
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowujemy dwie miski: w jednej łączymy cukier z mąką ziemniaczaną, w drugiej mieszamy żółtko ze śmietaną. Cukier z mąką przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masę jajeczną, ponownie mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Budyń nakładamy do miseczek, studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem. Budyń oprószamy odrobiną kakao, dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy startą czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Arancini - kulki ryżowe
- Krewetki w tempurze
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3685 dni temu
Jolu, dodaj w takim razie 50ml mleka więcej :)
odpowiedz
3685 dni temu
czy da się zastąpić likier czymś bezalkoholowym?
odpowiedz
3913 dni temu
Oliwio budyń nie powinien stać w lodówce dłużej niż dobę. By uniknąć "kożucha" na jego powierzchni, przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu.
odpowiedz
3915 dni temu
dziendobry chcialabym sie spytac na ile mozna taki budyn zostawic w lodówce
odpowiedz
4156 dni temu
Wygląda znakomicie :) koniecznie muszę go zrobić !!!
odpowiedz
4158 dni temu
Mariolu, daj znać, jak wyszedł budyń :)
odpowiedz
4158 dni temu
pyszności...myslę że jutro zrobię taki dudyń pana Piotra .
odpowiedz