Cytryny w miodzie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • słoik z nakrętką

Przygotuj wcześniej:

Wyparz i dokładnie osusz słoik.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY

Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.

KROK 2: FERMENTUJEMY CYTRYNY

Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.

Słoik odwracamy co 12 godzin, a także delikatnie otwieramy, aby ulotnił się gaz, co 24 godziny przez kolejne 5 dni. Po tym czasie nadal przechowujemy słoik na tacce w temperaturze pokojowej przez kolejny tydzień i otwieramy go co 2-3 dni.

Po około 2 tygodniach sfermentowane cytryny możemy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.

WSKAZÓWKA! Z każdym dniem syrop i cytrynki zyskują na smaku. Po dwóch tygodniach fermentacji są cudownym dodatkiem do zimowej herbaty, gazowanych napojów, drinków czy rozmaitych deserów.

Pobierz etykiety na słoiki z cytrynami w miodzie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    436 dni temu
    Jak długo można przechowywać takie cytryny w słoiku ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    434 dni temu
    Jeśli będziesz je przechowywać w lodówce, powinny być pyszne przez ok. 10 tygodni. Najlepiej sprawdzać, jak się mają przed jedzeniem. Kiszonki potrafią zachować świeżość dłużej niż się spodziewamy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!