Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • gałązki lub długie patyczki do szaszłyków
  • woskowany papier do pieczenia
  • świąteczne dekoracje, np. kolorowe sznurki, klamerki, lampki, świerkowe gałązki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: NABIJAMY JABŁKA NA PATYCZKI

Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. W miejsce, z którego wyrasta ogonek, wbijamy gałązki lub szpikulce do szaszłyków.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY KARMEL

W rondelku mieszamy cukier, wodę i ocet. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając karmelu w trakcie. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy miksturę.

Rondelek z karmelem zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, by zniknęły wszystkie bąbelki wytworzone podczas gotowania.

KROK 3: OBTACZAMY JABŁKA W KARMELU

Każde jabłko na patyku delikatnie zanurzamy w czerwonym karmelu tak, by karmel całkowicie pokrył owoce. Staramy się, by jabłka były pokryte jak najcieńszą warstwą karmelu.

UWAGA! Świeżo przygotowany karmel jest bardzo gorący. Należy zachować dużą ostrożność, by nie oparzyć się w trakcie pokrywania nim jabłek. Jednocześnie należy działać dość sprawnie i szybko, ponieważ karmel szybko zastyga.

Jabłka w karmelu odkładamy do zastygnięcia na warstwę woskowanego papieru do pieczenia.

KROK 4: DEKORUJEMY JABŁKA W KARMELU

Gdy karmel zastygnie, przekładamy jabłka na talerz lub na tacę. Dekorujemy świątecznymi ozdobami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!