Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
- piekarnik rozgrzany do 180°C
KROK 1. gotujemy makaron
Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.
KROK 2. przygotowujemy marynatę
Posiekane orzeszki ziemne ucieramy w moździerzu. Dodajemy pół posiekanej papryczki chili, olej sezamowy, 2 łyżki sosu sojowego i odrobinę skórki otartej z limonki. Ucieramy na jednolitą masę.
KROK 3. marynujemy łososia
Łososia kroimy w grubą kostkę (ok. 2 x 2 cm). Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarowujemy marynatę i obtaczamy w niej łososia. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Łososia pieczemy ok. 10 minut.
KROK 4. podsmażamy w woku warzywa z jajkiem
Por i dymki kroimy w grubą kostkę. Ząbki czosnku kroimy w plastry. Szczypiorek, chili siekamy. W woku rozgrzewamy delikatnie olej. Smażymy cebulę i czosnek aż do zeszklenia. Wbijamy 1 jajko, rozprowadzamy. Dolewamy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy. Dodajemy makaron, por, chili, skórkę otartą z limonki.
KROK 5. doprawiamy danie
Danie doprawiamy sosem rybnym oraz kilkoma kroplami oleju sezamowego. Dodajemy ocet ryżowy (możemy go zastąpić sokiem z limonki) oraz kiełki. Podsmażamy, mieszając. Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do makaronu na samym końcu. Mieszamy. Doprawiamy cukrem.
KROK 6. podajemy pad thai
Do miski przekładamy makaron z warzywami, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy sokiem z limonki. Upieczonego łososia układamy na wierzchu dania. Całość posypujemy kolendrą i posiekanym chili.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!
Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
Co to jest pad thai i skąd pochodzi to danie?
Co to jest pad thai? Pad thai to jedno z flagowych dań kuchni tajskiej, które cieszy się olbrzymią popularnością na całym świecie. Smaczne, delikatne danie z makaronem ryżowym, warzywami, jajkiem oraz mięsem lub owocami morza solidnie doprawione sosem sojowym i rybnym, posypane świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi zostało stworzone na potrzeby tajskiego rządu.
Historia pad thai’a zaczęła się w latach 30. XX wieku, kiedy to ówczesny premier Phibunsongkhram rozpoczął reformację tajskiej tożsamości kulturowej. Zorganizował on wtedy kampanię, podczas której miały zostać wyłonione najlepsze potrawy uosabiające tajską kulturę. Jedną z tych potraw był rzecz jasna kway teow pad thai, czyli smażony makaron ryżowy z dodatkami — danie, które w harmonijny sposób połączyło w sobie cztery smaki: słodycz, słoność, kwasowość i ostrość.
Receptura na pad thai bardzo szybko rozprzestrzeniała się po całym świecie. Wpływ na to zjawisko mieli głównie imigranci, którzy zaraz po zakończeniu II Wojny Światowej przybywali masowo do USA. Tajowie zamieszkujący w Stanach przywieźli ze sobą nie tylko samą recepturę, ale także składniki na pad thai’a. Danie to szybko podbiło serca Amerykanów, a wkrótce dotarło także do Europy. Dziś potrawa ta gości na stołach najlepszych restauracji, także tych z rekomendacją przewodnika Michelin, uznawanego za najbardziej prestiżowe wyróżnienie kulinarne.
Najlepszy przepis na makaron pad thai
Jak zrobić pad thai? Oryginalny przepis na pad thai różni się nieco do tego, który przygotowaliśmy dla Was wraz z Karolem Okrasą. Autentyczny przepis na pad thai zawiera makaron ryżowy, mięso, krewetki, jajko, kiełki sojowe, marynowaną rzodkiew, tajską pastę z tamaryndowca, cukier palmowy, sos rybny i sojowy, a także orzeszki ziemne, kolendrę, limonkę i papryczki chilli, a wszystkie te produkty smaży się na woku w wysokiej temperaturze.
Autentyczny pad thai jest trudny do wykonania w domowych warunkach z uwagi na słabą dostępność niektórych składników (np. tajskiej pasty z tamaryndowca), ale to wcale nie oznacza, że danie to jest niemożliwe do zrealizowania w zaciszu własnej kuchni. Wraz z Karolem Okrasą opracowaliśmy recepturę na pyszny, aromatyczny makaron pad thai, który z łatwością przyrządzisz z produktów dostępnych w Lidlu.
Nasz przepis na pad thai zawiera kilka mało popularnych składników, co czyni go jeszcze pyszniejszym. Aby przygotować najlepszy makaron po tajsku, potrzebujesz świeżych składników i odrobiny cierpliwości. Przyrządzenie naszego pad thai’a zacznij od zamarynowania i upieczenia łososia bez dodatku soli — upieczona ryba bez dodatku soli będzie wilgotna i delikatna w środku. Gdy ryba wyląduje w piekarniku, przejdź do krojenia składników i ich podsmażania. Zacznij od cebuli i czosnku i usmaż je na małym ogniu, a potem stopniowo dodawaj resztę produktów, zwiększając temperaturę na patelni i gotowe! Gwarantujemy Ci, że będzie to jeden z najlepszych makaronów pad thai, jakie jadłeś!
Pad thai z warzywami i łososiem – oryginalny pomysł na obiad
Nasz przepis na pad thai z warzywami i aromatycznym łososiem to oryginalny sposób na udany obiad dla całej rodziny. Nie przepadasz za którymś z użytych przez nas składników? Nic nie szkodzi! Pad thai to danie, które można dostosować do swojego gustu bez obawy o to, że zepsuje się jego smak.
Żeby przyrządzić pyszną, własną wersję tego dania należy zadbać o harmonię smaków. Pamiętaj o tym, aby zachować balans pomiędzy słodyczą, słonością, kwasowością oraz ostrością. Pora zamień na groszek cukrowy, a łososia na marynowane tofu i stwórz wegetariańską wersję tajskiego klasyka. Nie przepadasz za orzeszkami ziemnymi? Możesz zastąpić je pistacjami lub migdałami. Nie bój się eksperymentów — pad thai trudno jest zepsuć!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrust
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Etiopski gulasz z kapusty
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- Lody tajskie
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Warzywa z woka po chińsku
- Kotlety jajeczne z ciecierzycą
- PASTA Z KALAFIORA
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Kabanosy w cieście francuskim
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Gruszki parowane w białym winie
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Grzyby marynowane
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Bananowe pancakes
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3155 dni temu
Filtrowanie: kuchnia polska Pad thai? serio?
odpowiedz
3166 dni temu
Pozdrawiam Karola jest super
odpowiedz
3166 dni temu
Przepis spoko ale składniki nie
odpowiedz
3166 dni temu
Po pierwsze nie dostaniecie swieżych kiełków fasoli mung sprawdzone a sos rybny to jakiś żart zawartość sosu rybnego w sosie to 7% a w tao tao z biedronki to 70%ryby to są jakieś nie smaczne żarty (wylądował w śmietniku ) nie mówiąc już o sosie sojowym nastepnum razem nie róbcie sobie jaj z konsumenta
odpowiedz
3169 dni temu
Dostanę w Lidlu świeże kiełki fasoli mung?
odpowiedz
3169 dni temu
JustKate, w Lidlu dostępne są kiełki fasoli mung w zalewie.
3169 dni temu
Wariacji na temat Pad Thai jest mnóstwo. Jak dla mnie to niepozorne danie to prawdziwe odkrycie jeżeli chodzi o kuchnie tajską. Pasta tamaryndowa wiele daje jeżeli chodzi o smak końcowy, także jeżeli jest taka możliwość to polecam jej kupno, aczkolwiek i bez niej danie wychodzi i bardzo smakuje.
odpowiedz
3170 dni temu
Sos pad thai to słodkie słone kwaśne - czyli w oryginale cukier palmowy, sos rybny, pasta z tamaryndowca, oczywiście nie wszyscy mogą skompletować takie składniki, wtedy moze to byc cukier brązowy i limonka ale w tym przepisie brak tego balansu smaków. Co więcej tatowie nie rozgniatsja orzechów do marynaty ! Posypujemy nimi danie ! Na ulicy sa rozkruszane z oszczędności , w wersji domowej tatowie posypią całymi.
odpowiedz
3170 dni temu
Całe szczęście kuchnia to nieograniczone pole do popisu. Można czerpać inspiracje z innych krajów i łączyć smaki wedle upodobań :)
3170 dni temu
tez wolalabym uzyc kurczaka. jak wtedy go zrobic ??
odpowiedz
3170 dni temu
Możesz podsmażyć na patelni pokrojoną pierś kurczaka i dodać ją do dania na samym końcu :)
3170 dni temu
Czy przy tym zestawie przypraw można, zamiast łososia, użyć kurczaka?
odpowiedz
3170 dni temu
Tak, kurczak również będzie pasował do pad thai.
zobacz wszystkie