Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręczniki papierowe
- praskę do czosnku
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Makaron udon ugotuj we wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsącz i przepłucz w zimnej wodzie. Fasolkę gotuj ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku, przelej lodowatą wodą, a następnie wyjmij fasolki ze strąków.
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY TOFU
Tofu owijamy w ręcznik papierowy, chwilę dociskamy i odkładamy na ok. 10 minut, by ręczniki wchłonęły nadmiar płynu. Odciśnięte tofu kroimy w kostkę i łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, by mąka dokładnie oblepiła kawałki tofu.
Obtoczone w mące tofu smażymy w woku na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni i odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekany czosnek łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy.
Krok 3: SMAŻYMY MAKARON UDON
Pieczarki pokrojone na cząstki smażymy w woku na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut. Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i ugotowaną wcześniej fasolkę edamame. Smażymy kolejne 2-3 minuty.
Gdy pieczarki i warzywa się zarumienią, dodajemy odsączony makaron udon, podsmażone wcześniej tofu i sezam. Mieszamy i dodajemy sos. Ponownie mieszamy zawartość woka i smażymy całość, aż sos dokładnie oblepi makaron, a składniki się połączą.
Pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypior dymki.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Makaron udon przekładamy na talerze. Z wierzchu skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki, oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron udon z kurczakiem hoisin
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!
Makaron ryżowy z krewetkami
Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!
Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!
Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kiełbaski piwne z grilla
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Spaghetti bolognese
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Amerykańskie BBQ
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Krem z gotowanym indykiem
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Burgery z tofu
- Guacamole z pomidorami
- Wegański pad thai z tofu
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Sos pieczarkowy
- Kabanosy w cieście francuskim
- Jabłkowy chutney z piwem
- Tarta z owocami kaki
- Indyk z salsą truskawkową
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Gruszki parowane w białym winie
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Dorsz z pappardelle z marchewki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
12 dni temu
super super, ale co z tym sosem sojowym? W filmie nie ma, a w przepisie dodać do smażonego tofu? To jak to później odsączyć. help :(
odpowiedz
9 dni temu
Sos sojowy wkradł się na listę składników i do przepisu, ale nie będzie potrzebny do przygotowania tofu. Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis :)
615 dni temu
Hej! Super przepis. Zawsze kombinuje z warzywami lub makaronem ale sos robie taki sam i zawsze smakuje swietnie :D
odpowiedz
670 dni temu
Dziś zrobiłem WEGAŃSKI MAKARON UDON Z TOFU I WARZYWAMI według prepisu. Wyszedł BARDZO DOBRY.!! Dziękuje za pomysl i przepis !! Podrawiam
odpowiedz
761 dni temu
Prawie 1000 kcal na porcję? To błąd czy to danie jest taką bombą kaloryczną?
odpowiedz
759 dni temu
Porcja w tym przepisie faktycznie wychodzi dość spora. Zawsze jednak możesz nie dzielić gotowego dania na dwie porcje, tylko np. na cztery :)
737 dni temu
To suma wszystkich skladnikow. Ile porcji z tego wyjdzie to zalezy na ile sie podzieli :)
785 dni temu
Szkoda, że produktów potrzebnych do tego przepisu nie mają w LIDLu... n.p. ocet ryżowy, sos tajski, sos teriyaki, fasolka edamame. Spodziewałam się, że jak są na stronie kuchnialidla to będą i w sklepie. Sklep Al. Rzeczypospolitej jakby co.
odpowiedz
785 dni temu
Wszystkie wymienione produkty pojawiają się w Lidlu podczas tygodni w stylu azjatyckim. Zachęcamy do bieżącego śledzenia oferty, aby nie przegapić okazji na ich kupno.
799 dni temu
Czym jest sos tajski, tzn. czy chodzi o mieszkankę jakiegoś konkretnego producenta, czy to jakiś uniwersalny sos (jak teriyaki)?
odpowiedz
799 dni temu
Sos tajski, to konkretna mieszanka. W tym przypadku Kinga użyła sosu tajskiego z dodatkiem mango. Opakowanie sosu możesz podejrzeć w video, które jest dołączone do przepisu :)
zobacz wszystkie