Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik z nakrętką
Przygotuj wcześniej:
Wyparz i dokładnie osusz słoik.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.
KROK 2: FERMENTUJEMY CYTRYNY
Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.
Słoik odwracamy co 12 godzin, a także delikatnie otwieramy, aby ulotnił się gaz, co 24 godziny przez kolejne 5 dni. Po tym czasie nadal przechowujemy słoik na tacce w temperaturze pokojowej przez kolejny tydzień i otwieramy go co 2-3 dni.
Po około 2 tygodniach sfermentowane cytryny możemy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.
WSKAZÓWKA! Z każdym dniem syrop i cytrynki zyskują na smaku. Po dwóch tygodniach fermentacji są cudownym dodatkiem do zimowej herbaty, gazowanych napojów, drinków czy rozmaitych deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.
Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!
Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.
Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Syrop imbirowy
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Marmolada z pomarańczy
- Cytryny w soli
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Pizzerinki portobello
- Krokiety z serem pavé
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Syrop piernikowy
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Owsianka do lunchboxa
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Egzotyczny trifle z curry
- Makaronowa frittata z warzywami
- Szarlotka z orzechami nerkowca
- Ciastka jak jajka sadzone
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Grahamka z masłem orzechowym i owocami
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
416 dni temu
Jak długo można przechowywać takie cytryny w słoiku ?
odpowiedz
414 dni temu
Jeśli będziesz je przechowywać w lodówce, powinny być pyszne przez ok. 10 tygodni. Najlepiej sprawdzać, jak się mają przed jedzeniem. Kiszonki potrafią zachować świeżość dłużej niż się spodziewamy :)