Walentynkowy budyń czekoladowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowujemy dwie miski: w jednej łączymy cukier z mąką ziemniaczaną, w drugiej mieszamy żółtko ze śmietaną. Cukier z mąką przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masę jajeczną, ponownie mieszamy.

Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Budyń nakładamy do miseczek, studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem. Budyń oprószamy odrobiną kakao, dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy startą czekoladą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1173 dni temu
    Jolu, dodaj w takim razie 50ml mleka więcej :)

    odpowiedz

  • Jola Jola
    1173 dni temu
    czy da się zastąpić likier czymś bezalkoholowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1402 dni temu
    Oliwio budyń nie powinien stać w lodówce dłużej niż dobę. By uniknąć "kożucha" na jego powierzchni, przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu.

    odpowiedz

  • oliwia < oliwia <
    1404 dni temu
    dziendobry chcialabym sie spytac na ile mozna taki budyn zostawic w lodówce

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1644 dni temu
    Wygląda znakomicie :) koniecznie muszę go zrobić !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1647 dni temu
    Mariolu, daj znać, jak wyszedł budyń :)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1647 dni temu
    pyszności...myslę że jutro zrobię taki dudyń pana Piotra .

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram