
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól oraz cukier, mieszamy. Mango obieramy ze skóry, kroimy i następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowane mango dodajemy do reszty składników - mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 15-30 minut. W garnuszku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy kulki (gdy ciasto się klei można obsypać je delikatnie mąką). Tak przygotowane pączki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy do uzyskania złotego koloru. Podczas smażenia obracamy pączki. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (25)
1728 dni temu
Czy zamiast mango można użyć pure z mango z puszki?
Odpowiedz
1727 dni temu
Pewnie, pulpa z puszki też się tutaj sprawdzi :)
1727 dni temu
Pół szklanki pulpy?
1727 dni temu
3/4 szklanki będzie w sam raz ;)
2445 dni temu
Panie Pawle, zrobiłam ciasto z dokładnie tych samych proporcji i składników ale było bardzo lejące a nie jak Pańskie. Użył Pan specjalnego typu mąki?
Odpowiedz
2443 dni temu
Najlepiej użyć mąki typu 550.
2806 dni temu
Czy można użyć mąki bezglutenowej? Jeśli tak to jakiej i w jakich proporcjach?
Odpowiedz
2806 dni temu
Mileno, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2804 dni temu
A ja rekomenduję, mi wyszło. 50g kokosowej i 100-120 g ryżowej w zależności od wielkości mango. Tylko wiórków dobrze jest wtedy dać mniej, tak góra 30g
2808 dni temu
Myślę że pączki wyszły tak różnie bo jeden owoc drugiemu nie równy...może warto napisać ile gram puree potrzeba na te proporcje?
Odpowiedz
3229 dni temu
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ale niestety ciasto bardzo się kleiło pomimo podsypywania. Dodatkowo nie upiekły się w środku. Nie polecam tego przepisu ...
Odpowiedz
3227 dni temu
Pączki przez to, że są kleiste po usmażeniu będą z zewnątrz dużo miększe. Możesz spróbować formować je rękami posmarowanymi olejem. Jeśli chodzi o nie upieczenie się w środku - możliwe iż temperatura oleju była zbyt wysoka, przez co pączki usmażyły się tylko z zewnątrz - polecamy wrzucić pączki do lekko skwierczącego oleju i smażyć je powoli :)
1706 dni temu
Też tak miałam. Szkoda tylko składników. -_-
3475 dni temu
Ja wcale nie podsypywałam mąką. Zrobiłam tylko z ilości z przepisu a i tak są twarde. Taka chyba ich uroda, ale strasznie gumiaste.
Odpowiedz
3517 dni temu
Pączki wyszły dość twarde. Nie wiem czy taka ich "uroda" czy też podsypałam za dużo mąki...
Odpowiedz
3517 dni temu
Może to być wina zbyt dużej ilości użytej mąki.
3531 dni temu
To jest wspaniałe dobre ponczki😍😊😀😁
Odpowiedz
3542 dni temu
Czy zamiast mango można dodać twaróg biały?
Odpowiedz
3542 dni temu
Magdo, możesz dokonać takie zmiany. Pamiętaj tylko, by twaróg również dobrze zmiksować :) Daj znam znać, jak pączki smakowały w takiej wersji!
3719 dni temu
wiemy że Ciebie nie, ale innych może...
Odpowiedz
3719 dni temu
A kogo to obchodzi?
Odpowiedz
3723 dni temu
Niestety, jeszcze nie miałam okazji sprawdzić
Odpowiedz
3723 dni temu
Matylda, i jak? Wyszły w piekarniku? :)
Odpowiedz
3724 dni temu
Matyldo, możesz spróbować upiec - daj koniecznie znać jak wyszły :)
Odpowiedz
3726 dni temu
Czy to ciasto nadaje się również do pieczenia, np w formie na muffiny lub jako ciastka na blasze?
Odpowiedz
zobacz wszystkie