Azjatyckie pączki z mango i kokosem

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól oraz cukier, mieszamy. Mango obieramy ze skóry, kroimy i następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowane mango dodajemy do reszty składników - mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 15-30 minut. W garnuszku rozgrzewamy olej.  Z ciasta formujemy kulki (gdy ciasto się klei można obsypać je delikatnie mąką). Tak przygotowane pączki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy do uzyskania złotego koloru. Podczas smażenia obracamy pączki. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym

Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Wiśniowe Sushi

Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Wiśniowe Sushi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (25)

Avatar
  • Gość Gość
    1622 dni temu
    Czy zamiast mango można użyć pure z mango z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1622 dni temu
    Pewnie, pulpa z puszki też się tutaj sprawdzi :)
  • Gość Gość
    1621 dni temu
    Pół szklanki pulpy?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1621 dni temu
    3/4 szklanki będzie w sam raz ;)
  • Gość Gość
    2339 dni temu
    Panie Pawle, zrobiłam ciasto z dokładnie tych samych proporcji i składników ale było bardzo lejące a nie jak Pańskie. Użył Pan specjalnego typu mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2338 dni temu
    Najlepiej użyć mąki typu 550.
  • Milena Milena
    2701 dni temu
    Czy można użyć mąki bezglutenowej? Jeśli tak to jakiej i w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2701 dni temu
    Mileno, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Kokos Kokos
    2698 dni temu
    A ja rekomenduję, mi wyszło. 50g kokosowej i 100-120 g ryżowej w zależności od wielkości mango. Tylko wiórków dobrze jest wtedy dać mniej, tak góra 30g
  • Milena Milena
    2702 dni temu
    Myślę że pączki wyszły tak różnie bo jeden owoc drugiemu nie równy...może warto napisać ile gram puree potrzeba na te proporcje?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3124 dni temu
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ale niestety ciasto bardzo się kleiło pomimo podsypywania. Dodatkowo nie upiekły się w środku. Nie polecam tego przepisu ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3122 dni temu
    Pączki przez to, że są kleiste po usmażeniu będą z zewnątrz dużo miększe. Możesz spróbować formować je rękami posmarowanymi olejem. Jeśli chodzi o nie upieczenie się w środku - możliwe iż temperatura oleju była zbyt wysoka, przez co pączki usmażyły się tylko z zewnątrz - polecamy wrzucić pączki do lekko skwierczącego oleju i smażyć je powoli :)
  • Gość Gość
    1601 dni temu
    Też tak miałam. Szkoda tylko składników. -_-
  • Dorka Dorka
    3369 dni temu
    Ja wcale nie podsypywałam mąką. Zrobiłam tylko z ilości z przepisu a i tak są twarde. Taka chyba ich uroda, ale strasznie gumiaste.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3411 dni temu
    Pączki wyszły dość twarde. Nie wiem czy taka ich "uroda" czy też podsypałam za dużo mąki...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3411 dni temu
    Może to być wina zbyt dużej ilości użytej mąki.
  • julia julia
    3425 dni temu
    To jest wspaniałe dobre ponczki😍😊😀😁

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3436 dni temu
    Czy zamiast mango można dodać twaróg biały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3436 dni temu
    Magdo, możesz dokonać takie zmiany. Pamiętaj tylko, by twaróg również dobrze zmiksować :) Daj znam znać, jak pączki smakowały w takiej wersji!
  • do Ja: do Ja:
    3613 dni temu
    wiemy że Ciebie nie, ale innych może...

    odpowiedz

  • Ja Ja
    3613 dni temu
    A kogo to obchodzi?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3617 dni temu
    Niestety, jeszcze nie miałam okazji sprawdzić

    odpowiedz

  • Chuda Chuda
    3617 dni temu
    Matylda, i jak? Wyszły w piekarniku? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3619 dni temu
    Matyldo, możesz spróbować upiec - daj koniecznie znać jak wyszły :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3620 dni temu
    Czy to ciasto nadaje się również do pieczenia, np w formie na muffiny lub jako ciastka na blasze?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!