Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ścinamy górną część jabłka (ok. 0,5 cm) i za pomocą łyżki do wydrążania usuwamy gniazda nasienne oraz część miąższu (pozostawiamy ścianki o grubości ok. 0,5 cm). Wydrążony miąższ przekładamy do osobnego naczynia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Połowę pokrojonego rabarbaru wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, żurawiną oraz z wydrążonym miąższem jabłek. Całość prażymy pod przykryciem ok. 10-12 minut do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, do podsmażonego farszu dodajemy drugą połowę pokrojonego rabarbaru oraz cynamon, mieszamy. Odstawiamy na bok pod przykryciem na około 10 minut. Tak przygotowanym nadzieniem całkowicie wypełniamy wydrążone jabłka.
Nafaszerowane jabłka zawijamy w folię aluminiową, każde jabłko zawijamy w osobny kawałek folii, nadając mu kształt cukierka. Zawinięte jabłka układamy na ruszcie rozgrzanego grilla. Grillujemy mniej więcej przez 15 minut pod przykryciem. Następnie grillowane jabłka zdejmujemy z grilla i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gorąca czekolada do picia
- Marchwiowe placuszki z sosem serowym
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Złoty napar z imbiru
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Lasagne jabłkowe
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Pizzerinki portobello
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Faszerowana indyczka
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Karp pieczony w cebuli
- Faworki z karpia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1658 dni temu
Czy jest możliwość zrobienia tego deseru w piekarniku? Jeśli tak - jakie parametry pieczenia rekomendujecie (rodzaj ogrzewania, czas pieczenia)?
odpowiedz
1658 dni temu
Oczywiście, jabłka możesz upiec w piekarniku. Rekomendujemy, by piec je ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.
3810 dni temu
Jabłka wyglądają smakoiwicie, chętnie skorzystam z tego przepisu.
odpowiedz
3812 dni temu
Świetny pomysł od mistrza cukiernictwa. Pieczone jabłko... Szał nigdy bym na to nie wpadł jak bym tego filmiku nie obejrzał ......
odpowiedz