
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręczniki papierowe
- praskę do czosnku
- wok lub głęboką patelnię
Przygotuj wcześniej:
Makaron udon ugotuj we wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsącz i przepłucz w zimnej wodzie. Fasolkę gotuj ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku, przelej lodowatą wodą, a następnie wyjmij fasolki ze strąków.
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY TOFU
Tofu owijamy w ręcznik papierowy, chwilę dociskamy i odkładamy na ok. 10 minut, by ręczniki wchłonęły nadmiar płynu. Odciśnięte tofu kroimy w kostkę i łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, by mąka dokładnie oblepiła kawałki tofu.
Obtoczone w mące tofu smażymy w woku na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Usmażone tofu odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekany czosnek łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy.
Krok 3: SMAŻYMY MAKARON UDON
Pieczarki pokrojone na cząstki smażymy w woku na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut. Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i ugotowaną wcześniej fasolkę edamame. Smażymy kolejne 2-3 minuty.
Gdy pieczarki i warzywa się zarumienią, dodajemy odsączony makaron udon, podsmażone wcześniej tofu i sezam. Mieszamy i dodajemy sos. Ponownie mieszamy zawartość woka i smażymy całość, aż sos dokładnie oblepi makaron, a składniki się połączą.
Pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypior dymki.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Makaron udon przekładamy na talerze. Z wierzchu skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki, oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.
Komentarze (9)
81 dni temu
Hej! Super przepis. Zawsze kombinuje z warzywami lub makaronem ale sos robie taki sam i zawsze smakuje swietnie :D
odpowiedz
136 dni temu
Dziś zrobiłem WEGAŃSKI MAKARON UDON Z TOFU I WARZYWAMI według prepisu. Wyszedł BARDZO DOBRY.!! Dziękuje za pomysl i przepis !! Podrawiam
odpowiedz
226 dni temu
Prawie 1000 kcal na porcję? To błąd czy to danie jest taką bombą kaloryczną?
odpowiedz
224 dni temu
Porcja w tym przepisie faktycznie wychodzi dość spora. Zawsze jednak możesz nie dzielić gotowego dania na dwie porcje, tylko np. na cztery :)
202 dni temu
To suma wszystkich skladnikow. Ile porcji z tego wyjdzie to zalezy na ile sie podzieli :)
251 dni temu
Szkoda, że produktów potrzebnych do tego przepisu nie mają w LIDLu... n.p. ocet ryżowy, sos tajski, sos teriyaki, fasolka edamame. Spodziewałam się, że jak są na stronie kuchnialidla to będą i w sklepie. Sklep Al. Rzeczypospolitej jakby co.
odpowiedz
251 dni temu
Wszystkie wymienione produkty pojawiają się w Lidlu podczas tygodni w stylu azjatyckim. Zachęcamy do bieżącego śledzenia oferty, aby nie przegapić okazji na ich kupno.
265 dni temu
Czym jest sos tajski, tzn. czy chodzi o mieszkankę jakiegoś konkretnego producenta, czy to jakiś uniwersalny sos (jak teriyaki)?
odpowiedz
264 dni temu
Sos tajski, to konkretna mieszanka. W tym przypadku Kinga użyła sosu tajskiego z dodatkiem mango. Opakowanie sosu możesz podejrzeć w video, które jest dołączone do przepisu :)
zobacz wszystkie