
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik z nakrętką
Przygotuj wcześniej:
Wyparz i dokładnie osusz słoik.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.
KROK 2: FERMENTUJEMY CYTRYNY
Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.
Słoik odwracamy co 12 godzin, a także delikatnie otwieramy, aby ulotnił się gaz, co 24 godziny przez kolejne 5 dni. Po tym czasie nadal przechowujemy słoik na tacce w temperaturze pokojowej przez kolejny tydzień i otwieramy go co 2-3 dni.
Po około 2 tygodniach sfermentowane cytryny możemy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.
WSKAZÓWKA! Z każdym dniem syrop i cytrynki zyskują na smaku. Po dwóch tygodniach fermentacji są cudownym dodatkiem do zimowej herbaty, gazowanych napojów, drinków czy rozmaitych deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Bruschetta z pomidorami
- Zupa gyros
- Jak przygotować sos holenderski?
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
245 dni temu
Cytryny naszły białym nalotem, co poszło nie tak?
odpowiedz
244 dni temu
Mogą to być kożuch fermentacyjny lub manifestacja bakterii kwasu mlekowego. Obie te rzeczy nie są groźne i są jedynie naturalnym skutkiem fermentacji. Natomiast jeśli biały nalot pojawił się na powierzchni zalewy, warto go zdjąć, aby nie wpływał na smak i przydatność do spożycia cytryn.
247 dni temu
Czy mozna dodać do cytrynki goździki lub łaskę cnamonu?
odpowiedz
245 dni temu
Goździki powinny pasować do tych cytrynek, a cynamonu Kinga już używa w tym przepisie, więc tym bardziej się sprawdzi :)
688 dni temu
Jak długo można przechowywać takie cytryny w słoiku ?
odpowiedz
685 dni temu
Jeśli będziesz je przechowywać w lodówce, powinny być pyszne przez ok. 10 tygodni. Najlepiej sprawdzać, jak się mają przed jedzeniem. Kiszonki potrafią zachować świeżość dłużej niż się spodziewamy :)