Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowujemy dwie miski: w jednej łączymy cukier z mąką ziemniaczaną, w drugiej mieszamy żółtko ze śmietaną. Cukier z mąką przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masę jajeczną, ponownie mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Budyń nakładamy do miseczek, studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem. Budyń oprószamy odrobiną kakao, dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy startą czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletka z jabłkami
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
- Migdałowe ciasteczka
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Jajka faszerowane awokado
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik cytrynowy na zimno
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Tort malinowy
- Szaszłyki wieprzowe
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Budyń waniliowy z jabłkami
- Cooler z sorbetem i melonem
- Ciasteczka cytrynowe
- Ptysiowa piramida croquembouche
- Ciasto z brzoskwiniami
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3465 dni temu
Jolu, dodaj w takim razie 50ml mleka więcej :)
odpowiedz
3465 dni temu
czy da się zastąpić likier czymś bezalkoholowym?
odpowiedz
3693 dni temu
Oliwio budyń nie powinien stać w lodówce dłużej niż dobę. By uniknąć "kożucha" na jego powierzchni, przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu.
odpowiedz
3696 dni temu
dziendobry chcialabym sie spytac na ile mozna taki budyn zostawic w lodówce
odpowiedz
3936 dni temu
Wygląda znakomicie :) koniecznie muszę go zrobić !!!
odpowiedz
3938 dni temu
Mariolu, daj znać, jak wyszedł budyń :)
odpowiedz
3939 dni temu
pyszności...myslę że jutro zrobię taki dudyń pana Piotra .
odpowiedz