Cytryny w miodzie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • słoik z nakrętką

Przygotuj wcześniej:

Wyparz i dokładnie osusz słoik.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY

Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.

KROK 2: FERMENTUJEMY CYTRYNY

Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.

Słoik odwracamy co 12 godzin, a także delikatnie otwieramy, aby ulotnił się gaz, co 24 godziny przez kolejne 5 dni. Po tym czasie nadal przechowujemy słoik na tacce w temperaturze pokojowej przez kolejny tydzień i otwieramy go co 2-3 dni.

Po około 2 tygodniach sfermentowane cytryny możemy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.

WSKAZÓWKA! Z każdym dniem syrop i cytrynki zyskują na smaku. Po dwóch tygodniach fermentacji są cudownym dodatkiem do zimowej herbaty, gazowanych napojów, drinków czy rozmaitych deserów.

Pobierz etykiety na słoiki z cytrynami w miodzie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    62 dni temu
    Cytryny naszły białym nalotem, co poszło nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    61 dni temu
    Mogą to być kożuch fermentacyjny lub manifestacja bakterii kwasu mlekowego. Obie te rzeczy nie są groźne i są jedynie naturalnym skutkiem fermentacji. Natomiast jeśli biały nalot pojawił się na powierzchni zalewy, warto go zdjąć, aby nie wpływał na smak i przydatność do spożycia cytryn.
  • Gość Gość
    64 dni temu
    Czy mozna dodać do cytrynki goździki lub łaskę cnamonu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    62 dni temu
    Goździki powinny pasować do tych cytrynek, a cynamonu Kinga już używa w tym przepisie, więc tym bardziej się sprawdzi :)
  • Gość Gość
    505 dni temu
    Jak długo można przechowywać takie cytryny w słoiku ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    502 dni temu
    Jeśli będziesz je przechowywać w lodówce, powinny być pyszne przez ok. 10 tygodni. Najlepiej sprawdzać, jak się mają przed jedzeniem. Kiszonki potrafią zachować świeżość dłużej niż się spodziewamy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!