Żurek babci

Rodzina Czajków

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1. GOTUJEMY KIEŁBASĘ

Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.

 

 

KROK 2. PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM

Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.

 

KROK 3. KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA

Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.

 

 

KROK 4. SERWUJEMY

Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Gość Gość
    617 dni temu
    jako barszcz bialy bardzo dobry, moi znajomi jedzą ze smakiem, tylko daję mniej wody - 1,5 litra powinno być ok

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    pyszne polecam

    odpowiedz

  • Nie mam imienia smok zjadł ;) Nie mam imienia smok zjadł ;)
    1657 dni temu
    Słabizna...

    odpowiedz

  • Zuzanna Zuzanna
    1713 dni temu
    Właśnie zrobiłam żurek według przepisu. Faktycznie jeżeli robi się dokładnie jak w przepisie wychodzi słaby. Ja dodałam śmietanę od razu do żurku, odrobinę cukru, mielonych grzybów trochę chrzanu i wyszedł bardzo smaczny ;) Myślę że warto poeksperymentować zanim zaczniemy źle oceniać .

    odpowiedz

  • DD DD
    1737 dni temu
    Zrobiłem żurek według tego przepisu. Totalna porażka, zamiast żurku wyszła wodzionka. Nie polecam !!

    odpowiedz

  • Krzychu Krzychu
    1782 dni temu
    Tak samo jak reszta komentarze sprawdziłem dopiero po ugotowaniu :) NO POWIEM WAM rewela to to nie jest i napewno nie jak u babci, ale zjeść, zjadłem. Jeszcze żyje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1914 dni temu
    Żur nie może być z białą kiełbasą. Na Śląsku nikt nigdy nie nazwie tego żurem, a barszczem białym. Prawdziwy żur jest tylko ze zwykłą kiełbasą i boczkiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1934 dni temu
    Ten przepis to zupełna porażka!!!!!!!! Nawet się za to nie zabierajcie. Jestem zażenowana tym przepisem bo zawsze wszystko co robiłam z kuchnilidla było smaczne...

    odpowiedz

  • Mik Mik
    1996 dni temu
    Wszystkie negatywne opinie są prawdziwe i dziwi mnie że ten przepis jeszcze nie został usunięty. Ochyda. Szczęście że miałem żurek w proszku

    odpowiedz

  • Rr Rr
    1996 dni temu
    Okropny sama woda nic wiecej tylko produkty zmarnowane.. Cały gar musiałam wylać bo nie dało się tego zjeść..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1997 dni temu
    Zdecydowanie przepis wprowadza w błąd wielu z nas. 2 litry wody to za dużo!!! Nie polecam , żurek ( o ile można to tak nazwać) to zwykła wodzionka

    odpowiedz

  • Zigzaq Zigzaq
    1997 dni temu
    a ja bym powiedział, że przepis niemal idealny !!

    odpowiedz

  • Zigzaq Zigzaq
    1997 dni temu
    a ja bym powiedział, że przepis niemal idealny !!

    odpowiedz

  • syla syla
    1998 dni temu
    2 l wody to zdecydowanie za dużo :( Wyszedł wodnisty, aż mi się płakać chciało, bo miałam się popisać na śniadaniu Wielkanocnym u Rodziców. Musiałam gotować osobno ziemniaczki i zagęszczać mąką żytnią. Nie polecam :(

    odpowiedz

  • Xyz Xyz
    1997 dni temu
    Dobrze ze dodalas komentarz bo właśnie się zabierałam do gotowania i miałabym takiego samego babola..:/
  • Emil Emil
    2142 dni temu
    A gdzie ziemniaczki? a gdzie warzywka?? trochę biedny ten żurek jak dla mnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2141 dni temu
    Może inny przepis na żurek z Kuchni Lidla bardziej przypadnie Ci do gustu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=%c5%bcurek
  • Gość Gość
    2393 dni temu
    A czy w lidlu można kupić babcię do gotowania tych zup?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2393 dni temu
    :D
  • Nie mam Imienia smok zjadł ;) Nie mam Imienia smok zjadł ;)
    1657 dni temu
    Tak ale w biedronce i to za 999,99 :P
  • Gość Gość
    2395 dni temu
    Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Rozcieramy ząbek czosnku z solą (albo przeciskamy przez praskę). Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Bierzemy słoik litrowy i wlewamy śmietanę - około 200 ml i zakwas z Lidla - tak z 3/4 butelki na garnek 5 litrów ( zapomnialem - na 5 lirów daję 2 paczki kiełbasy). Zakręcmy i energicznie trząsiemy. Potem wlewamy do zupy. Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Jest na O2 - może za kilaka dni go tu opublikuję (jak strona będzie istniała).`

    odpowiedz

  • Bulb Bulb
    2540 dni temu
    Jak mam ugotować ten żurek jak wy nawet zakwasu nie macie w ofercie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2540 dni temu
    Zakwas na żurek pojawia się w ofercie akcyjnie :)
  • Ag Ag
    2729 dni temu
    Nie przejęłam się negatywnymi komentarzami i zrobiłam żurek. Ma-sa-kra.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2730 dni temu
    Breja, Fu!! Zmarnowane składniki tylko, odradzam. Główny błąd to grzyby chyba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2730 dni temu
    Bez śmietany nawet nie zaczynajcie tego robić.
  • Gość Gość
    2731 dni temu
    Niestety żurek paskudny. Sam musiałem poszukać przepisu, aby jakoś wyprostować tę breję, która mi wyszła gotując zgodnie z przepisem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2732 dni temu
    Ponawiam pytanie: ile czasu gotować po dodaniu zakwasu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2732 dni temu
    Ile czasu nalezy gotowac po dodaniu zakwasu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2729 dni temu
    Około godziny.
  • Gość Gość
    2733 dni temu
    Czy w lidlu można kupić kiełabse białą

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2733 dni temu
    Tak :)
  • jacko jacko
    2757 dni temu
    a czy w lidlu mozna kupic zakwas na zur ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3118 dni temu
    Barszcz chrzanowy według Karola rewelacja robię odkąd ujrzałem na antenie gorąco polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!