
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY KREWETKI
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Krewetki obieramy i przesmażamy po 30 sekund z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
KROK 2: SMAŻYMY CUKINIĘ, CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm cukinię, pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni.
KROK 3: DOPRAWIAMY MLECZKO KOKOSOWE
Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, a następnie dodajemy wodę, posiekany imbir oraz otartą skórkę i sok z jednej limonki Dolewamy sos rybny i sojowy. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do gotowego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, podsmażone warzywa i krewetki. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane orzeszki ziemne oraz posiekane chili. Na koniec całość doprawiamy raz jeszcze sokiem z limonki i dodajemy kiełki fasoli.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
960 dni temu
Makaron 40g? Czy 400?
Odpowiedz
958 dni temu
Z 40 g suchego makaronu otrzymamy ok. 150 g ugotowanego, co powinno być idealną ilością do tego dania :)