Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko
- praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
KROK 2: SMAŻYMY TOFU
Tofu mocno odciskamy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do miseczki.
KROK 3: PODSMAŻAMY GRZYBKI SHIMEJI
Grzybki shimeji podsmażamy ok. 5 minut na patelni z dodatkiem oliwy, cały czas mieszając.
KROK 4: DODAJEMY MARCHEWKĘ, PAPRYKĘ I CZOSNEK
Do grzybków dodajemy marchewkę i paprykę pokrojone w słupki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną kapustę pekińską. Całość smażymy przez 3 minuty.
KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy sos sojowy wymieszany z syropem klonowym i sosem sriracha i ugotowany makaron. Całość smażymy kolejne 3 minuty.
Dodajemy podsmażone tofu, drobno posiekane chili, orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY PAD THAI
Całość doprawiamy solą, sokiem z limonki i przekładamy do misek.
Zobacz podobne
przepisy
Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.
Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.
Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.
Smażony makaron stir fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!
Pad thai z tofu – pomysł na wegański obiad
Pad thai to jedno z najbardziej znanych i lubianych tajskich dań, które tradycyjnie przyrządzane jest w wersji mięsnej z dodatkiem owoców morza. To pełne smaków i aromatów danie można z łatwością przygotować w wersji wegetariańskiej, a także wegańskiej. Wraz z Kingą Paruzel opracowaliśmy dla Ciebie przepis na idealny pad thai z tofu, który przeniesie Cię swoim smakiem do egzotycznej Tajlandii.
Pad thai z dodatkiem tofu przyrządza się dokładnie tak samo, jak jego wersję mięsną, z wykluczeniem niewegańskich dodatków. Nie potrzebujesz do niego specjalnego sprzętu ani drogich, trudno dostępnych dodatków, takich jak oryginalna pasta z tamaryndowca — nasz przepis z łatwością odtworzysz w domowych warunkach, a wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia tego dania znajdziesz w Lidlu.
Wegański przepis na pad thai’a idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak i szybki lunch w pracy. Uwierz, jego wyjątkowy smak przypadnie do gustu także zagorzałym mięsożercom. Daj się skusić na roślinną wersję tego dnia, a z pewnością się nie zawiedziesz!
Jak zrobić wegetariański pad thai?
Chciałbyś przygotować pyszny wegetariański pad thai, ale kompletnie nie wiesz, jak się za to zabrać i myślisz, że nie podołasz takiemu wyzwaniu? Wbrew pozorom przyrządzanie wege lub wegańskiej wersji pad thai’a nie różni się wiele od tej mięsnej, a jego przygotowanie jest szybkie i łatwe.
Receptura opracowana przez Kingę Paruzel nie wymaga wysokorozwiniętych umiejętności kulinarnych i spokojnie poradzi sobie z nią każda osoba, która w kulinariach jest dopiero raczkująca. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek i trików stosowanych przez profesjonalistów, dzięki którym przyrządzanie wegańskiego pad thai’a będzie jeszcze prostsze, a efekty z pewnością Cię zaskoczą.
Przygotowanie zacznij od wybrania składników — świeżych warzyw i ziół oraz odpowiedniego makaronu. Najczęściej do pad thai’a używa się szerokiego makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania i znacznie przyspiesza cały proces przygotowywania tej potrawy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byś użył do swojej wersji makaronu vermicelli czy pszennego chow mein.
Profesjonalni kucharze przygotowują wszystkie składniki z wyprzedzeniem, kroją i mieszają produkty, aby w trakcie serwisu móc płynnie przejść do przyrządzania potrawy. Postaraj się wprowadzić tę zasadę w swojej kuchni — to pozwoli Ci mieć większą kontrolę nad całym procesem oraz smażeniem. Zadbaj także o odpowiednią temperaturę na patelni lub woku, aby umożliwić sobie szybkie i równomierne smażenie warzyw oraz makaronu. Wysoka temperatura pomoże Ci zachować chrupkość warzyw, bez nadmiernego nasiąknięcia tłuszczem.
Chcesz, aby Twój pad thai smakował jak z najlepszej restauracji? Zamarynuj tofu przed jego usmażeniem w orzeszkach, oleju sezamowym, srirachy, miodzie, odrobinie oleju i soku z limonki. Marynata zabezpieczy tofu przed wyschnięciem, a karmelizujący się miód pozwoli Ci uzyskać chrupiącą skórkę. Jeśli zależy Ci na chrupkości i jędrności tofu, usmaż je wcześniej i odłóż do osobnego naczynia, a następnie dodaj je do pad thai’a dopiero na samym końcu. Jeśli zastosujesz się do wszystkich powyższych wskazówek, Twój pad thai będzie równie pyszny, co ten serwowany w najlepszych restauracjach.
Przepis na pad thai z tofu — różne warianty
Nasz przepis na pad thai z tofu to jeden z wielu pysznych, wegańskich wariantów tego dania, które możesz dowolnie zmodyfikować, tworząc smaczne kompozycje. Do uzyskania pełni smaku i aromatu w tofu po tajsku z dodatkiem makaronu, potrzebujesz przypraw oraz ziół. To właśnie one odgrywają kluczową rolę we wszystkich wegetariańskich i wegańskich daniach, ponieważ nadają charakteru wszystkim potrawom. Bez soli, ziół, pieprzu, papryki czy curry warzywa będą po prostu warzywami. Przyrządzając pad thai z tofu, nie bój się wykorzystywania różnorodnych przypraw, sosów i ziół.
Z czego możesz przygotować pad thai z tofu i warzywami? W naszym przepisie na pad thai z tofu znajdziesz grzybki shimeji, kapustę pekińską, paprykę i marchew, ale równie smaczne połączenia uzyskasz, wykorzystując do tej potrawy cukinię, pieczarki, pak choi, miniaturową kukurydzę, czy pora. Chcesz dodać swojemu pad thai’owi więcej świeżości? Wrzuć do niego świeży groszek cukrowy. Zależy Ci na autentycznym smaku? Wykorzystaj do pad thai’a pastę z tamaryndowca, która dostępna jest w Lidlu podczas Tygodnia Vitasia. Baw się, próbuj, a na pewno rozkochasz się w roślinnej wersji tradycyjnego, tajskiego pad thai’a.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta cytrynowa
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
- Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
- Zupa z białych warzyw z pulpetami
- Wrapy z sałaty z tofu
- Makaron w sosie sojowym
- Miska warzyw
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Wegańskie burgery z kotletem z buraków
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Twarożek tofu z warzywami
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
- Zupa gyros
- Tort cynamonowy
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Ocet morelowy
- Serniczkowe zajączki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1078 dni temu
wszystko co robi ta kinga paruzel to jest nieporozumienie usunąć ją z tego portalu
odpowiedz
1101 dni temu
W przepisie brakuje podstawowych skłądników charakterystycznych dla pad thai, na przykład sosu rybnego, tamaryndowca albo kiełków fasoli. To danie niekoniecznie musi być niesmaczne, ale nazwanie tego "pad thai" to jak nazwanie pieczonego schabu kotletem schabowym.
odpowiedz