Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Konfitura malinowo-żurawinowa
Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
Gruszki
Gruszki przekrawamy na pół i wydrążamy ich gniazda nasienne (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie. Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.
Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.
Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
Lekki, orzeźwiający deser, który przygotujesz na… grillu! Nadziane na patyczki owoce i sos śliwkowy smakują wybornie!
Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3058 dni temu
dzięki za przepisy, są świetne na lato - akurat mam gości na weekend to wykorzystam - poza tym lubię słodkie, a tu będę jadła bez specjalnych wyrzutów sumienia, bo to przecież owoce ;) będę raczej używać patelni do grilowania, bo nie lubię dymu :))
odpowiedz
3058 dni temu
Patelnia grillowa również się tutaj sprawdzi :)
3472 dni temu
Anno, tak jak pisaliśmy poniżej - zabieg ten ma na celu dokładne rozpuszczenie żelatyny bez powstania grudek. Jeśli chodzi o proporcje żelatyny i wody - wszystko zależy od przepisu. Zazwyczaj podajemy w przepisie ilość żelatyny oraz ilość wody, w której należy ją rozpuścić np. w przepisie na mus waniliowy z truskawkami zaznaczamy, że 4g żelatyny rozpuszczamy w 25g wody. Jak Paweł to robi? Wskazaną ilość żelatyny zalewa się wskazaną ilością wody, odstawia się na bok aż żelatyna napęcznieje. Następnie miseczkę wkłada się do mikrofalówki, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Takie wskazówki również widnieją w konkretnych przepisach. Jeśli coś jeszcze nie zostało rozjaśnione, prosimy o sprecyzowanie pytania :)
odpowiedz
3472 dni temu
NIE WIEM PO CO DAJECIE LINK DO FILMU KTÓRY POKAZUJE JAK ŁĄCZYĆ ŻELATYNĘ ZE ŚMIETANĄ. WYRAŹNIE PYTAŁAM O ŻELATYNĘ I SPOSÓB W JAKI PAN PAWEŁ JĄ ROZPUSZCZA-Z FILMU NIE UZYSKAMY DOKŁADNEGO PRZEBIEGU TEGO PROCESU. KUCHNIA STAŁA SIĘ BARDZO LENIWA I SPRYTNIE ODBIEGA OD TEMATU-ŻENADA
odpowiedz
3475 dni temu
Anno, jest to zabieg ułatwiający rozpuszczanie żelatyny i pomaga uniknąć grudek; więcej na filmiku z Pawłem: https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana
odpowiedz
3478 dni temu
WITAM, PYTANIE Z INNEJ BECZKI LECZ PEWNIE ODPOWIEDŹ BĘDZIE PRZYDATNA WIELU CZYTELNIKOM. CHODZI MI O ŻELATYNĘ KTÓRĄ PAN PAWEŁ MOCZY W ZIMNEJ WODZIE NASTĘPNIE MIESZA Z POZOSTAŁĄ ILOŚCIĄ WODY. CZY KUCHNIE MOŻE PODPOWIEDZIEĆ CZEMU TO SŁUŻY, JAKIE PROPORCJE STOSUJE PAN PAWEŁ I JAK TO DOKŁADNIE ROBI?
odpowiedz
3516 dni temu
Dziękujemy za sugestie :)
odpowiedz
3517 dni temu
Przyszedł mi do głowy pomysł, że może pan Paweł pokazałby jak np. zrobić krówki, pianki marshmallows albo domowej roboty baton snickers? Myślę, że byłoby to bardzo ciekawe.
odpowiedz