
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY KREWETKI
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Krewetki obieramy i przesmażamy po 30 sekund z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
KROK 2: SMAŻYMY CUKINIĘ, CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm cukinię, pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni.
KROK 3: DOPRAWIAMY MLECZKO KOKOSOWE
Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, a następnie dodajemy wodę, posiekany imbir oraz otartą skórkę i sok z jednej limonki Dolewamy sos rybny i sojowy. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do gotowego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, podsmażone warzywa i krewetki. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane orzeszki ziemne oraz posiekane chili. Na koniec całość doprawiamy raz jeszcze sokiem z limonki i dodajemy kiełki fasoli.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański pad thai
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.

Makaron ryżowy z kurczakiem i mieszanką chińską
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.


Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Komentarze (2)
90 dni temu
Makaron 40g? Czy 400?
odpowiedz
87 dni temu
Z 40 g suchego makaronu otrzymamy ok. 150 g ugotowanego, co powinno być idealną ilością do tego dania :)
zobacz wszystkie