Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru do momentu, aż staną się płynne. Wlewamy je do mleka. W misce z przesianą mąką robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami. Płyn łączymy z częścią mąki (rozczyn), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy: ubite żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Zagniatamy wszystkie składniki, na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki. Ciasto na pączki oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Powidła
Na patelnię przekładamy powidła, sok oraz otartą skórkę z pomarańczy. Smażymy kilka minut, do momentu odparowania płynu. Powidła odstawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 6 cm. Na środek każdego placuszka nakładamy powidła. Sklejamy je i nadajemy kształt kulki. Uformowane pączki rozkładamy na desce obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
W garnku o średnicy 18-20 cm rozgrzewamy olej do temperatury około 170-175°C (można sprawdzić temperaturę, wrzucając kawałeczek surowego ciasta). Pączki smażymy na złoty kolor po 2-2½ minuty z każdej strony i przekładamy na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (57)
1403 dni temu
Pączki z tego przepisu są fantastyczne
odpowiedz
2498 dni temu
witam. Czy to jest moze przepis na te wspaniałe pączki (pączek drozdzowy premium z powidłami śliwkowymi), które kupiłam u Was na tłusty czwartek? niestety juz nigdzie nie mozna ich dostać a z miła chęcią bym jeszcze je zjadła :D
odpowiedz
2497 dni temu
Jest to przepis na klasyczne pączki autorstwa Pawła Małeckiego :)
2500 dni temu
Świetny przepis, polecam1
odpowiedz
2851 dni temu
Panie Pawle, właśnie skończyłem robić pączki z Pana przepisu, są genialne. Wszystko wedle przepisu i wyszło super, wycinałem krążki o średnicy 6cm i wyszło mi 39 pączków :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
odpowiedz
2851 dni temu
Życzymy smacznego :)
2851 dni temu
Te przesądy nie są wiarygodne, jednego zaś jestem pewna, kto nie zje pączka ten na pewno nie przytyje. Dziękuję za przepis, bardzo dobry :)
odpowiedz
2875 dni temu
Czy można świeże drożdże zamienić na suche? I jakie będą proporcije? Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam
odpowiedz
2875 dni temu
W tym przepisie, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2852 dni temu
Standardowo używa się następującej relacji: 3g świeżych drożdzy = 1g suchych
2885 dni temu
Mi rowniez nie wyszlo,a robilem wszystko wedlug przepisu. Moge dostac jakies wskazowki co poszlo nie tak?? Jak dla mnie jest pan mistrzem
odpowiedz
2875 dni temu
Pewni problem z drożdżami i ciasto odpowiednio nie wyrosło
2886 dni temu
Nie polecam. Ciasto wychodzi ciężkie i nie rośnie .Paczki opadają na dno. Już wiele przepisów próbowałam i nic nie wychodzi
odpowiedz
2875 dni temu
A mi wszystkie przepisy wychodza
2899 dni temu
Panie Pawle, kocham Pana za te wszystkie fantastyczne przepisy. Lacze serdecznosci Kristina☺y
odpowiedz
3223 dni temu
Panie Pawle, jak smażyć, by na pączkach utworzył się jasny pierścień? Jeszcze nigdy mi tak nie wyszły. Jak domowym sposobem sprawdzić temperaturę oleju? Jakiego dokładnie tłuszczu używa Pan Paweł? Czy z Lidla?
odpowiedz
3223 dni temu
Makowcu, jasna obwódka na pączku robi się, gdy ciasto jest dobrze spulchnione i dobrze wyrośnięte. Wówczas pączek nie tonie w tłuszczu i taka obwódka ma szansę powstać. Jeśli nie wiesz, jak sprawdzić temperaturę oleju bez używania termometru, skorzystaj z naszego triku - https://kuchnialidla.pl/Jak-zmierzyc-temperature-oleju
3235 dni temu
Pyszne!! Polecam gorąco, wszyscy chwalili w Tłusty czwartek-nawet osoby, które nie przepadają za pączkami ( zmienili zdanie;) ) i Ci którzy mieli swoje ulubione pączki wolą "moje" ;) Pozdrawiam ;)
odpowiedz
3236 dni temu
Witam, proszę o informację w którym dokladnie momencie dodajemy resztę mąki? Rozumiem że razem z utartymi z cukrem zoltkami? I dopiero potem masło? I czy tą mąkę również należy przesiać? Pozdrawiam :-)
odpowiedz
3236 dni temu
Ago, do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki, żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, sól, skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Zagniatamy składniki i na końcu dodajemy roztopione masło. Mąkę przesiewamy.
3236 dni temu
Czy wódka jest niezbędna do tego przepisu?
odpowiedz
3236 dni temu
Drogi Gościu, alkohol dodaje się do ciasta, by pączki nie nasiąkały olejem. Zamiast wódki możesz dać ocet.
2124 dni temu
A czy ocet musi byc spirytusowy czy jabłkowy też będzie miał zastosowanie?
2123 dni temu
Lepszy będzie spirytusowy :)
3237 dni temu
Czy można zamiast powideł włożyć np. 2 kostki czekolady (białej, mlecznej)?? Pozdrawiam;)
odpowiedz
3237 dni temu
Oczywiście!
3237 dni temu
"Płyn łączymy z częścią mąki" a co z resztą mąki? Odsypujemy jeszcze przed dolaniem drożdży, czy pozostawiamy, a jeśli tak to kiedy ją później dodajemy?
odpowiedz
3237 dni temu
Basiu, nie łączymy drożdży z całą mąką w misce, lecz jedynie z częścią i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli masz problem z tym etapem, obejrzyj trik Pawła, w którym pokazuje, jak prawidłowo przygotować rozczyn - https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
3237 dni temu
na jaką grubość rozwałkować ciasto?
odpowiedz
3237 dni temu
Maksymalnie na grubość 1 cm.
3280 dni temu
Pączki są dobre na wszystko. Ostatnio nawet natchnęły mnie do pewnych rozmyślań. Napisałam tekst w którym niewinny pączek wodzi na pokuszenie nawet...księdza;) http://soslow.com.pl/paczki-na-pokuszenie.
odpowiedz
3574 dni temu
Figrin, zachęcamy :)
odpowiedz
3575 dni temu
Niestety jeszcze nie smażyłem tych pączków ale chyba niebawem to się zmieni! :)
odpowiedz
3589 dni temu
niezbyt mi smakowało ale było ok :)
odpowiedz
3589 dni temu
to było przepyszne mniam :)
odpowiedz
3591 dni temu
Zrobiłam przed chwileczką. REWELACJA! Ufam przepisom P.Pawła i tym razem też się nie zawiodłam. Pączki wyszły przepyszne. Jeden minus, ze za szybko znikają;-) Trzeba by od razu zarabiać nowe ciasto, hihi Pozdrawiam serdecznie cukiernię lidla :)
odpowiedz
3593 dni temu
Zrobiłem dzisiaj takie pączki. Absolutny hit! Należy tylko pamiętać, aby trzymać się podanej temperatury smażenia. Przepis nie tylko na Tłusty Czwartek.
odpowiedz
3593 dni temu
Zrobiłam dzisiaj pączki z przepisu pana Pawła, wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis. Pączki rozeszły się w expresowym tempie. Pozdrawiam. :)
odpowiedz
3593 dni temu
Zrobiłam - Pączki wyszły super, nic dodać nic ująć. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3593 dni temu
Odpowiedź jest na początku przepisu- 25 szt :)
odpowiedz
3593 dni temu
Smakoszu, liczba porcji podana jest zawsze na samym początku przepisu :) Z wymienionych składników otrzymasz ok. 25 pączków.
odpowiedz
3594 dni temu
ile pączków wyjdzie z podwójnej porcji ???
odpowiedz
3594 dni temu
Bardzo fajny pomysł !!!
odpowiedz
3594 dni temu
Joanno, około 25 porcji :)
odpowiedz
3594 dni temu
Ilę pączków mniej więcej wyjdzie z podanych składników?
odpowiedz
3594 dni temu
Martyno, alkohol możesz zastąpić octem. Aak, na ten moment nie mamy przepisu na pączki bez mleka i masła. Mea, pączki ze swej natury nie są produktem ani dietetycznym, ani szczególnie wartościowym odżywczo – są symbolem karnawału i ciastkiem, którym świętuje się Czwartek, nie bez powodu zwany Tłustym. Dlatego pewnie zastąpić składniki przepisu można, ale na pewno nie będzie to już tradycyjny, puszysty, słodki pączek. Ponadto nasz Mistrz nie jest niestety dietetykiem i nie specjalizuje się w tego typu przepisach na słodkości.
odpowiedz
3594 dni temu
szkoda tylko, że te pączki nie są zdrowe, mimo że wyglądają bardzo smacznie. Czy jest możliwość podania przepisu na pączki bezglutenowe? bo mleko krowie łatwo zastąpić mlekiem sojowym lub roślinnym, cukier ksylitolem. Natomiast trudno wybrać odpowiednią mąkę bo mąka bezglutenowa nie klei się i tu problem. Może Nasz Mistrz podpowie? :) pozdrawiam!
odpowiedz
3594 dni temu
A można zaproponować podobny przepis, ale bez mleka i masła?
odpowiedz
3595 dni temu
Alkohol dodaje się żeby pączki nie nasiąkały olejem
odpowiedz
3595 dni temu
Czy mozna bez alkoholu?
odpowiedz
3595 dni temu
Gościu, możesz zastąpić drożdże świeże, suszonymi instant. Standardowo jedno opakowanie takich drożdży stosuje się na pół kilograma mąki.
odpowiedz
3596 dni temu
czy mozna dodac suszone drozdze?
odpowiedz
3596 dni temu
Gościu, oczywiście, rum podkreśli smak pączków. Marcinie, najlepiej pączki smażyć na smalcu. Jednak olej rzepakowy też się świetnie sprawdzi.
odpowiedz
3597 dni temu
Fajnie pokazane,dziękuję:)
odpowiedz
3597 dni temu
Smażymy na oleju czy na smalcu?
odpowiedz
3597 dni temu
o tak tak! To będzie mój kolejny przysmak!
odpowiedz
3597 dni temu
Czy można dodać do pączków rum, bo akurat mam w domu??
odpowiedz
zobacz wszystkie