zobacz film Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok
  • piekarnik rozgrzany do 180°C

KROK 1. gotujemy makaron

Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.

KROK 2. przygotowujemy marynatę

Pad thai z warzywami i łososiem - Przygotowujemy marynatę

Posiekane orzeszki ziemne ucieramy w moździerzu. Dodajemy pół posiekanej papryczki chili, olej sezamowy, 2 łyżki sosu sojowego i odrobinę skórki otartej z limonki. Ucieramy na jednolitą masę.

 

KROK 3. marynujemy łososia

Pad thai z warzywami i łososiem - Marynujemy łososia

Łososia kroimy w grubą kostkę (ok. 2 x 2 cm). Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarowujemy marynatę i obtaczamy w niej łososia. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Łososia pieczemy ok. 10 minut.

KROK 4. podsmażamy w woku warzywa z jajkiem

Pad thai z warzywami i łososiem - Podsmażamy w woku warzywa z jajkiem

Por i dymki kroimy w grubą kostkę. Ząbki czosnku kroimy w plastry. Szczypiorek, chili siekamy. W woku rozgrzewamy delikatnie olej. Smażymy cebulę i czosnek aż do zeszklenia. Wbijamy 1 jajko, rozprowadzamy. Dolewamy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy. Dodajemy makaron, por, chili, skórkę otartą z limonki.

KROK 5. doprawiamy danie

Danie doprawiamy sosem rybnym oraz kilkoma kroplami oleju sezamowego. Dodajemy ocet ryżowy (możemy go zastąpić sokiem z limonki) oraz kiełki. Podsmażamy, mieszając. Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do makaronu na samym końcu. Mieszamy. Doprawiamy cukrem.

KROK 6. podajemy pad thai

Do miski przekładamy makaron z warzywami, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy sokiem z limonki. Upieczonego łososia układamy na wierzchu dania. Całość posypujemy kolendrą i posiekanym chili.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • jom jom
    2651 dni temu
    Filtrowanie: kuchnia polska Pad thai? serio?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2662 dni temu
    Pozdrawiam Karola jest super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2662 dni temu
    Przepis spoko ale składniki nie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2662 dni temu
    Po pierwsze nie dostaniecie swieżych kiełków fasoli mung sprawdzone a sos rybny to jakiś żart zawartość sosu rybnego w sosie to 7% a w tao tao z biedronki to 70%ryby to są jakieś nie smaczne żarty (wylądował w śmietniku ) nie mówiąc już o sosie sojowym nastepnum razem nie róbcie sobie jaj z konsumenta

    odpowiedz

  • JustKate JustKate
    2665 dni temu
    Dostanę w Lidlu świeże kiełki fasoli mung?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2665 dni temu
    JustKate, w Lidlu dostępne są kiełki fasoli mung w zalewie.
  • Patrycja Patrycja
    2665 dni temu
    Wariacji na temat Pad Thai jest mnóstwo. Jak dla mnie to niepozorne danie to prawdziwe odkrycie jeżeli chodzi o kuchnie tajską. Pasta tamaryndowa wiele daje jeżeli chodzi o smak końcowy, także jeżeli jest taka możliwość to polecam jej kupno, aczkolwiek i bez niej danie wychodzi i bardzo smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2666 dni temu
    Sos pad thai to słodkie słone kwaśne - czyli w oryginale cukier palmowy, sos rybny, pasta z tamaryndowca, oczywiście nie wszyscy mogą skompletować takie składniki, wtedy moze to byc cukier brązowy i limonka ale w tym przepisie brak tego balansu smaków. Co więcej tatowie nie rozgniatsja orzechów do marynaty ! Posypujemy nimi danie ! Na ulicy sa rozkruszane z oszczędności , w wersji domowej tatowie posypią całymi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2665 dni temu
    Całe szczęście kuchnia to nieograniczone pole do popisu. Można czerpać inspiracje z innych krajów i łączyć smaki wedle upodobań :)
  • Gość Gość
    2666 dni temu
    tez wolalabym uzyc kurczaka. jak wtedy go zrobic ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2666 dni temu
    Możesz podsmażyć na patelni pokrojoną pierś kurczaka i dodać ją do dania na samym końcu :)
  • Gość Gość
    2666 dni temu
    Czy przy tym zestawie przypraw można, zamiast łososia, użyć kurczaka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2666 dni temu
    Tak, kurczak również będzie pasował do pad thai.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!