![Tarta jabłkowo-waniliowa Tarta jabłkowo-waniliowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/5bda48694320-e3730433de-1250x700_KW_07_Pawel-Malecki_tarta-jablkowo_waniliowa-_382499_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- zester lub tarkę
- folię spożywczą
- formę do tarty o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- łaźnię parową
- rózgę cukierniczą
- silikonową formę o średnicy 22 cm
- worek cukierniczy
- palnik
KROK 1: karmelizujemy jabłka
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na 4-6 części, pozbawiając gniazd nasiennych. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na suchą, rozgrzaną patelnię partiami wysypujemy cukier. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jasnego karmelu. Ostrożnie dodajemy sok wyciśnięty z całej pomarańczy oraz masło. Mieszamy do uzyskania gęstego, jednolitego sosu. Na patelni układamy cząstki jabłek i smażymy w karmelu przez kilka minut. Następnie obracamy na drugą stronę i jeszcze przez moment podgrzewamy. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Opcjonalnie dolewamy koniak i podpalamy opary, czyli flambirujemy.
KROK 2: zamrażamy masę jabłkową
Gotowe jabłka układamy wypukłą stroną do dołu w silikonowej foremce. Cały sos wykładamy na jabłka. Studzimy, a następnie wstawiamy do zamrażarki.
KROK 3: siekamy składniki kruchego ciasta
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i mieszamy je z zimnym, pokrojonym w kostkę masłem. Mąkę pszenną przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy mąkę żytnią, cukier puder, masło z wanilią. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, ponownie siekamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć – dolewamy odrobinę wody. Siekamy jeszcze przez chwilę. Następnie niezbyt długo zagniatamy ciasto aż do połączenia składników.
KROK 4: wylepiamy formę ciastem
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką dokładnie wykładamy ciastem.
KROK 5: pieczemy
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Pieczemy aż do uzyskania złotego koloru przez około 18-20 minut.
KROK 6: ubijamy na parze krem waniliowy
Żelatynę namaczamy w 50 ml śmietanki i odstawiamy do napęcznienia. 150 ml śmietanki zagotowujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które przekładamy do miski wraz z żółtkami. Energicznie ucieramy. Następnie wąskim strumieniem wlewamy gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zawartość ubijamy do momentu, aż masa się trochę napowietrzy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Na przestudzone kruche ciasto wylewamy krem waniliowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Schładzamy do momentu zestalenia.
Kiedy jabłka zamarzną, wyjmujemy je z foremki i od razu przekładamy na stężały krem waniliowy.
KROK 7: ubijamy białka z cukrem
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na średnich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier (konsystencja nie może być zbyt sztywna, beza powinna się ciągnąć).
KROK 8: opalamy bezę
Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na brzegach tarty. Następnie delikatnie opalamy ją palnikiem.
Zobacz podobne
przepisy
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
![Maślane ciasto z jabłkami i migdałami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c89e876be81f-a02bdb46b5-KW02_Maslane-ciasto-z-jablkami-i-migdalami_1922927437_rgb_ok_1250x700.webp)
Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.
![Serowo-jabłkowa tarta saksońska](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/62d7f65b081d-2b62b78051-KW_16-_Tarta-saksonska_17239_S_302682_poziom_rgb_ok.webp)
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
![Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d84e2b560113-1703e9eba3-KW_06_Slimaczki-z-jablkami_287300_960x540px.webp)
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
![Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b50621cedc78-01436f79aa-960x540_KW_41_Migdalowe_ciasto_z_jablkami_i_konfitura_15696_S_MARCIN54573_poziom_RGB.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Placek z budyniem i konfiturą z truskawek
- Tort chałwowo-orzechowy
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Lasagne jabłkowe
- Orzechowiec
- Batony czekoladowe z granatem
- Ciasto banoffee
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Zapiekanka do lunchboxa
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Wegańska ryba po grecku
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
- Kawa po portugalsku
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Biszkopt z białek
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Omlet cesarski
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Babka na parze
Komentarze (12)
149 dni temu
Super przepis tylko niestety czasochłonny. Ja na przykład w tym czasie jak ciasto się schładza godzinę w lodówce zrobiłam krem zamiast czekać.
odpowiedz
2855 dni temu
jakie jablka beda najlepsze? chodzi mi o odmiane...
odpowiedz
2853 dni temu
Droga Ewo, to zależy, czy chcesz użyć kwaśnych, czy słodkich jabłek. Jeśli kwaśne to polecamy antonówkę, szarą renetę lub gloster. Słodkie to lobo, champion i ligol. Jednak najczęściej używane to antonówka lub szara reneta. Koniecznie sprawdź, czy nie są uszkodzone, bo może to popsuć smak szarlotki. Powodzenia :)
3019 dni temu
A co jeśli nie mam możliwości zamrożenia jabłek? Czy mogę wykonać podając na tartę bezpośrednio ciepłe jabłka?
odpowiedz
3019 dni temu
Aniu, możesz tak zrobić :)
3079 dni temu
Bardzo podoba mi się ten przepis, zresztą dość często korzystam z pomysłów Pana Pawła. Co zrobić, gdy nie mam palnika do opalania bezy? Czy wówczas je upiec w piekarniku, czy jest jakiś inny sposób?
odpowiedz
3077 dni temu
Tak przygotowaną bezę można spożywać bez opalenia. Jeśli wolisz poddać je działaniu wysokiej temperatury, możesz ciasto wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką. Piekarnik nastawiamy na 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
3081 dni temu
a ja mam pytanie jak po rozmrozeniu an tarcie zachowuja sie jablka z karmelem? nie rozjezdzaja sie?
odpowiedz
3081 dni temu
Ewo, z jabłkami nic złego się nie dzieje :)
3087 dni temu
Fajnie, że jest filmik, nie mogłem się doczekać ;) Przepis też całkiem fajny i do tego filmik o tarcie na You Tubie :)
odpowiedz
3087 dni temu
Cieszymy się, że Ci się podoba! Zaglądaj do nas regularnie :)
3087 dni temu
Paweł Małecki jest NAJLEPSZY! Na plus to, że nie ma takiego zbliżenia na cukiernika. Ale muzyka w filmiku jest dość głośna i to mi się nie podoba. Więcej uśmiechu, Paweł :)
odpowiedz
zobacz wszystkie