Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- zester lub tarkę
- folię spożywczą
- formę do tarty o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- łaźnię parową
- rózgę cukierniczą
- silikonową formę o średnicy 22 cm
- worek cukierniczy
- palnik
KROK 1: karmelizujemy jabłka
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na 4-6 części, pozbawiając gniazd nasiennych. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na suchą, rozgrzaną patelnię partiami wysypujemy cukier. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jasnego karmelu. Ostrożnie dodajemy sok wyciśnięty z całej pomarańczy oraz masło. Mieszamy do uzyskania gęstego, jednolitego sosu. Na patelni układamy cząstki jabłek i smażymy w karmelu przez kilka minut. Następnie obracamy na drugą stronę i jeszcze przez moment podgrzewamy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Opcjonalnie dolewamy koniak i podpalamy opary, czyli flambirujemy.
KROK 2: zamrażamy masę jabłkową
Gotowe jabłka układamy wypukłą stroną do dołu w silikonowej foremce. Cały sos wykładamy na jabłka. Studzimy, a następnie wstawiamy do zamrażarki.
KROK 3: siekamy składniki kruchego ciasta
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i mieszamy je z zimnym, pokrojonym w kostkę masłem. Mąkę pszenną przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy mąkę żytnią, cukier puder, masło z wanilią. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, ponownie siekamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć – dolewamy odrobinę wody. Siekamy jeszcze przez chwilę. Następnie niezbyt długo zagniatamy ciasto aż do połączenia składników.
KROK 4: wylepiamy formę ciastem
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką dokładnie wykładamy ciastem.
KROK 5: pieczemy
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Pieczemy aż do uzyskania złotego koloru przez około 18-20 minut.
KROK 6: ubijamy na parze krem waniliowy
Żelatynę namaczamy w 50 ml śmietanki i odstawiamy do napęcznienia. 150 ml śmietanki zagotowujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które przekładamy do miski wraz z żółtkami. Energicznie ucieramy. Następnie wąskim strumieniem wlewamy gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zawartość ubijamy do momentu, aż masa się trochę napowietrzy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Na przestudzone kruche ciasto wylewamy krem waniliowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Schładzamy do momentu zestalenia.
Kiedy jabłka zamarzną, wyjmujemy je z foremki i od razu przekładamy na stężały krem waniliowy.
KROK 7: ubijamy białka z cukrem
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na średnich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier (konsystencja nie może być zbyt sztywna, beza powinna się ciągnąć).
KROK 8: opalamy bezę
Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na brzegach tarty. Następnie delikatnie opalamy ją palnikiem.
Zobacz podobne
przepisy
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny makowiec
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
288 dni temu
Super przepis tylko niestety czasochłonny. Ja na przykład w tym czasie jak ciasto się schładza godzinę w lodówce zrobiłam krem zamiast czekać.
odpowiedz
2994 dni temu
jakie jablka beda najlepsze? chodzi mi o odmiane...
odpowiedz
2992 dni temu
Droga Ewo, to zależy, czy chcesz użyć kwaśnych, czy słodkich jabłek. Jeśli kwaśne to polecamy antonówkę, szarą renetę lub gloster. Słodkie to lobo, champion i ligol. Jednak najczęściej używane to antonówka lub szara reneta. Koniecznie sprawdź, czy nie są uszkodzone, bo może to popsuć smak szarlotki. Powodzenia :)
3158 dni temu
A co jeśli nie mam możliwości zamrożenia jabłek? Czy mogę wykonać podając na tartę bezpośrednio ciepłe jabłka?
odpowiedz
3158 dni temu
Aniu, możesz tak zrobić :)
3218 dni temu
Bardzo podoba mi się ten przepis, zresztą dość często korzystam z pomysłów Pana Pawła. Co zrobić, gdy nie mam palnika do opalania bezy? Czy wówczas je upiec w piekarniku, czy jest jakiś inny sposób?
odpowiedz
3217 dni temu
Tak przygotowaną bezę można spożywać bez opalenia. Jeśli wolisz poddać je działaniu wysokiej temperatury, możesz ciasto wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką. Piekarnik nastawiamy na 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
3221 dni temu
a ja mam pytanie jak po rozmrozeniu an tarcie zachowuja sie jablka z karmelem? nie rozjezdzaja sie?
odpowiedz
3221 dni temu
Ewo, z jabłkami nic złego się nie dzieje :)
3226 dni temu
Fajnie, że jest filmik, nie mogłem się doczekać ;) Przepis też całkiem fajny i do tego filmik o tarcie na You Tubie :)
odpowiedz
3226 dni temu
Cieszymy się, że Ci się podoba! Zaglądaj do nas regularnie :)
3226 dni temu
Paweł Małecki jest NAJLEPSZY! Na plus to, że nie ma takiego zbliżenia na cukiernika. Ale muzyka w filmiku jest dość głośna i to mi się nie podoba. Więcej uśmiechu, Paweł :)
odpowiedz
zobacz wszystkie