Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ryż
Mleko, śmietankę i cukier wanilinowy zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy około 12 minut. Zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.
Wiśnie
Wiśnie z kompotem i cukrem zagotowujemy. Z wody i mączki ziemniaczanej sporządzamy zawiesinę, którą następnie dodajemy do gotujących się wiśni, energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki (jak przy gotowaniu kisielu). Na samym końcu dodajemy starty imbir – do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Żelka czekoladowa
Żelatynę moczymy w wodzie, śmietankę, wodę i kakao zagotowujemy i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy garnek z palnika. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, a po rozpuszczeniu żelatyny całość przelewamy przez drobne sito. Przestudzoną żelkę rozlewamy na arkuszu papieru do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce.
Jeszcze ciepły ryż rozsmarowujemy (w formie prostokąta) na blacie wyłożonym folią spożywczą (folia powinna być większa od warstwy ryżu) na mniej więcej 1,5 cm grubości. W połowie szerokości rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek wiśni (przez całą długość). Za pomocą folii spożywczej składamy ryż na pół wzdłuż dłuższego boku (tak aby wiśnie znalazły się centralnie w środku). Następnie zakręcamy boki folii spożywczej tak, jak zakręcamy papierek cukierka (zakręcamy jak najciaśniej, możemy nakłuć folię, aby pozbyć się powietrza), formując ścisły wałek. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Na brzegu wcześniej przygotowanej i już zestalonej żelki czekoladowej kładziemy schłodzony, wyjęty z folii ryżowy wałek. Ryż ściśle owijamy żelką czekoladową, usuwamy papier i kroimy na mniejsze części.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Terrina z łososia z serem feta
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Kutia
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Shake sojowy z jagodami i gruszką
- Makaron z musem jabłkowym
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Owsianka na mleku
- Baton à la twix
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Japońska kanapka onigirazu
- Sos beszamelowy
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Bieszczadzkie fuczki
- Dżem bananowo-bazyliowy
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
- Zielone smoothie z dzikimi ziołami
- Konfitury borówkowe z czerwonym winem
- Ciasto o smaku coli
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Pierogi z jagodami
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Deser Ladies
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
1750 dni temu
Nie polecam, chyba że dodacie cukier puder do kakao.
odpowiedz
2084 dni temu
Świetny przepis nie testowałam ale super wygląda. 😁😁🤗
odpowiedz
3446 dni temu
jak bardzo gęste muszą być wisnie
odpowiedz
3495 dni temu
Aniu, najlepiej jest zjeść na świeżo :) Jeśli jednak musisz przechowywać dzień lub dwa - sugerujemy włożyć do lodówki.
odpowiedz
3495 dni temu
Jak długo i w jaki sposób można przechowywać ten przysmak?
odpowiedz
3520 dni temu
Ściema, nie wyszło, filmu nie ma bo zdjęcie zrobione na komputerze.
odpowiedz
3571 dni temu
Drogi gościu, nie do wszystkich przepisów nakręciliśmy filmy.
odpowiedz
3571 dni temu
dlaczego do tego nie ma filmu ?
odpowiedz
3765 dni temu
Panie Pawle robiliśmy to sushi, ale z powodu braku wiśni użyliśmy brzoskwinie
odpowiedz
3774 dni temu
według mnie zamiast żelatyny użyć agar. galaretka z agarem jest elastyczniejsza i tak łatwo się nie łamie.
odpowiedz
3911 dni temu
dzisiaj robiłam i wyszło świetne! robiąc żelkę użyłam 2 razy więcej składników, bo jednak na taką ilość ryżu (w oryginalnym przepisie) wychodzą 2 rolki. Do żelki dodałam trochę cukru, bo samo kakao dawało zbyt gorzki posmak. Ale dzięki przelaniu masy przez sitko masa wyszła bez pęcherzyków i, wylana na prostokątną blachę wyścieloną papierem, była idealna do zawinięcia 2 rolek. jak na razie zjadłam brzydsze brzegi, ale z niecierpliwością czekam na moich gości :)
odpowiedz
3922 dni temu
Ja to dam prezesowi na urodziny
odpowiedz
3922 dni temu
szkoda że nie ma do tego filmu
odpowiedz
3923 dni temu
Według mnie żelki czekoladowej powinno być dwa razy więcej. Ciekawe, dość trudne do zrobienia i bardzo smaczne.
odpowiedz
3923 dni temu
Powinien być filmik, bo nie jest to prosty przepis.Szkoda.
odpowiedz
3924 dni temu
Ryżowy wałek się chłodzi, żelka rozlana a ja jakoś nie mam przekonania, że się uda - jakieś takie za rzadkie mi się to wszystko wydaje :( Okaże się...
odpowiedz
3925 dni temu
Panie Pawle wygląda apatycznie ale bez filmiku nie udało się tak pięknie jak na zdjęciu ;(
odpowiedz
3925 dni temu
Popieram ,filmik ułatwił by sprawę. Panie Pawle prosimy, prosimy o filmik.:) podpisano Amator;-)
odpowiedz
3926 dni temu
szkoda ze nie ma filmiku :/
odpowiedz
3928 dni temu
szkoda ze nie ma filmiku.
odpowiedz
3928 dni temu
Bardzo ciekawy pomysł na owocowe sushi ,może się skuszę i je przygotuje.
odpowiedz
3929 dni temu
Popieram. Pomysł ciekawy, jednak nie wszystko jest wystarczająco jasne w opisie (zwijanie ryżu). Film by wszystko wyjasnił :)
odpowiedz
3929 dni temu
Szkoda że nie ma filmu :'(
odpowiedz
zobacz wszystkie