Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papilotki do pralinek
Krok 1: Przygotowujemy mus migdałowy
Migdały wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy co najmniej na 5 minut. Obieramy ze skórki i osuszamy na ściereczce. Następnie rozkładamy migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do malaksera lub blendera, miksujemy tak długo, aż wydzieli się olej i powstanie jednolita, oleista masa. Jeśli masa jest zbyt ciepła, robimy przerwy w miksowaniu. Na koniec dodajemy szczyptę soli i miksujemy jeszcze chwilę.
Krok 2: Mieszamy masę
Morele i migdały drobno miksujemy w blenderze. Mieszamy z musem migdałowym i wiórkami kokosowymi i doprawiamy do smaku przyprawami i syropem klonowym.
Krok 3: Formujemy pralinki
Z masy formujemy ok. 20 kulek i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do papilotek i pozostawiamy w chłodnym i suchym miejscu do czasu spożycia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)