zobacz film Azjatyckie pączki z mango i kokosem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól oraz cukier, mieszamy. Mango obieramy ze skóry, kroimy i następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowane mango dodajemy do reszty składników - mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 15-30 minut. W garnuszku rozgrzewamy olej.  Z ciasta formujemy kulki (gdy ciasto się klei można obsypać je delikatnie mąką). Tak przygotowane pączki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy do uzyskania złotego koloru. Podczas smażenia obracamy pączki. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    482 dni temu
    Panie Pawle, zrobiłam ciasto z dokładnie tych samych proporcji i składników ale było bardzo lejące a nie jak Pańskie. Użył Pan specjalnego typu mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    480 dni temu
    Najlepiej użyć mąki typu 550.
  • Milena Milena
    843 dni temu
    Czy można użyć mąki bezglutenowej? Jeśli tak to jakiej i w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    843 dni temu
    Mileno, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Kokos Kokos
    841 dni temu
    A ja rekomenduję, mi wyszło. 50g kokosowej i 100-120 g ryżowej w zależności od wielkości mango. Tylko wiórków dobrze jest wtedy dać mniej, tak góra 30g
  • Milena Milena
    845 dni temu
    Myślę że pączki wyszły tak różnie bo jeden owoc drugiemu nie równy...może warto napisać ile gram puree potrzeba na te proporcje?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1266 dni temu
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ale niestety ciasto bardzo się kleiło pomimo podsypywania. Dodatkowo nie upiekły się w środku. Nie polecam tego przepisu ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1264 dni temu
    Pączki przez to, że są kleiste po usmażeniu będą z zewnątrz dużo miększe. Możesz spróbować formować je rękami posmarowanymi olejem. Jeśli chodzi o nie upieczenie się w środku - możliwe iż temperatura oleju była zbyt wysoka, przez co pączki usmażyły się tylko z zewnątrz - polecamy wrzucić pączki do lekko skwierczącego oleju i smażyć je powoli :)
  • Dorka Dorka
    1512 dni temu
    Ja wcale nie podsypywałam mąką. Zrobiłam tylko z ilości z przepisu a i tak są twarde. Taka chyba ich uroda, ale strasznie gumiaste.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1554 dni temu
    Pączki wyszły dość twarde. Nie wiem czy taka ich "uroda" czy też podsypałam za dużo mąki...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1554 dni temu
    Może to być wina zbyt dużej ilości użytej mąki.
  • julia julia
    1567 dni temu
    To jest wspaniałe dobre ponczki😍😊😀😁

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1579 dni temu
    Czy zamiast mango można dodać twaróg biały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1579 dni temu
    Magdo, możesz dokonać takie zmiany. Pamiętaj tylko, by twaróg również dobrze zmiksować :) Daj znam znać, jak pączki smakowały w takiej wersji!
  • do Ja: do Ja:
    1756 dni temu
    wiemy że Ciebie nie, ale innych może...

    odpowiedz

  • Ja Ja
    1756 dni temu
    A kogo to obchodzi?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1760 dni temu
    Niestety, jeszcze nie miałam okazji sprawdzić

    odpowiedz

  • Chuda Chuda
    1760 dni temu
    Matylda, i jak? Wyszły w piekarniku? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1761 dni temu
    Matyldo, możesz spróbować upiec - daj koniecznie znać jak wyszły :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1763 dni temu
    Czy to ciasto nadaje się również do pieczenia, np w formie na muffiny lub jako ciastka na blasze?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram