Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Do miski przesiewamy 200 gramów mąki. Mleko podgrzewamy do temperatury około 35-40°C. Podgrzane mleko przelewamy do miseczki. Drożdże wrzucamy do naczynia i ucieramy z 1 łyżką cukru. Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże utarte z cukrem, mieszamy. Następnie do drożdży z mlekiem dodajemy pozostałą część cukru oraz cukier wanilinowy. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży, cukru i cukru wanilinowego. Robimy rozczyn. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Masło roztapiamy w rondelku. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy do niego szczyptę soli i żółtka. Składniki mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie zagniatamy (ciasto powinno mieć luźną konsystencję), następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części dodajemy pozostałe 50 g mąki, a do drugiej części ciasta dodajemy kakao. Obydwie części ciasta dokładnie wyrabiamy. Dwie części ciasta odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Nadzienie owocowe
Mango pokrojone w drobną kostkę i ananas pokrojony w drobną kostkę smażymy na patelni na bardzo małym ogniu z dodatkiem cukru. Owoce prażymy do momentu uzyskania konsystencji konfi tury, co jakiś czas mieszając. Konfiturę przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.
Kuleczki drożdżowe
Z pierwszej części wyrośniętego ciasta (z mąką) formujemy około 5-6 równych kuleczek (bułeczek) o wadze około 50 g. To samo robimy z drugą częścią ciasta (z kakao). Każdą kuleczkę nadziewamy konfi turą z mango i ananasa. (Kuleczki nadziewamy tak jak pączki). Brzegi ciasta dokładnie łączymy ze sobą, tak aby konfi tura znalazła się całkowicie wewnątrz ciasta drożdżowego. Kuleczki układamy naprzemiennie – czarna obok białej (w kształt piłki) – w okrągłej formie posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej startym na tarce biszkoptem. Formę z kuleczkami przykrytymi ręcznikiem odstawiamy mniej więcej na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w temperaturze 180-190°C (z termoobiegiem) przez 15-17 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, delikatnie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne galaretki
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Roladki z bakłażana
- Stek z jelenia
- Bułeczki drożdżowe z ananasem
- Bułeczki z serem i koperkiem
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Smoothie z żółtych owoców
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Jagodzianki z serem
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Ciasto kogel-mogel
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Babka na parze
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Pieczona feta z warzywami
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
158 dni temu
Bardzo słaby przepis, proporcje niewłaściwe dobrane.
odpowiedz
2461 dni temu
Co to za proporcje!? Ciasto klei się niemiłosiernie. Trzeba dodać drugie tyle mąki, co w początkowej fazie. :/
odpowiedz
3142 dni temu
Miła tak ciasto się bardzo kleiło i nie mogłam sobie poradzić. Musiałam dodać trochę maki.
odpowiedz
3574 dni temu
Rozczulają mnie te kolorowe narzędzia i naczyńka którymi posluguje sie ten słodki cukiernik:-)tak do niego pasuja:-)
odpowiedz
3578 dni temu
Drogi Gościu, ciasto powinno być delikatnie klejące. Jeśli klei się za bardzo, podsyp je większą ilością mąki.
odpowiedz
2720 dni temu
Czy zamiast konfitury mozna dodać sera białego?.
2719 dni temu
Tak, możesz wypróbować taką kombinację :)
3579 dni temu
nie moglam poradzic sobie z ciastem, bardzo kleilo sie do rąk.
odpowiedz
3774 dni temu
Pychotka :) Pierwszy raz pracowałam z ciastem drożdżowym i udało się... Jako nadzienie zastosowałam borówki. Piekłam na dużej blaszce, ładnie wyrosły i nie posklejały się. Prosty przepis, polecam i smacznego :))
odpowiedz
3805 dni temu
Witam, dziękuję za przepis. Wart wypróbowania. Zrobiłam z nadzieniem truskawkowym. Nie wyrosły mi takie duże buły, ale są bardzo smaczne :) Jeszcze tu wrócę, bo na pewno będę je piekła nieraz :) pozdrawiam
odpowiedz
3811 dni temu
pyszości!!!!!!!!!!!polecam każdemu
odpowiedz
3812 dni temu
Drożdżówki wyszły przepyszne. Do części zrobiłem nadzienie truskawkowe i też było genialne. Proponuje jednak piec je każdą osobno na blaszce, gdyż wyrastają o wiele bardziej i nie sklejają się. Przepis wspaniały.
odpowiedz
3817 dni temu
Smacznie wyglądają te drożdżówki do oglądania meczu będą jak znalazł,mniam :)
odpowiedz
zobacz wszystkie