Żurek babci

Rodzina Czajków

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1. GOTUJEMY KIEŁBASĘ

Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.

 

 

KROK 2. PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM

Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.

 

KROK 3. KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA

Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.

 

 

KROK 4. SERWUJEMY

Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    92 dni temu
    A czy w lidlu można kupić babcię do gotowania tych zup?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    91 dni temu
    :D
  • Gość Gość
    94 dni temu
    Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Rozcieramy ząbek czosnku z solą (albo przeciskamy przez praskę). Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Bierzemy słoik litrowy i wlewamy śmietanę - około 200 ml i zakwas z Lidla - tak z 3/4 butelki na garnek 5 litrów ( zapomnialem - na 5 lirów daję 2 paczki kiełbasy). Zakręcmy i energicznie trząsiemy. Potem wlewamy do zupy. Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Jest na O2 - może za kilaka dni go tu opublikuję (jak strona będzie istniała).`

    odpowiedz

  • Bulb Bulb
    239 dni temu
    Jak mam ugotować ten żurek jak wy nawet zakwasu nie macie w ofercie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    238 dni temu
    Zakwas na żurek pojawia się w ofercie akcyjnie :)
  • Ag Ag
    428 dni temu
    Nie przejęłam się negatywnymi komentarzami i zrobiłam żurek. Ma-sa-kra.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    429 dni temu
    Breja, Fu!! Zmarnowane składniki tylko, odradzam. Główny błąd to grzyby chyba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    429 dni temu
    Bez śmietany nawet nie zaczynajcie tego robić.
  • Gość Gość
    430 dni temu
    Niestety żurek paskudny. Sam musiałem poszukać przepisu, aby jakoś wyprostować tę breję, która mi wyszła gotując zgodnie z przepisem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    430 dni temu
    Ponawiam pytanie: ile czasu gotować po dodaniu zakwasu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    431 dni temu
    Ile czasu nalezy gotowac po dodaniu zakwasu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    427 dni temu
    Około godziny.
  • Gość Gość
    431 dni temu
    Czy w lidlu można kupić kiełabse białą

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    431 dni temu
    Tak :)
  • jacko jacko
    455 dni temu
    a czy w lidlu mozna kupic zakwas na zur ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    817 dni temu
    Barszcz chrzanowy według Karola rewelacja robię odkąd ujrzałem na antenie gorąco polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram