Wiśniowe Sushi

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ryż

Mleko, śmietankę i cukier wanilinowy zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy około 12 minut. Zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Wiśnie

Wiśnie z kompotem i cukrem zagotowujemy. Z wody i mączki ziemniaczanej sporządzamy zawiesinę, którą następnie dodajemy do gotujących się wiśni, energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki (jak przy gotowaniu kisielu). Na samym końcu dodajemy starty imbir – do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

Żelka czekoladowa

Żelatynę moczymy w wodzie, śmietankę, wodę i kakao zagotowujemy i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy garnek z palnika. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, a po rozpuszczeniu żelatyny całość przelewamy przez drobne sito. Przestudzoną żelkę rozlewamy na arkuszu papieru do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce.

Jeszcze ciepły ryż rozsmarowujemy (w formie prostokąta) na blacie wyłożonym folią spożywczą (folia powinna być większa od warstwy ryżu) na mniej więcej 1,5 cm grubości. W połowie szerokości rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek wiśni (przez całą długość). Za pomocą folii spożywczej składamy ryż na pół wzdłuż dłuższego boku (tak aby wiśnie znalazły się centralnie w środku). Następnie zakręcamy boki folii spożywczej tak, jak zakręcamy papierek cukierka (zakręcamy jak najciaśniej, możemy nakłuć folię, aby pozbyć się powietrza), formując ścisły wałek. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Na brzegu wcześniej przygotowanej i już zestalonej żelki czekoladowej kładziemy schłodzony, wyjęty z folii ryżowy wałek. Ryż ściśle owijamy żelką czekoladową, usuwamy papier i kroimy na mniejsze części.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    1732 dni temu
    Nie polecam, chyba że dodacie cukier puder do kakao.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2066 dni temu
    Świetny przepis nie testowałam ale super wygląda. 😁😁🤗

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3428 dni temu
    jak bardzo gęste muszą być wisnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3476 dni temu
    Aniu, najlepiej jest zjeść na świeżo :) Jeśli jednak musisz przechowywać dzień lub dwa - sugerujemy włożyć do lodówki.

    odpowiedz

  • Ania Słonecznik Ania Słonecznik
    3477 dni temu
    Jak długo i w jaki sposób można przechowywać ten przysmak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3501 dni temu
    Ściema, nie wyszło, filmu nie ma bo zdjęcie zrobione na komputerze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3552 dni temu
    Drogi gościu, nie do wszystkich przepisów nakręciliśmy filmy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3552 dni temu
    dlaczego do tego nie ma filmu ?

    odpowiedz

  • Kacpero Kacpero
    3746 dni temu
    Panie Pawle robiliśmy to sushi, ale z powodu braku wiśni użyliśmy brzoskwinie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3756 dni temu
    według mnie zamiast żelatyny użyć agar. galaretka z agarem jest elastyczniejsza i tak łatwo się nie łamie.

    odpowiedz

  • Cziki Cziki
    3893 dni temu
    dzisiaj robiłam i wyszło świetne! robiąc żelkę użyłam 2 razy więcej składników, bo jednak na taką ilość ryżu (w oryginalnym przepisie) wychodzą 2 rolki. Do żelki dodałam trochę cukru, bo samo kakao dawało zbyt gorzki posmak. Ale dzięki przelaniu masy przez sitko masa wyszła bez pęcherzyków i, wylana na prostokątną blachę wyścieloną papierem, była idealna do zawinięcia 2 rolek. jak na razie zjadłam brzydsze brzegi, ale z niecierpliwością czekam na moich gości :)

    odpowiedz

  • kok123 kok123
    3904 dni temu
    Ja to dam prezesowi na urodziny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3904 dni temu
    szkoda że nie ma do tego filmu

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3904 dni temu
    Według mnie żelki czekoladowej powinno być dwa razy więcej. Ciekawe, dość trudne do zrobienia i bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3905 dni temu
    Powinien być filmik, bo nie jest to prosty przepis.Szkoda.

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3906 dni temu
    Ryżowy wałek się chłodzi, żelka rozlana a ja jakoś nie mam przekonania, że się uda - jakieś takie za rzadkie mi się to wszystko wydaje :( Okaże się...

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3906 dni temu
    Panie Pawle wygląda apatycznie ale bez filmiku nie udało się tak pięknie jak na zdjęciu ;(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3907 dni temu
    Popieram ,filmik ułatwił by sprawę. Panie Pawle prosimy, prosimy o filmik.:) podpisano Amator;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3908 dni temu
    szkoda ze nie ma filmiku :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3910 dni temu
    szkoda ze nie ma filmiku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3910 dni temu
    Bardzo ciekawy pomysł na owocowe sushi ,może się skuszę i je przygotuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3910 dni temu
    Popieram. Pomysł ciekawy, jednak nie wszystko jest wystarczająco jasne w opisie (zwijanie ryżu). Film by wszystko wyjasnił :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3911 dni temu
    Szkoda że nie ma filmu :'(

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!