Tarta czekoladowa z truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciastka kruszymy, przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżkę cukru, roztopione masło - całość miksujemy. Masą wylepiamy dno oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm i pieczemy w temp. 180°C przez około 10 minut.

Do rondelka wlewamy 300 g śmietany. Dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną w drobne kawałki czekoladę mleczną i 100g czekolady gorzkiej. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Jajka ubijamy z solą na puszystą masę. Dodajemy je do masy czekoladowej, mieszamy. Wylewamy całość na podpieczony spód i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza około 25 minut. Tartę studzimy.

Pozostałą czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w misce na parze wodnej i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Tartę polewamy czekoladą i ozdabiamy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przynajmniej przez godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • m. m.
    1035 dni temu
    Dokładnie, trzeba dodać więcej masła. Poza tym pyszna!!!

    odpowiedz

  • superman superman
    1051 dni temu
    Nadzienie ciasta jak najbardziej ok, ale do pokruszonych herbatników polecam dodać więcej masła. Po dodaniu 5 łyżek mój spód i boki tarty były kruche i niejednolite, zarówno przed i po upieczeniu. Smak świetny. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1059 dni temu
    Tarta z pewnością stężeje jeszcze po wystudzeniu, jednak nadzienie nie może wyjść z piekarnika w formie "lejącej się".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1059 dni temu
    Bardzo dziękuję, wydłużyłam już czas pieczenia o 10 min, ale nadzienie jest dość płynne...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1059 dni temu
    Drogi Gościu, tarta po wyciągnięciu z piekarnika może być miękka, ale nie płynna. Jeśli widzisz, że Twoje nadzienie jeszcze się nie związało, wydłuż czas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1059 dni temu
    Dzień dobry, mam pytanie: czy tarta wyjmowana z piekarnika powinna być lekko płynna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1077 dni temu
    Drogi Gościu, spód jest kruchy, jednak wystarczająco sklejony roztopionym masłem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1077 dni temu
    Mój spód nie uzyskał jednolitej konsystencji, kruszył się bardzo i przed pieczeniem i po. Czy tak ma być?

    odpowiedz

  • Pysznie Pysznie
    1394 dni temu
    W liście składników napisano 2 jajka, natomiast w przepisie jest napisane "jajko". Z doświadczenia 2 jajka to za dużo bo tarta wylewa się z formy. Polecam przepis bo tarta bardzo smaczna :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1459 dni temu
    Drogi Gościu, herbatniki typu degistive to herbatniki pełnoziarniste, nie koniecznie występujące pod marką o tej samej nazwie. Herbatniki pełnoziarniste również można kupić w sklepach Lidl.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1459 dni temu
    W dużej ilość przepisów cukierniczych są zawarte herbatniki typu Digestive, ale jakoś w Lidlach w moim mieście ich nie widziałam. Przepis zostanie wypróbowany w weekend.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1505 dni temu
    Drogi Gościu, chłodzenie ciasta nie jest konieczne w tym przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1506 dni temu
    Czy ciasto przed upieczeniem trzeba trzymać w lodówce przez 05,h?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1520 dni temu
    tarta pycha :) zrobiłam na walentynki dla chłopaka :) może nie jest przepis dokładny ale dałam rade, wiec w czym problem :) pycha ale mega słodka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1527 dni temu
    przepis niestety nie dokladny, ale tarta rewelacyjna... ps moze w lidlu moglaby pojawic sie w sprzedazy smietana 36%;) nie trzebaby bylo latac do dwoch sklepow;p

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1528 dni temu
    Dziś zrobiłem niespodzianke dziewczynie :) Trzeba przyznać że w przepisie trzeba było troche improwizować bo nie był zupełnie dokładny. Ale może to i lepiej :) Gdyby ktoś jeszcze próbował, polecam nie dodawać zbyt dużo cukru do spodu, jesli kupujecie słodkie ciasteczka, jak nie macie dużego blendera to spód też można robić na 2x wiec nie wylewajcie od razu całego masła. Jajka trzepane za pomocą blendera też dają rade :P (ulepcie wysoko brzegi zeby cała masa wam sie zmieściła). I dobrze schłodźcie tarte! Inaczej po pokrojeniu wam sie rozpłynie. min. 2h w lodówce :) Ale faktycznie jest pyszna i wcale nie tak trudna do zrobienia :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1528 dni temu
    Przepis jest troche niedopracowany. Brakuje w opisie konkretnych szczegolow np podania ile cukru dajemy na okreslonym etapie. I czy masa, ktora wylewamy na tarte ma byc gesta itd

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1530 dni temu
    Drogi Gościu, do spodu tarty dodajemy dowolne suche ciasteczka. My polecamy herbatniki pełnoziarniste typu degistive, ale możesz je zastąpić także innymi ciastkami bez kremu i innych dodatków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1530 dni temu
    Jakie dokładnie herbatniki trzeba dać?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1533 dni temu
    Boska tarta, ze śmietanką Pilos i czekoladą Fin Carre, pychota :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram