Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 3 słoiki o pojemności 0,7 l
- niewielki garnek
- dużą miskę
- suchą ściereczkę
KROK 1
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
KROK 2
Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.
KROK 3
Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.
Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Gruszki w syropie
- Marmolada z pomarańczy
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Lasagne jabłkowe
- Zakwas żytni
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Jarski żurek łemkowski
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Twarożek tofu z warzywami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Yakisoba z krewetkami
- Hot dogi z frankfurterkami
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Zupa parmezan pasta
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2979 dni temu
Jabłka podczas pasteryzacji zwiększają swoją objętość i wszystko kipi, masakra, dobrze że nie dodałam gruszek bo podobno ciemnieją od soku z cytryny
odpowiedz
1498 dni temu
Raczej jaśnieją od soku z cytryny, pozdrawiam
3318 dni temu
Nie lubię rodzynek, czy można czymś je zastąpić?
odpowiedz
3318 dni temu
Marzeno, możesz zamienić rodzynki na suszoną żurawinę :)