Wiśniowe Sushi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ryż

Mleko, śmietankę i cukier wanilinowy zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy około 12 minut. Zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Wiśnie

Wiśnie z kompotem i cukrem zagotowujemy. Z wody i mączki ziemniaczanej sporządzamy zawiesinę, którą następnie dodajemy do gotujących się wiśni, energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki (jak przy gotowaniu kisielu). Na samym końcu dodajemy starty imbir – do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

Żelka czekoladowa

Żelatynę moczymy w wodzie, śmietankę, wodę i kakao zagotowujemy i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy garnek z palnika. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, a po rozpuszczeniu żelatyny całość przelewamy przez drobne sito. Przestudzoną żelkę rozlewamy na arkuszu papieru do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce.

Jeszcze ciepły ryż rozsmarowujemy (w formie prostokąta) na blacie wyłożonym folią spożywczą (folia powinna być większa od warstwy ryżu) na mniej więcej 1,5 cm grubości. W połowie szerokości rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek wiśni (przez całą długość). Za pomocą folii spożywczej składamy ryż na pół wzdłuż dłuższego boku (tak aby wiśnie znalazły się centralnie w środku). Następnie zakręcamy boki folii spożywczej tak, jak zakręcamy papierek cukierka (zakręcamy jak najciaśniej, możemy nakłuć folię, aby pozbyć się powietrza), formując ścisły wałek. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Na brzegu wcześniej przygotowanej i już zestalonej żelki czekoladowej kładziemy schłodzony, wyjęty z folii ryżowy wałek. Ryż ściśle owijamy żelką czekoladową, usuwamy papier i kroimy na mniejsze części.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Gość Gość
    832 dni temu
    jak bardzo gęste muszą być wisnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    881 dni temu
    Aniu, najlepiej jest zjeść na świeżo :) Jeśli jednak musisz przechowywać dzień lub dwa - sugerujemy włożyć do lodówki.

    odpowiedz

  • Ania Słonecznik Ania Słonecznik
    881 dni temu
    Jak długo i w jaki sposób można przechowywać ten przysmak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    906 dni temu
    Ściema, nie wyszło, filmu nie ma bo zdjęcie zrobione na komputerze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    957 dni temu
    Drogi gościu, nie do wszystkich przepisów nakręciliśmy filmy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    957 dni temu
    dlaczego do tego nie ma filmu ?

    odpowiedz

  • Kacpero Kacpero
    1151 dni temu
    Panie Pawle robiliśmy to sushi, ale z powodu braku wiśni użyliśmy brzoskwinie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1161 dni temu
    według mnie zamiast żelatyny użyć agar. galaretka z agarem jest elastyczniejsza i tak łatwo się nie łamie.

    odpowiedz

  • Cziki Cziki
    1297 dni temu
    dzisiaj robiłam i wyszło świetne! robiąc żelkę użyłam 2 razy więcej składników, bo jednak na taką ilość ryżu (w oryginalnym przepisie) wychodzą 2 rolki. Do żelki dodałam trochę cukru, bo samo kakao dawało zbyt gorzki posmak. Ale dzięki przelaniu masy przez sitko masa wyszła bez pęcherzyków i, wylana na prostokątną blachę wyścieloną papierem, była idealna do zawinięcia 2 rolek. jak na razie zjadłam brzydsze brzegi, ale z niecierpliwością czekam na moich gości :)

    odpowiedz

  • kok123 kok123
    1308 dni temu
    Ja to dam prezesowi na urodziny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1308 dni temu
    szkoda że nie ma do tego filmu

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1309 dni temu
    Według mnie żelki czekoladowej powinno być dwa razy więcej. Ciekawe, dość trudne do zrobienia i bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1310 dni temu
    Powinien być filmik, bo nie jest to prosty przepis.Szkoda.

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1310 dni temu
    Ryżowy wałek się chłodzi, żelka rozlana a ja jakoś nie mam przekonania, że się uda - jakieś takie za rzadkie mi się to wszystko wydaje :( Okaże się...

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1311 dni temu
    Panie Pawle wygląda apatycznie ale bez filmiku nie udało się tak pięknie jak na zdjęciu ;(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1311 dni temu
    Popieram ,filmik ułatwił by sprawę. Panie Pawle prosimy, prosimy o filmik.:) podpisano Amator;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1312 dni temu
    szkoda ze nie ma filmiku :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1315 dni temu
    szkoda ze nie ma filmiku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1315 dni temu
    Bardzo ciekawy pomysł na owocowe sushi ,może się skuszę i je przygotuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1315 dni temu
    Popieram. Pomysł ciekawy, jednak nie wszystko jest wystarczająco jasne w opisie (zwijanie ryżu). Film by wszystko wyjasnił :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1315 dni temu
    Szkoda że nie ma filmu :'(

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram