Żurek babci

Rodzina Czajków

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1. GOTUJEMY KIEŁBASĘ

Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.

 

 

KROK 2. PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM

Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.

 

KROK 3. KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA

Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.

 

 

KROK 4. SERWUJEMY

Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Avatar
  • Krzychu Krzychu
    23 dni temu
    Tak samo jak reszta komentarze sprawdziłem dopiero po ugotowaniu :) NO POWIEM WAM rewela to to nie jest i napewno nie jak u babci, ale zjeść, zjadłem. Jeszcze żyje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    155 dni temu
    Żur nie może być z białą kiełbasą. Na Śląsku nikt nigdy nie nazwie tego żurem, a barszczem białym. Prawdziwy żur jest tylko ze zwykłą kiełbasą i boczkiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    176 dni temu
    Ten przepis to zupełna porażka!!!!!!!! Nawet się za to nie zabierajcie. Jestem zażenowana tym przepisem bo zawsze wszystko co robiłam z kuchnilidla było smaczne...

    odpowiedz

  • Mik Mik
    237 dni temu
    Wszystkie negatywne opinie są prawdziwe i dziwi mnie że ten przepis jeszcze nie został usunięty. Ochyda. Szczęście że miałem żurek w proszku

    odpowiedz

  • Rr Rr
    238 dni temu
    Okropny sama woda nic wiecej tylko produkty zmarnowane.. Cały gar musiałam wylać bo nie dało się tego zjeść..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    238 dni temu
    Zdecydowanie przepis wprowadza w błąd wielu z nas. 2 litry wody to za dużo!!! Nie polecam , żurek ( o ile można to tak nazwać) to zwykła wodzionka

    odpowiedz

  • Zigzaq Zigzaq
    238 dni temu
    a ja bym powiedział, że przepis niemal idealny !!

    odpowiedz

  • Zigzaq Zigzaq
    238 dni temu
    a ja bym powiedział, że przepis niemal idealny !!

    odpowiedz

  • syla syla
    239 dni temu
    2 l wody to zdecydowanie za dużo :( Wyszedł wodnisty, aż mi się płakać chciało, bo miałam się popisać na śniadaniu Wielkanocnym u Rodziców. Musiałam gotować osobno ziemniaczki i zagęszczać mąką żytnią. Nie polecam :(

    odpowiedz

  • Xyz Xyz
    238 dni temu
    Dobrze ze dodalas komentarz bo właśnie się zabierałam do gotowania i miałabym takiego samego babola..:/
  • Emil Emil
    383 dni temu
    A gdzie ziemniaczki? a gdzie warzywka?? trochę biedny ten żurek jak dla mnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    382 dni temu
    Może inny przepis na żurek z Kuchni Lidla bardziej przypadnie Ci do gustu: https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=%c5%bcurek
  • Gość Gość
    635 dni temu
    A czy w lidlu można kupić babcię do gotowania tych zup?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    634 dni temu
    :D
  • Gość Gość
    637 dni temu
    Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Rozcieramy ząbek czosnku z solą (albo przeciskamy przez praskę). Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Bierzemy słoik litrowy i wlewamy śmietanę - około 200 ml i zakwas z Lidla - tak z 3/4 butelki na garnek 5 litrów ( zapomnialem - na 5 lirów daję 2 paczki kiełbasy). Zakręcmy i energicznie trząsiemy. Potem wlewamy do zupy. Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Jest na O2 - może za kilaka dni go tu opublikuję (jak strona będzie istniała).`

    odpowiedz

  • Bulb Bulb
    782 dni temu
    Jak mam ugotować ten żurek jak wy nawet zakwasu nie macie w ofercie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    781 dni temu
    Zakwas na żurek pojawia się w ofercie akcyjnie :)
  • Ag Ag
    971 dni temu
    Nie przejęłam się negatywnymi komentarzami i zrobiłam żurek. Ma-sa-kra.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    972 dni temu
    Breja, Fu!! Zmarnowane składniki tylko, odradzam. Główny błąd to grzyby chyba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    972 dni temu
    Bez śmietany nawet nie zaczynajcie tego robić.
  • Gość Gość
    973 dni temu
    Niestety żurek paskudny. Sam musiałem poszukać przepisu, aby jakoś wyprostować tę breję, która mi wyszła gotując zgodnie z przepisem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    973 dni temu
    Ponawiam pytanie: ile czasu gotować po dodaniu zakwasu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    974 dni temu
    Ile czasu nalezy gotowac po dodaniu zakwasu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    970 dni temu
    Około godziny.
  • Gość Gość
    974 dni temu
    Czy w lidlu można kupić kiełabse białą

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    974 dni temu
    Tak :)
  • jacko jacko
    998 dni temu
    a czy w lidlu mozna kupic zakwas na zur ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1360 dni temu
    Barszcz chrzanowy według Karola rewelacja robię odkąd ujrzałem na antenie gorąco polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram