Ryż jaśminowy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.
Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!
Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.
Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.
Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!
Miodowy kurczak w stylu koreańskim
Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!
Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.
Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
Ryż smażony z warzywami
Smażony ryż z warzywami, z dodatkiem sosu sojowego i jajka to pyszny i błyskawiczny obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.
Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!
Ryż jaśminowy – czym się różni od pozostałych?
Ryż jaśminowy różni się od pozostałych gatunków kalorycznością oraz zawartością składników odżywczych. Zawiera więcej skrobi niż tradycyjny ryż długoziarnisty, dlatego konsystencja jego ziaren po ugotowaniu jest nieco bardziej kleista. Głównym wyróżnikiem ryżu jaśminowego w porównaniu z pozostałymi jest jednak jego kwiatowy aromat.
Jak wygląda ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy wygląda bardzo podobnie jak ziarna pozostałych gatunków ryżu. Ma dość długie i kształtne ziarna, charakteryzujące się śnieżnobiałą barwą. Najbardziej charakterystyczną jego cechą jest zapach.
Jak smakuje ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy smakuje wyjątkowo ze względu na lekko słodkawą nutę, zbliżoną do miodowego i orzechowego posmaku. Docenia się go głównie za specyficzny aromat, jaki wydziela podczas gotowania.
Czy ryż jaśminowy jest zdrowy?
Ryż jaśminowy to jednocześnie lekkostrawny i sycący produkt, dlatego stanowi godny polecenia składnik codziennej diety. Zawiera witaminy z grupy B, dlatego powinien być spożywany w szczególności przez osoby podatne na stres. Te właściwości potwierdzają zatem jego korzystne działanie na organizm.
Ile kalorii ma ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy ma 355 kalorii w 100 gramach. Ugotowany znacznie traci na swej wartości energetycznej i dostarcza już tylko 116 kalorii. W porównaniu ze zwykłą odmianą ryżu jaśminowy jest zatem o wiele mniej kalorycznym produktem.
Jak gotować ryż jaśminowy?
Aby ugotować ryż jaśminowy na sypko, nie potrzebujemy specjalnych naczyń. Wystarczy zwykły garnek, do którego wsypujemy ryż, a następnie zalewamy go zimną i nieosoloną wodą w proporcji 1,3:1 (woda do ryżu). Warto dodać, że ryż jaśminowy nie wymaga wcześniejszego płukania ani moczenia. Wrzucamy go więc prosto do garnka i od momentu wrzenia gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, bez mieszania i odkrywania pokrywki.
Jak długo gotować ryż jaśminowy?
Tak naprawdę trudno określić, jak długo należy gotować ryż jaśminowy, aby był wystarczająco miękki. Najlepiej smakuje oczywiście, podobnie jak makaron, ugotowany al dente. Czas gotowania ryżu jaśminowego powinniśmy w zasadzie uzależniać od możliwości naszej kuchenki. Bez względu na rodzaj sprzętu nie zmienia się jedno – ryż jaśminowy gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody.
Z czym jeść ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy możemy jeść zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ze względu na jego słodkawy posmak doskonale sprawdzi się jako składnik deserów, takich jak kleik ryżowy z jabłkiem albo wiśniowe sushi. Szczególnie dobrze smakuje razem z egzotycznymi owocami zalanymi mleczkiem kokosowym. Pozwala łączyć ze sobą na pozór kontrastowe smaki, dlatego można go śmiało użyć w słodko-kwaśnych potrawach. Z czym więc jeść ryż jaśminowy na obiad? Na pewno z rybą, warzywami, ale też z różnymi rodzajami mięsa – kurczakiem, królikiem czy wieprzowiną.
Ryż jaśminowy ma więc bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Zwolennicy słodkich nut smakowych i zapachowych zarazem, mogą zakochać się w nim od pierwszego… spróbowania. Ryż ten może bowiem nie tylko stać się częścią pysznego deseru, ale również dania obiadowego.