
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciastka kruszymy, przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżkę cukru, roztopione masło - całość miksujemy. Masą wylepiamy dno oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm i pieczemy w temp. 180°C przez około 10 minut.
Do rondelka wlewamy 300 g śmietany. Dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną w drobne kawałki czekoladę mleczną i 100g czekolady gorzkiej. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Jajka ubijamy z solą na puszystą masę. Dodajemy je do masy czekoladowej, mieszamy. Wylewamy całość na podpieczony spód i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza około 25 minut. Tartę studzimy.
Pozostałą czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w misce na parze wodnej i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Tartę polewamy czekoladą i ozdabiamy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Zobacz przepisy
na święta
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
3571 dni temu
Dokładnie, trzeba dodać więcej masła. Poza tym pyszna!!!
odpowiedz
3587 dni temu
Nadzienie ciasta jak najbardziej ok, ale do pokruszonych herbatników polecam dodać więcej masła. Po dodaniu 5 łyżek mój spód i boki tarty były kruche i niejednolite, zarówno przed i po upieczeniu. Smak świetny. Pozdrawiam
odpowiedz
3595 dni temu
Tarta z pewnością stężeje jeszcze po wystudzeniu, jednak nadzienie nie może wyjść z piekarnika w formie "lejącej się".
odpowiedz
3595 dni temu
Bardzo dziękuję, wydłużyłam już czas pieczenia o 10 min, ale nadzienie jest dość płynne...
odpowiedz
3595 dni temu
Drogi Gościu, tarta po wyciągnięciu z piekarnika może być miękka, ale nie płynna. Jeśli widzisz, że Twoje nadzienie jeszcze się nie związało, wydłuż czas pieczenia.
odpowiedz
3595 dni temu
Dzień dobry, mam pytanie: czy tarta wyjmowana z piekarnika powinna być lekko płynna?
odpowiedz
3613 dni temu
Drogi Gościu, spód jest kruchy, jednak wystarczająco sklejony roztopionym masłem.
odpowiedz
3613 dni temu
Mój spód nie uzyskał jednolitej konsystencji, kruszył się bardzo i przed pieczeniem i po. Czy tak ma być?
odpowiedz
3930 dni temu
W liście składników napisano 2 jajka, natomiast w przepisie jest napisane "jajko". Z doświadczenia 2 jajka to za dużo bo tarta wylewa się z formy. Polecam przepis bo tarta bardzo smaczna :)
odpowiedz
3995 dni temu
Drogi Gościu, herbatniki typu degistive to herbatniki pełnoziarniste, nie koniecznie występujące pod marką o tej samej nazwie. Herbatniki pełnoziarniste również można kupić w sklepach Lidl.
odpowiedz
3995 dni temu
W dużej ilość przepisów cukierniczych są zawarte herbatniki typu Digestive, ale jakoś w Lidlach w moim mieście ich nie widziałam. Przepis zostanie wypróbowany w weekend.
odpowiedz
4041 dni temu
Drogi Gościu, chłodzenie ciasta nie jest konieczne w tym przepisie.
odpowiedz
4042 dni temu
Czy ciasto przed upieczeniem trzeba trzymać w lodówce przez 05,h?
odpowiedz
4056 dni temu
tarta pycha :) zrobiłam na walentynki dla chłopaka :) może nie jest przepis dokładny ale dałam rade, wiec w czym problem :) pycha ale mega słodka
odpowiedz
4063 dni temu
przepis niestety nie dokladny, ale tarta rewelacyjna... ps moze w lidlu moglaby pojawic sie w sprzedazy smietana 36%;) nie trzebaby bylo latac do dwoch sklepow;p
odpowiedz
4064 dni temu
Dziś zrobiłem niespodzianke dziewczynie :) Trzeba przyznać że w przepisie trzeba było troche improwizować bo nie był zupełnie dokładny. Ale może to i lepiej :) Gdyby ktoś jeszcze próbował, polecam nie dodawać zbyt dużo cukru do spodu, jesli kupujecie słodkie ciasteczka, jak nie macie dużego blendera to spód też można robić na 2x wiec nie wylewajcie od razu całego masła. Jajka trzepane za pomocą blendera też dają rade :P (ulepcie wysoko brzegi zeby cała masa wam sie zmieściła). I dobrze schłodźcie tarte! Inaczej po pokrojeniu wam sie rozpłynie. min. 2h w lodówce :) Ale faktycznie jest pyszna i wcale nie tak trudna do zrobienia :)
odpowiedz
4064 dni temu
Przepis jest troche niedopracowany. Brakuje w opisie konkretnych szczegolow np podania ile cukru dajemy na okreslonym etapie. I czy masa, ktora wylewamy na tarte ma byc gesta itd
odpowiedz
4066 dni temu
Drogi Gościu, do spodu tarty dodajemy dowolne suche ciasteczka. My polecamy herbatniki pełnoziarniste typu degistive, ale możesz je zastąpić także innymi ciastkami bez kremu i innych dodatków.
odpowiedz
4066 dni temu
Jakie dokładnie herbatniki trzeba dać?
odpowiedz
4069 dni temu
Boska tarta, ze śmietanką Pilos i czekoladą Fin Carre, pychota :)
odpowiedz
zobacz wszystkie