Przetwory - Przetwory owocowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!
![Frużelina truskawkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7066b3ae2ef6-e187a4d975ac-frużelina truskawkowa_1250x700.webp)
Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.
![Dżem malinowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f436fd9702ae-ea1b47353ac9-kw34-2023-paula-bonowicz-golec-dzem-malinowy.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!
![Jabłkowy chutney z cynamonem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8722e3c923d7-5f5a7447ad26-chutney-z-cynamonem-1250x700.webp)
Jabłkowy chutney z kolendrą
Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!
![Jabłkowy chutney z kolendrą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cc0a68ea96f9-7086b70e9dd4-jablkowy-chutney-z-kolendra-kuchnialidla-1250x700.webp)
Jabłkowy chutney z piwem
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!
![Jabłkowy chutney z piwem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bd5b8384c9b9-d08b8d9875c6-chutney-z-piwem-1250x700.webp)
Cytryny w miodzie
Aromatyczne, sfermentowane w miodzie cytryny, które będą świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, lemoniady czy deserów.
![Cytryny w miodzie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a73f33fc6c2d-4a475a65704d-kw50-kinga-paruzel-miodowe-cytrynki.webp)
Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.
![Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9f618fa3cf0d-e551a72aed34-powidla_pawel_kw39_2018_1250x700.webp)
3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!
![3 sposoby na chutney jabłkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5cc909b49b02-28e589e17755-ONLINE_KAROL_KW51_24741_CHUTNEY_Z_JABLEK_NA_3_SPOSOBY_5652_RGB_OK_1250x700.webp)
Cytryny w soli
Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.
![Cytryny w soli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/22cc7e3b6922-f55764b1b69b-Salzzitronen.webp)
Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!
![Relisz śliwkowy z przyprawami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/25a0ee54d0e5-44daed1807c8-Pflaumen-Wurz-Relish.webp)
Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!
![Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c72a640b7691-c05de5a908ef-Apfel-Quitten-Mus.webp)
Jakie rodzaje przetworów owocowych wyróżniamy?
Spośród wszystkich przetworów owocowych największą popularnością cieszą się zdecydowanie dżemy. Tutaj wybór jest ogromny, bo dżem może powstać w zasadzie z każdego owocu. Gruszki, śliwki, mango, banany, wiśnie, maliny, nektarynki czy brzoskwinie – wszystkie te owoce mogą stać się jego składnikami. Dość często w polskich domach sięga się także po konfitury. Te odróżnia od dżemów przede wszystkim wielkość użytych owoców. W konfiturze znajdziecie o wiele większe kawałki owoców, dlatego tego typu przetwory są w konsystencji gęstsze od dżemów. Oczywiście, największe części owoców, bo prawie w całości, zachowuje się w syropach. By przygotować np. śliwki w syropie, wystarczy pozbawić je pestek i przekroić na pół, podobnie postępuje się z gruszkami po wykrojeniu gniazd nasiennych, a z truskawek usuwa się jedynie szypułki. Do znacznie rzadszych odmian przetworów owocowych pod względem konsystencji należą powidła, musy i marmolady. W tym wypadku owoce niekiedy przeciera się przez sito, aby uzyskać pożądany efekt pulpy. Między innymi z tego właśnie powodu do przygotowania marmolady używa się zazwyczaj owoców o luźnym miąższu, który z łatwością rozpada się podczas gotowania.
Najpopularniejsze przepisy na przetwory owocowe!
Jeśli chcecie skosztować wszystkich rodzajów przetworów owocowych, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla. Tu możecie wybierać i przebierać do woli, poszukując ulubionych przysmaków. Tylko spójrzcie! Oto wybrane przepisy Kuchni Lidla na najpopularniejsze przetwory owocowe:
- konfitura z truskawek:
- powidła śliwkowe:
- powidła śliwkowe z czekoladą
- powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonumus gruszkowy z pomarańczą
- mus szarlotkowy
Warto też poznać recepturę na mus kokosowy, którą znajdziecie w przepisach na kokosowe ciasto z migdałami, ciasto kokosowo-ananasowe lub naleśniki à la Raffaello.