Makaron ryżowy z krewetkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMAŻYMY KREWETKI

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Krewetki obieramy i przesmażamy po 30 sekund z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

KROK 2: SMAŻYMY CUKINIĘ, CEBULĘ I CZOSNEK

Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm cukinię, pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni.

KROK 3: DOPRAWIAMY MLECZKO KOKOSOWE

Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, a następnie dodajemy wodę, posiekany imbir oraz otartą skórkę i sok z jednej limonki Dolewamy sos rybny i sojowy. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje.

KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do gotowego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, podsmażone warzywa i krewetki. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane orzeszki ziemne oraz posiekane chili. Na koniec całość doprawiamy raz jeszcze sokiem z limonki i dodajemy kiełki fasoli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar

  • 418 dni temu
    Makaron 40g? Czy 400?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    415 dni temu
    Z 40 g suchego makaronu otrzymamy ok. 150 g ugotowanego, co powinno być idealną ilością do tego dania :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!