zobacz film Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Konfitura malinowo-żurawinowa

Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.

Gruszki

Wydrążamy gniazda gruszek (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie. Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    811 dni temu
    dzięki za przepisy, są świetne na lato - akurat mam gości na weekend to wykorzystam - poza tym lubię słodkie, a tu będę jadła bez specjalnych wyrzutów sumienia, bo to przecież owoce ;) będę raczej używać patelni do grilowania, bo nie lubię dymu :))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    811 dni temu
    Patelnia grillowa również się tutaj sprawdzi :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1225 dni temu
    Anno, tak jak pisaliśmy poniżej - zabieg ten ma na celu dokładne rozpuszczenie żelatyny bez powstania grudek. Jeśli chodzi o proporcje żelatyny i wody - wszystko zależy od przepisu. Zazwyczaj podajemy w przepisie ilość żelatyny oraz ilość wody, w której należy ją rozpuścić np. w przepisie na mus waniliowy z truskawkami zaznaczamy, że 4g żelatyny rozpuszczamy w 25g wody. Jak Paweł to robi? Wskazaną ilość żelatyny zalewa się wskazaną ilością wody, odstawia się na bok aż żelatyna napęcznieje. Następnie miseczkę wkłada się do mikrofalówki, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Takie wskazówki również widnieją w konkretnych przepisach. Jeśli coś jeszcze nie zostało rozjaśnione, prosimy o sprecyzowanie pytania :)

    odpowiedz

  • ANNA ANNA
    1225 dni temu
    NIE WIEM PO CO DAJECIE LINK DO FILMU KTÓRY POKAZUJE JAK ŁĄCZYĆ ŻELATYNĘ ZE ŚMIETANĄ. WYRAŹNIE PYTAŁAM O ŻELATYNĘ I SPOSÓB W JAKI PAN PAWEŁ JĄ ROZPUSZCZA-Z FILMU NIE UZYSKAMY DOKŁADNEGO PRZEBIEGU TEGO PROCESU. KUCHNIA STAŁA SIĘ BARDZO LENIWA I SPRYTNIE ODBIEGA OD TEMATU-ŻENADA

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1228 dni temu
    Anno, jest to zabieg ułatwiający rozpuszczanie żelatyny i pomaga uniknąć grudek; więcej na filmiku z Pawłem: http://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana

    odpowiedz

  • ANNA ANNA
    1231 dni temu
    WITAM, PYTANIE Z INNEJ BECZKI LECZ PEWNIE ODPOWIEDŹ BĘDZIE PRZYDATNA WIELU CZYTELNIKOM. CHODZI MI O ŻELATYNĘ KTÓRĄ PAN PAWEŁ MOCZY W ZIMNEJ WODZIE NASTĘPNIE MIESZA Z POZOSTAŁĄ ILOŚCIĄ WODY. CZY KUCHNIE MOŻE PODPOWIEDZIEĆ CZEMU TO SŁUŻY, JAKIE PROPORCJE STOSUJE PAN PAWEŁ I JAK TO DOKŁADNIE ROBI?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1269 dni temu
    Dziękujemy za sugestie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1269 dni temu
    Przyszedł mi do głowy pomysł, że może pan Paweł pokazałby jak np. zrobić krówki, pianki marshmallows albo domowej roboty baton snickers? Myślę, że byłoby to bardzo ciekawe.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram