Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kasztany umyj, osusz i natnij ich wypukłą stronę robiąc X. Gotuj przez ok. 30-40 minut na średnim ogniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obierz.
Krok 1: Przygotowujemy białą kapustę
Białą kapustę oczyszczamy i kroimy na cienkie paski. Posypujemy 2 płaskimi łyżeczkami soli i przez 4-5 minut energicznie zagniatamy. Dobrze osączamy na sicie.
Krok 2: Przygotowujemy dressing do kapusty
Z boczku usuwamy skórę, boczek kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy z boczkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy kminkiem i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki octu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dressing mieszamy z kapustą i pozostawiamy pod przykryciem na minimum 2 godziny w celu przegryzienia się smaków.
Krok 3: Podsmażamy gruszki i kasztany
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę wraz z kasztanami. Oba składniki podsmażamy przed podaniem na gorącym maśle przez 2-3 minuty, mieszając. Sałatkę doprawiamy do smaku, rozkładamy na niej gruszki i kasztany.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Spaghetti carbonara
 - Ciasto na pierogi
 - Świąteczne pierniczki
 - Domek z piernika
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Krokiety z mięsem
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Sernik pistacjowy
 - Makowiec japoński
 - Mini burgery
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Uszka z grzybami
 - Śledzie po kaszubsku
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (1)
2113 dni temu
Nie rozumiem, jak to możliwe, że ten przepis ma tylko 10 polubień. Danie takie proste, a takie pyszne!
Odpowiedz