zobacz film Wegański makaron udon z tofu i warzywami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręczniki papierowe
  • praskę do czosnku
  • wok lub głęboką patelnię

Przygotuj wcześniej:

Makaron udon ugotuj we wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsącz i przepłucz w zimnej wodzie. Fasolkę gotuj ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku, przelej lodowatą wodą, a następnie wyjmij fasolki ze strąków.

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY TOFU

Tofu owijamy w ręcznik papierowy, chwilę dociskamy i odkładamy na ok. 10 minut, by ręczniki wchłonęły nadmiar płynu. Odciśnięte tofu kroimy w kostkę i łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, by mąka dokładnie oblepiła kawałki tofu.

Obtoczone w mące tofu smażymy w woku na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Usmażone tofu odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Drobno posiekany czosnek łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy.

Krok 3: SMAŻYMY MAKARON UDON

Pieczarki pokrojone na cząstki smażymy w woku na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut. Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i ugotowaną wcześniej fasolkę edamame. Smażymy kolejne 2-3 minuty.

Gdy pieczarki i warzywa się zarumienią, dodajemy odsączony makaron udon, podsmażone wcześniej tofu i sezam. Mieszamy i dodajemy sos. Ponownie mieszamy zawartość woka i smażymy całość, aż sos dokładnie oblepi makaron, a składniki się połączą.

Pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypior dymki.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Makaron udon przekładamy na talerze. Z wierzchu skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki, oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    16 dni temu
    Dziś zrobiłem WEGAŃSKI MAKARON UDON Z TOFU I WARZYWAMI według prepisu. Wyszedł BARDZO DOBRY.!! Dziękuje za pomysl i przepis !! Podrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    107 dni temu
    Prawie 1000 kcal na porcję? To błąd czy to danie jest taką bombą kaloryczną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    105 dni temu
    Porcja w tym przepisie faktycznie wychodzi dość spora. Zawsze jednak możesz nie dzielić gotowego dania na dwie porcje, tylko np. na cztery :)
  • Gość Gość
    83 dni temu
    To suma wszystkich skladnikow. Ile porcji z tego wyjdzie to zalezy na ile sie podzieli :)
  • LIDL nie ma składników LIDL nie ma składników
    132 dni temu
    Szkoda, że produktów potrzebnych do tego przepisu nie mają w LIDLu... n.p. ocet ryżowy, sos tajski, sos teriyaki, fasolka edamame. Spodziewałam się, że jak są na stronie kuchnialidla to będą i w sklepie. Sklep Al. Rzeczypospolitej jakby co.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    132 dni temu
    Wszystkie wymienione produkty pojawiają się w Lidlu podczas tygodni w stylu azjatyckim. Zachęcamy do bieżącego śledzenia oferty, aby nie przegapić okazji na ich kupno.
  • Gość Gość
    145 dni temu
    Czym jest sos tajski, tzn. czy chodzi o mieszkankę jakiegoś konkretnego producenta, czy to jakiś uniwersalny sos (jak teriyaki)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    145 dni temu
    Sos tajski, to konkretna mieszanka. W tym przypadku Kinga użyła sosu tajskiego z dodatkiem mango. Opakowanie sosu możesz podejrzeć w video, które jest dołączone do przepisu :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!