Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1. GOTUJEMY KIEŁBASĘ
Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.
KROK 2. PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM
Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.
KROK 3. KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA
Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.
KROK 4. SERWUJEMY
Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Migdałowe ciasteczka
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Minipizza z kabanosami
- Karp w galarecie
- Kompot z suszonych owoców
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Gulasz po węgiersku
- Kotlety mielone z purée
- Żurek z makaronem
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Roladka kokosowa bez pieczenia
- Domowy zakwas na żurek
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Makaron z buraczanym pesto
- Barszcz czerwony z uszkami
- Spanakopita - tort z fety i szpinaku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Tort malinowy
- Dżem z włoskich śliwek
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
617 dni temu
jako barszcz bialy bardzo dobry, moi znajomi jedzą ze smakiem, tylko daję mniej wody - 1,5 litra powinno być ok
odpowiedz
1629 dni temu
pyszne polecam
odpowiedz
1657 dni temu
Słabizna...
odpowiedz
1713 dni temu
Właśnie zrobiłam żurek według przepisu. Faktycznie jeżeli robi się dokładnie jak w przepisie wychodzi słaby. Ja dodałam śmietanę od razu do żurku, odrobinę cukru, mielonych grzybów trochę chrzanu i wyszedł bardzo smaczny ;) Myślę że warto poeksperymentować zanim zaczniemy źle oceniać .
odpowiedz
1737 dni temu
Zrobiłem żurek według tego przepisu. Totalna porażka, zamiast żurku wyszła wodzionka. Nie polecam !!
odpowiedz
1782 dni temu
Tak samo jak reszta komentarze sprawdziłem dopiero po ugotowaniu :) NO POWIEM WAM rewela to to nie jest i napewno nie jak u babci, ale zjeść, zjadłem. Jeszcze żyje.
odpowiedz
1914 dni temu
Żur nie może być z białą kiełbasą. Na Śląsku nikt nigdy nie nazwie tego żurem, a barszczem białym. Prawdziwy żur jest tylko ze zwykłą kiełbasą i boczkiem.
odpowiedz
1934 dni temu
Ten przepis to zupełna porażka!!!!!!!! Nawet się za to nie zabierajcie. Jestem zażenowana tym przepisem bo zawsze wszystko co robiłam z kuchnilidla było smaczne...
odpowiedz
1996 dni temu
Wszystkie negatywne opinie są prawdziwe i dziwi mnie że ten przepis jeszcze nie został usunięty. Ochyda. Szczęście że miałem żurek w proszku
odpowiedz
1996 dni temu
Okropny sama woda nic wiecej tylko produkty zmarnowane.. Cały gar musiałam wylać bo nie dało się tego zjeść..
odpowiedz
1997 dni temu
Zdecydowanie przepis wprowadza w błąd wielu z nas. 2 litry wody to za dużo!!! Nie polecam , żurek ( o ile można to tak nazwać) to zwykła wodzionka
odpowiedz
1997 dni temu
a ja bym powiedział, że przepis niemal idealny !!
odpowiedz
1997 dni temu
a ja bym powiedział, że przepis niemal idealny !!
odpowiedz
1998 dni temu
2 l wody to zdecydowanie za dużo :( Wyszedł wodnisty, aż mi się płakać chciało, bo miałam się popisać na śniadaniu Wielkanocnym u Rodziców. Musiałam gotować osobno ziemniaczki i zagęszczać mąką żytnią. Nie polecam :(
odpowiedz
1997 dni temu
Dobrze ze dodalas komentarz bo właśnie się zabierałam do gotowania i miałabym takiego samego babola..:/
2142 dni temu
A gdzie ziemniaczki? a gdzie warzywka?? trochę biedny ten żurek jak dla mnie
odpowiedz
2141 dni temu
Może inny przepis na żurek z Kuchni Lidla bardziej przypadnie Ci do gustu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=%c5%bcurek
2393 dni temu
A czy w lidlu można kupić babcię do gotowania tych zup?
odpowiedz
2393 dni temu
:D
1657 dni temu
Tak ale w biedronce i to za 999,99 :P
2395 dni temu
Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Rozcieramy ząbek czosnku z solą (albo przeciskamy przez praskę). Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Bierzemy słoik litrowy i wlewamy śmietanę - około 200 ml i zakwas z Lidla - tak z 3/4 butelki na garnek 5 litrów ( zapomnialem - na 5 lirów daję 2 paczki kiełbasy). Zakręcmy i energicznie trząsiemy. Potem wlewamy do zupy. Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Jest na O2 - może za kilaka dni go tu opublikuję (jak strona będzie istniała).`
odpowiedz
2540 dni temu
Jak mam ugotować ten żurek jak wy nawet zakwasu nie macie w ofercie.
odpowiedz
2540 dni temu
Zakwas na żurek pojawia się w ofercie akcyjnie :)
2729 dni temu
Nie przejęłam się negatywnymi komentarzami i zrobiłam żurek. Ma-sa-kra.
odpowiedz
2730 dni temu
Breja, Fu!! Zmarnowane składniki tylko, odradzam. Główny błąd to grzyby chyba.
odpowiedz
2730 dni temu
Bez śmietany nawet nie zaczynajcie tego robić.
2731 dni temu
Niestety żurek paskudny. Sam musiałem poszukać przepisu, aby jakoś wyprostować tę breję, która mi wyszła gotując zgodnie z przepisem.
odpowiedz
2732 dni temu
Ponawiam pytanie: ile czasu gotować po dodaniu zakwasu?
odpowiedz
2732 dni temu
Ile czasu nalezy gotowac po dodaniu zakwasu ?
odpowiedz
2729 dni temu
Około godziny.
2733 dni temu
Czy w lidlu można kupić kiełabse białą
odpowiedz
2733 dni temu
Tak :)
2757 dni temu
a czy w lidlu mozna kupic zakwas na zur ?
odpowiedz
3118 dni temu
Barszcz chrzanowy według Karola rewelacja robię odkąd ujrzałem na antenie gorąco polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie