Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foremki do tartaletek z ruchomym dnem o średnicy 10 cm
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę lub groch
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto
80 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem, solą, żółtkiem, mąką i kakao. W razie potrzeby dodajemy 1–2 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy między dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie wkładamy na 3–5 minut do zamrażarki. Ciastem wykładamy 6 natłuszczonych foremek do tartaletek z ruchomym dnem (o średnicy ok. 10 cm). Wstawiamy ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
Krok 2: Pieczemy tartaletki
Ciasto kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą lub grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce przez 10–15 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3: Szprycujemy krem
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i syropem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Krem wyciskamy na tartaletki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Układamy w kształcie kwiatów. Posypujemy wiórkami czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta jabłkowo-waniliowa
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!
Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort jogurtowo-owocowy
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Czekoladowy tort "Nicolas"
- Pani Walewska na puszystym cieście
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Tarta jabłkowo-waniliowa
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- 3 sposoby na desery w słoiku
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Mus miętowy z limonką
- Tarta kokosowa
- Kopiec kreta
- Lasagne jabłkowe
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Sernik na zimno z mango
- Sernik na zimno w słoiku
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Torcik daktylowy
- Imbirowy dżem z winogron
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Słodko-słony bezowiec
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Babeczki z jeżynami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)