![Wegetariański bowl w stylu japońskim Wegetariański bowl w stylu japońskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a445d3f2470b-eb24119a44f1-kuchnia-lidla-wege-bowl.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPRAŻAMY ORZECHY NERKOWCA
Orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
KROK 2: MARYNUJEMY MANGO
Mango przekrawamy, pozbawiamy pestki i miąższ kroimy w kostkę. Przekładamy go do miseczki i mieszamy ze słodkim sosem chili, a także skrapiamy sokiem z połowy limonki. Drugą połowę limonki kroimy w cząstki – będą potrzebne do dekoracji. Ćwiartkę cebuli przekrawamy wzdłuż na pół i rozdzielamy jej warstwy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy cebulę. Następnie dodajemy ją do mango i dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY TOFU
Tofu kroimy w plastry, a następnie na pół w trójkąty. Następnie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy tofu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu je obracając.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Ryż przekładamy do misek. Następnie układamy na nim mango z cebulą w sosie, podprażone orzechy nerkowca i tofu. Na tak przygotowane porcje kruszymy wodorosty nori, dodajemy liście szpinaku i na wierzchu układamy cząstki limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.
![Japońska zupa z herbaty z ryżem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/443672c4e325-0f69efbc0183-Japanische-Reis-Tee-Suppe.webp)
Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!
![Wegetariański ramen](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8deb3efa7cea-797e02a01b63-KW21_Daria_wege_RAMEN_30032_RGB_ok.webp)
Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!
![Japońskie placki warzywne - okonomiyaki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5f29d96593da-b715e888bcd3-japonskie_placki_warzywne_1250x700.webp)
Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.
![Wegański makaron udon z tofu i warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e21d2e466bad-d90aebc47a85-kw32-kinga-paruzel-weganski-makaron-udon-z-tofu-i-warzywami-1250x700.webp)
Komentarze (0)