zobacz film Pączki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru do momentu, aż staną się płynne. Wlewamy je do mleka. W misce z przesianą mąką robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Płyn łączymy z częścią mąki (rozczyn), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy: ubite żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Zagniatamy wszystkie składniki, na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki. Ciasto na pączki oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Powidła

Na patelnię przekładamy powidła, sok oraz otartą skórkę z pomarańczy. Smażymy kilka minut, do momentu odparowania płynu. Powidła odstawiamy do wystudzenia.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 6 cm. Na środek każdego placuszka nakładamy powidła. Sklejamy je i nadajemy kształt kulki. Uformowane pączki rozkładamy na desce obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

W garnku o średnicy 18-20 cm rozgrzewamy olej do temperatury około 170-175°C (można sprawdzić temperaturę, wrzucając kawałeczek surowego ciasta). Pączki smażymy na złoty kolor po 2-2½ minuty z każdej strony i przekładamy na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (57)

Avatar
  • Gość Gość
    1132 dni temu
    Pączki z tego przepisu są fantastyczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2227 dni temu
    witam. Czy to jest moze przepis na te wspaniałe pączki (pączek drozdzowy premium z powidłami śliwkowymi), które kupiłam u Was na tłusty czwartek? niestety juz nigdzie nie mozna ich dostać a z miła chęcią bym jeszcze je zjadła :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2226 dni temu
    Jest to przepis na klasyczne pączki autorstwa Pawła Małeckiego :)
  • Gość Gość
    2229 dni temu
    Świetny przepis, polecam1

    odpowiedz

  • Arek Arek
    2580 dni temu
    Panie Pawle, właśnie skończyłem robić pączki z Pana przepisu, są genialne. Wszystko wedle przepisu i wyszło super, wycinałem krążki o średnicy 6cm i wyszło mi 39 pączków :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2580 dni temu
    Życzymy smacznego :)
  • Gość Gość
    2580 dni temu
    Te przesądy nie są wiarygodne, jednego zaś jestem pewna, kto nie zje pączka ten na pewno nie przytyje. Dziękuję za przepis, bardzo dobry :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2604 dni temu
    Czy można świeże drożdże zamienić na suche? I jakie będą proporcije? Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2604 dni temu
    W tym przepisie, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2581 dni temu
    Standardowo używa się następującej relacji: 3g świeżych drożdzy = 1g suchych
  • Gość Gość
    2614 dni temu
    Mi rowniez nie wyszlo,a robilem wszystko wedlug przepisu. Moge dostac jakies wskazowki co poszlo nie tak?? Jak dla mnie jest pan mistrzem

    odpowiedz

  • Ela Ela
    2604 dni temu
    Pewni problem z drożdżami i ciasto odpowiednio nie wyrosło
  • Gość Gość
    2615 dni temu
    Nie polecam. Ciasto wychodzi ciężkie i nie rośnie .Paczki opadają na dno. Już wiele przepisów próbowałam i nic nie wychodzi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2604 dni temu
    A mi wszystkie przepisy wychodza
  • Gość Gość
    2628 dni temu
    Panie Pawle, kocham Pana za te wszystkie fantastyczne przepisy. Lacze serdecznosci Kristina☺y

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    2952 dni temu
    Panie Pawle, jak smażyć, by na pączkach utworzył się jasny pierścień? Jeszcze nigdy mi tak nie wyszły. Jak domowym sposobem sprawdzić temperaturę oleju? Jakiego dokładnie tłuszczu używa Pan Paweł? Czy z Lidla?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2952 dni temu
    Makowcu, jasna obwódka na pączku robi się, gdy ciasto jest dobrze spulchnione i dobrze wyrośnięte. Wówczas pączek nie tonie w tłuszczu i taka obwódka ma szansę powstać. Jeśli nie wiesz, jak sprawdzić temperaturę oleju bez używania termometru, skorzystaj z naszego triku - http://kuchnialidla.pl/product/Jak-zmierzyc-temperature-oleju
  • S6 S6
    2964 dni temu
    Pyszne!! Polecam gorąco, wszyscy chwalili w Tłusty czwartek-nawet osoby, które nie przepadają za pączkami ( zmienili zdanie;) ) i Ci którzy mieli swoje ulubione pączki wolą "moje" ;) Pozdrawiam ;)

    odpowiedz

  • aga aga
    2965 dni temu
    Witam, proszę o informację w którym dokladnie momencie dodajemy resztę mąki? Rozumiem że razem z utartymi z cukrem zoltkami? I dopiero potem masło? I czy tą mąkę również należy przesiać? Pozdrawiam :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2965 dni temu
    Ago, do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki, żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, sól, skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Zagniatamy składniki i na końcu dodajemy roztopione masło. Mąkę przesiewamy.
  • Gość Gość
    2965 dni temu
    Czy wódka jest niezbędna do tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2965 dni temu
    Drogi Gościu, alkohol dodaje się do ciasta, by pączki nie nasiąkały olejem. Zamiast wódki możesz dać ocet.
  • Gość Gość
    1853 dni temu
    A czy ocet musi byc spirytusowy czy jabłkowy też będzie miał zastosowanie?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1852 dni temu
    Lepszy będzie spirytusowy :)
  • Gość Gość
    2966 dni temu
    Czy można zamiast powideł włożyć np. 2 kostki czekolady (białej, mlecznej)?? Pozdrawiam;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2966 dni temu
    Oczywiście!
  • Basia Kucharczyk Basia Kucharczyk
    2966 dni temu
    "Płyn łączymy z częścią mąki" a co z resztą mąki? Odsypujemy jeszcze przed dolaniem drożdży, czy pozostawiamy, a jeśli tak to kiedy ją później dodajemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2966 dni temu
    Basiu, nie łączymy drożdży z całą mąką w misce, lecz jedynie z częścią i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli masz problem z tym etapem, obejrzyj trik Pawła, w którym pokazuje, jak prawidłowo przygotować rozczyn - http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
  • MartaM MartaM
    2966 dni temu
    na jaką grubość rozwałkować ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2966 dni temu
    Maksymalnie na grubość 1 cm.
  • Gość Gość
    3009 dni temu
    Pączki są dobre na wszystko. Ostatnio nawet natchnęły mnie do pewnych rozmyślań. Napisałam tekst w którym niewinny pączek wodzi na pokuszenie nawet...księdza;) http://soslow.com.pl/paczki-na-pokuszenie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3303 dni temu
    Figrin, zachęcamy :)

    odpowiedz

  • Figrin Figrin
    3304 dni temu
    Niestety jeszcze nie smażyłem tych pączków ale chyba niebawem to się zmieni! :)

    odpowiedz

  • matenkingelgiak matenkingelgiak
    3318 dni temu
    niezbyt mi smakowało ale było ok :)

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    3318 dni temu
    to było przepyszne mniam :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3320 dni temu
    Zrobiłam przed chwileczką. REWELACJA! Ufam przepisom P.Pawła i tym razem też się nie zawiodłam. Pączki wyszły przepyszne. Jeden minus, ze za szybko znikają;-) Trzeba by od razu zarabiać nowe ciasto, hihi Pozdrawiam serdecznie cukiernię lidla :)

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3322 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj takie pączki. Absolutny hit! Należy tylko pamiętać, aby trzymać się podanej temperatury smażenia. Przepis nie tylko na Tłusty Czwartek.

    odpowiedz

  • Ilona. Ilona.
    3322 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj pączki z przepisu pana Pawła, wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis. Pączki rozeszły się w expresowym tempie. Pozdrawiam. :)

    odpowiedz

  • Renata Renata
    3322 dni temu
    Zrobiłam - Pączki wyszły super, nic dodać nic ująć. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3322 dni temu
    Odpowiedź jest na początku przepisu- 25 szt :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3322 dni temu
    Smakoszu, liczba porcji podana jest zawsze na samym początku przepisu :) Z wymienionych składników otrzymasz ok. 25 pączków.

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    3323 dni temu
    ile pączków wyjdzie z podwójnej porcji ???

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    3323 dni temu
    Bardzo fajny pomysł !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3323 dni temu
    Joanno, około 25 porcji :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3323 dni temu
    Ilę pączków mniej więcej wyjdzie z podanych składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3323 dni temu
    Martyno, alkohol możesz zastąpić octem. Aak, na ten moment nie mamy przepisu na pączki bez mleka i masła. Mea, pączki ze swej natury nie są produktem ani dietetycznym, ani szczególnie wartościowym odżywczo – są symbolem karnawału i ciastkiem, którym świętuje się Czwartek, nie bez powodu zwany Tłustym. Dlatego pewnie zastąpić składniki przepisu można, ale na pewno nie będzie to już tradycyjny, puszysty, słodki pączek. Ponadto nasz Mistrz nie jest niestety dietetykiem i nie specjalizuje się w tego typu przepisach na słodkości.

    odpowiedz

  • mea mea
    3323 dni temu
    szkoda tylko, że te pączki nie są zdrowe, mimo że wyglądają bardzo smacznie. Czy jest możliwość podania przepisu na pączki bezglutenowe? bo mleko krowie łatwo zastąpić mlekiem sojowym lub roślinnym, cukier ksylitolem. Natomiast trudno wybrać odpowiednią mąkę bo mąka bezglutenowa nie klei się i tu problem. Może Nasz Mistrz podpowie? :) pozdrawiam!

    odpowiedz

  • aak aak
    3324 dni temu
    A można zaproponować podobny przepis, ale bez mleka i masła?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3324 dni temu
    Alkohol dodaje się żeby pączki nie nasiąkały olejem

    odpowiedz

  • martyna martyna
    3324 dni temu
    Czy mozna bez alkoholu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3324 dni temu
    Gościu, możesz zastąpić drożdże świeże, suszonymi instant. Standardowo jedno opakowanie takich drożdży stosuje się na pół kilograma mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3325 dni temu
    czy mozna dodac suszone drozdze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3325 dni temu
    Gościu, oczywiście, rum podkreśli smak pączków. Marcinie, najlepiej pączki smażyć na smalcu. Jednak olej rzepakowy też się świetnie sprawdzi.

    odpowiedz

  • Kari Kari
    3326 dni temu
    Fajnie pokazane,dziękuję:)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3326 dni temu
    Smażymy na oleju czy na smalcu?

    odpowiedz

  • gutapera gutapera
    3326 dni temu
    o tak tak! To będzie mój kolejny przysmak!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3326 dni temu
    Czy można dodać do pączków rum, bo akurat mam w domu??

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!