Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- gałązki lub długie patyczki do szaszłyków
- woskowany papier do pieczenia
- świąteczne dekoracje, np. kolorowe sznurki, klamerki, lampki, świerkowe gałązki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: NABIJAMY JABŁKA NA PATYCZKI
Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. W miejsce, z którego wyrasta ogonek, wbijamy gałązki lub szpikulce do szaszłyków.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY KARMEL
W rondelku mieszamy cukier, wodę i ocet. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając karmelu w trakcie. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy miksturę.
Rondelek z karmelem zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, by zniknęły wszystkie bąbelki wytworzone podczas gotowania.
KROK 3: OBTACZAMY JABŁKA W KARMELU
Każde jabłko na patyku delikatnie zanurzamy w czerwonym karmelu tak, by karmel całkowicie pokrył owoce. Staramy się, by jabłka były pokryte jak najcieńszą warstwą karmelu.
UWAGA! Świeżo przygotowany karmel jest bardzo gorący. Należy zachować dużą ostrożność, by nie oparzyć się w trakcie pokrywania nim jabłek. Jednocześnie należy działać dość sprawnie i szybko, ponieważ karmel szybko zastyga.
Jabłka w karmelu odkładamy do zastygnięcia na warstwę woskowanego papieru do pieczenia.
KROK 4: DEKORUJEMY JABŁKA W KARMELU
Gdy karmel zastygnie, przekładamy jabłka na talerz lub na tacę. Dekorujemy świątecznymi ozdobami.
Zobacz podobne
przepisy
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!
Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.
Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Chorizo z ziemniakami
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Wegetariańskie maki sushi
- Torcik serowy à la tiramisu
- Deser cassata alla siciliana
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Lasagne jabłkowe
- Karmelowy sernik z rosą
- Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
- Daktylowe praliny
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Pasztet z dzika
- Calzone
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Kanapka z gofrów
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)