Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 3 słoiki o pojemności 0,7 l
- niewielki garnek
- dużą miskę
- suchą ściereczkę
KROK 1
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
KROK 2
Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.
KROK 3
Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.
Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3002 dni temu
Jabłka podczas pasteryzacji zwiększają swoją objętość i wszystko kipi, masakra, dobrze że nie dodałam gruszek bo podobno ciemnieją od soku z cytryny
odpowiedz
1520 dni temu
Raczej jaśnieją od soku z cytryny, pozdrawiam
3341 dni temu
Nie lubię rodzynek, czy można czymś je zastąpić?
odpowiedz
3340 dni temu
Marzeno, możesz zamienić rodzynki na suszoną żurawinę :)