Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowujemy dwie miski: w jednej łączymy cukier z mąką ziemniaczaną, w drugiej mieszamy żółtko ze śmietaną. Cukier z mąką przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masę jajeczną, ponownie mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Budyń nakładamy do miseczek, studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem. Budyń oprószamy odrobiną kakao, dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy startą czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3484 dni temu
Jolu, dodaj w takim razie 50ml mleka więcej :)
odpowiedz
3484 dni temu
czy da się zastąpić likier czymś bezalkoholowym?
odpowiedz
3712 dni temu
Oliwio budyń nie powinien stać w lodówce dłużej niż dobę. By uniknąć "kożucha" na jego powierzchni, przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu.
odpowiedz
3715 dni temu
dziendobry chcialabym sie spytac na ile mozna taki budyn zostawic w lodówce
odpowiedz
3955 dni temu
Wygląda znakomicie :) koniecznie muszę go zrobić !!!
odpowiedz
3957 dni temu
Mariolu, daj znać, jak wyszedł budyń :)
odpowiedz
3958 dni temu
pyszności...myslę że jutro zrobię taki dudyń pana Piotra .
odpowiedz