
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik z nakrętką
Przygotuj wcześniej:
Wyparz i dokładnie osusz słoik.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.
KROK 2: FERMENTUJEMY CYTRYNY
Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.
Słoik odwracamy co 12 godzin, a także delikatnie otwieramy, aby ulotnił się gaz, co 24 godziny przez kolejne 5 dni. Po tym czasie nadal przechowujemy słoik na tacce w temperaturze pokojowej przez kolejny tydzień i otwieramy go co 2-3 dni.
Po około 2 tygodniach sfermentowane cytryny możemy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.
WSKAZÓWKA! Z każdym dniem syrop i cytrynki zyskują na smaku. Po dwóch tygodniach fermentacji są cudownym dodatkiem do zimowej herbaty, gazowanych napojów, drinków czy rozmaitych deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Zobacz przepisy
na święta
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
62 dni temu
Cytryny naszły białym nalotem, co poszło nie tak?
odpowiedz
61 dni temu
Mogą to być kożuch fermentacyjny lub manifestacja bakterii kwasu mlekowego. Obie te rzeczy nie są groźne i są jedynie naturalnym skutkiem fermentacji. Natomiast jeśli biały nalot pojawił się na powierzchni zalewy, warto go zdjąć, aby nie wpływał na smak i przydatność do spożycia cytryn.
64 dni temu
Czy mozna dodać do cytrynki goździki lub łaskę cnamonu?
odpowiedz
62 dni temu
Goździki powinny pasować do tych cytrynek, a cynamonu Kinga już używa w tym przepisie, więc tym bardziej się sprawdzi :)
505 dni temu
Jak długo można przechowywać takie cytryny w słoiku ?
odpowiedz
502 dni temu
Jeśli będziesz je przechowywać w lodówce, powinny być pyszne przez ok. 10 tygodni. Najlepiej sprawdzać, jak się mają przed jedzeniem. Kiszonki potrafią zachować świeżość dłużej niż się spodziewamy :)