
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- gałązki lub długie patyczki do szaszłyków
- woskowany papier do pieczenia
- świąteczne dekoracje, np. kolorowe sznurki, klamerki, lampki, świerkowe gałązki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: NABIJAMY JABŁKA NA PATYCZKI
Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. W miejsce, z którego wyrasta ogonek, wbijamy gałązki lub szpikulce do szaszłyków.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY KARMEL
W rondelku mieszamy cukier, wodę i ocet. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając karmelu w trakcie. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy miksturę.
Rondelek z karmelem zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, by zniknęły wszystkie bąbelki wytworzone podczas gotowania.
KROK 3: OBTACZAMY JABŁKA W KARMELU
Każde jabłko na patyku delikatnie zanurzamy w czerwonym karmelu tak, by karmel całkowicie pokrył owoce. Staramy się, by jabłka były pokryte jak najcieńszą warstwą karmelu.
UWAGA! Świeżo przygotowany karmel jest bardzo gorący. Należy zachować dużą ostrożność, by nie oparzyć się w trakcie pokrywania nim jabłek. Jednocześnie należy działać dość sprawnie i szybko, ponieważ karmel szybko zastyga.
Jabłka w karmelu odkładamy do zastygnięcia na warstwę woskowanego papieru do pieczenia.
KROK 4: DEKORUJEMY JABŁKA W KARMELU
Gdy karmel zastygnie, przekładamy jabłka na talerz lub na tacę. Dekorujemy świątecznymi ozdobami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)