![Cytryny w miodzie Cytryny w miodzie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/11ad543c27e6-4a475a65704d-kw50-kinga-paruzel-miodowe-cytrynki.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik z nakrętką
Przygotuj wcześniej:
Wyparz i dokładnie osusz słoik.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, studzimy i kroimy w bardzo cienkie talarki. W słoiku umieszczamy pokrojoną cytrynę i laskę cynamonu. Całość zalewamy miodem, aby cytryny były nim całkowicie pokryte i opcjonalnie dodajemy gwiazdkę anyżu. Tak przygotowany słoik szczelnie zamykamy.
KROK 2: FERMENTUJEMY CYTRYNY
Słoik stawiamy na tacce i po 12 godzinach odwracamy do góry dnem na kolejne 12 godzin. Po tym czasie otwieramy delikatnie słoik, aby uleciał z niego powstały gaz, i ponownie zamykamy.
Słoik odwracamy co 12 godzin, a także delikatnie otwieramy, aby ulotnił się gaz, co 24 godziny przez kolejne 5 dni. Po tym czasie nadal przechowujemy słoik na tacce w temperaturze pokojowej przez kolejny tydzień i otwieramy go co 2-3 dni.
Po około 2 tygodniach sfermentowane cytryny możemy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.
WSKAZÓWKA! Z każdym dniem syrop i cytrynki zyskują na smaku. Po dwóch tygodniach fermentacji są cudownym dodatkiem do zimowej herbaty, gazowanych napojów, drinków czy rozmaitych deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.
![Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/716c55135ef8-b14cd9064a61-kw29-kinga-paruzel-jablka-w-karmelu-1250x703.webp)
Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!
![Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c5be54ecdc8b-ce5fc77cb71a-KW49_Kinga_Paruzel_3_pomysly_na_jadalne_prezenty_31398_051119_MA_0406_RGB_OK_1250x700.webp)
Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.
![Miodownik z kremem z kaszy manny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/78bbbb76d9cb-6881d2acec77-miodownik_z_kremem_z_kaszy_manny_1250x700.webp)
Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
![Cytryny z miodem i rumem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/12950a59623a-5b6e32484c-Spizarnia_Lidla_cytryny_z_miodem_i_rumem_131717_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Syrop imbirowy
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Marmolada z pomarańczy
- Cytryny w soli
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Pizzerinki portobello
- Krokiety z serem pavé
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Syrop piernikowy
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Owsianka do lunchboxa
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Egzotyczny trifle z curry
- Makaronowa frittata z warzywami
- Szarlotka z orzechami nerkowca
- Ciastka jak jajka sadzone
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
- Babka ziemniaczana z kaszanką
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Grahamka z masłem orzechowym i owocami
- Sałatka z brokułami i serem roquefort
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Komentarze (2)
299 dni temu
Jak długo można przechowywać takie cytryny w słoiku ?
odpowiedz
296 dni temu
Jeśli będziesz je przechowywać w lodówce, powinny być pyszne przez ok. 10 tygodni. Najlepiej sprawdzać, jak się mają przed jedzeniem. Kiszonki potrafią zachować świeżość dłużej niż się spodziewamy :)