
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 3 słoiki o pojemności 0,7 l
- niewielki garnek
- dużą miskę
- suchą ściereczkę
KROK 1
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
KROK 2
Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.
KROK 3
Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Jajka na miękko
- Makowiec japoński
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
3307 dni temu
Jabłka podczas pasteryzacji zwiększają swoją objętość i wszystko kipi, masakra, dobrze że nie dodałam gruszek bo podobno ciemnieją od soku z cytryny
Odpowiedz
1825 dni temu
Raczej jaśnieją od soku z cytryny, pozdrawiam
3646 dni temu
Nie lubię rodzynek, czy można czymś je zastąpić?
Odpowiedz
3645 dni temu
Marzeno, możesz zamienić rodzynki na suszoną żurawinę :)