Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • papier do pieczenia
  • ramkę do wykrojenia ciasta
  • termometr cukierniczy

Krok 1: Miksujemy masę

Śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy przyprawę piernikową i pokruszone tabliczki czekolady, mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się czekolady. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miękkie masło, miksujemy (staramy się tak miksować, aby nie napowietrzyć masy), a na końcu dodajemy 20 ml nalewki bakaliowej i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Krok 2: Formujemy praliny

Masę marcepanową zagniatamy z 20 ml nalewki bakaliowej, rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, formując prostokąt (format A3). Jeżeli mamy ramkę do wykrojenia ciasta formatu A3, to delikatnie wciskamy ją w masę. W przeciwnym razie masę rozwałkowujemy, dopasowując wielkością do ramki, którą dysponujemy. Na tak przygotowaną masę w foremce wylewamy płynną masę, wyrównujemy i odstawiamy na ok. 3 godziny, następnie wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut. Za pomocą ostrego noża kroimy praliny (na trójkąty, kwadraty lub prostokąty) i ponownie wstawiamy do lodówki.

Krok 3: Temperujemy czekoladę

Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, co jakiś czas mieszając (bardzo ważne – czekolady nie możemy podgrzać do temperatury wyższej niż 45°C). Gdy czekolada rozpuści się, temperujemy ją. Możemy to zrobić na dwa sposoby:

1. W misce za pomocą łopatki mieszamy i studzimy czekoladę do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury (30°C). Możemy sprawdzić temperaturę bez termometru – jeżeli na dolnej części wargi będziemy odczuwać chłód po przyłożeniu odrobiny czekolady, to jest to znak, że ma ona odpowiednią temperaturę.

2. Jeżeli kuchnia wyposażona jest w blaty kamienne, to na czysty blat możemy wylać ¾ objętości rozpuszczonej czekolady. Za pomocą łopatki i skrobki możemy chłodzić czekoladę, mieszając ją na blacie (tę czynność trzeba wykonać w miarę szybko, bo czekolada może stężeć). Schłodzoną czekoladę zdejmujemy z blatu i dodajemy do czekolady, którą zostawiliśmy w misce, dokładnie mieszamy. Gdy czekolada jest gotowa, za pomocą dwóch widelców oblewamy praliny, zanurzając je najpierw w czekoladzie, a następnie, przekładając z widelca na widelec, dokładnie oblewamy czekoladą jeszcze raz i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4: Dekorujemy praliny

Oblane praliny dekorujemy temperowaną białą czekoladą (proces jej przygotowania jest taki sam jak w przypadku czekolady deserowej, ale temperatura schłodzenia wynosi 28°C) lub posypujemy orzechami bądź bakaliami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    741 dni temu
    Chętnie bym spróbowała zrobić te praliny, gdyby był filmik

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    741 dni temu
    Czy opis jest niejasny? Czy możemy coś wyjaśnić? :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram