
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPRAŻAMY ORZECHY NERKOWCA
Orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
KROK 2: MARYNUJEMY MANGO
Mango przekrawamy, pozbawiamy pestki i miąższ kroimy w kostkę. Przekładamy go do miseczki i mieszamy ze słodkim sosem chili, a także skrapiamy sokiem z połowy limonki. Drugą połowę limonki kroimy w cząstki – będą potrzebne do dekoracji. Ćwiartkę cebuli przekrawamy wzdłuż na pół i rozdzielamy jej warstwy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy cebulę. Następnie dodajemy ją do mango i dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY TOFU
Tofu kroimy w plastry, a następnie na pół w trójkąty. Następnie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy tofu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu je obracając.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Ryż przekładamy do misek. Następnie układamy na nim mango z cebulą w sosie, podprażone orzechy nerkowca i tofu. Na tak przygotowane porcje kruszymy wodorosty nori, dodajemy liście szpinaku i na wierzchu układamy cząstki limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Łazanki
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)