
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowujemy dwie miski: w jednej łączymy cukier z mąką ziemniaczaną, w drugiej mieszamy żółtko ze śmietaną. Cukier z mąką przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masę jajeczną, ponownie mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Budyń nakładamy do miseczek, studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem. Budyń oprószamy odrobiną kakao, dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy startą czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Zobacz przepisy
na święta
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3594 dni temu
Jolu, dodaj w takim razie 50ml mleka więcej :)
odpowiedz
3594 dni temu
czy da się zastąpić likier czymś bezalkoholowym?
odpowiedz
3822 dni temu
Oliwio budyń nie powinien stać w lodówce dłużej niż dobę. By uniknąć "kożucha" na jego powierzchni, przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu.
odpowiedz
3825 dni temu
dziendobry chcialabym sie spytac na ile mozna taki budyn zostawic w lodówce
odpowiedz
4065 dni temu
Wygląda znakomicie :) koniecznie muszę go zrobić !!!
odpowiedz
4067 dni temu
Mariolu, daj znać, jak wyszedł budyń :)
odpowiedz
4068 dni temu
pyszności...myslę że jutro zrobię taki dudyń pana Piotra .
odpowiedz