Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY KREWETKI
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Krewetki obieramy i przesmażamy po 30 sekund z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
KROK 2: SMAŻYMY CUKINIĘ, CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm cukinię, pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni.
KROK 3: DOPRAWIAMY MLECZKO KOKOSOWE
Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, a następnie dodajemy wodę, posiekany imbir oraz otartą skórkę i sok z jednej limonki Dolewamy sos rybny i sojowy. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do gotowego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, podsmażone warzywa i krewetki. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane orzeszki ziemne oraz posiekane chili. Na koniec całość doprawiamy raz jeszcze sokiem z limonki i dodajemy kiełki fasoli.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.
Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!
Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.
Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Szybki stir fry z krewetkami
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Koreczki ze schabem w boczku
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Sałatka z makaronu soba
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Yakisoba z krewetkami
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Tarta z musem jabłkowym
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Indyk w sosie czekoladowym
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Sok z buraka – szybki przepis
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Smoothie „Energia”
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Śliwkowe piersi gęsi
- Tapas z salchichón
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
628 dni temu
Makaron 40g? Czy 400?
odpowiedz
626 dni temu
Z 40 g suchego makaronu otrzymamy ok. 150 g ugotowanego, co powinno być idealną ilością do tego dania :)