Wegański pad thai

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko
  • praskę do czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

KROK 2: SMAŻYMY TOFU

Tofu mocno odciskamy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do miseczki.

KROK 3: PODSMAŻAMY GRZYBKI SHIMEJI

Grzybki shimeji podsmażamy ok. 5 minut na patelni z dodatkiem oliwy, cały czas mieszając.

KROK 4: DODAJEMY MARCHEWKĘ, PAPRYKĘ I CZOSNEK

Do grzybków dodajemy marchewkę i paprykę pokrojone w słupki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną kapustę pekińską. Całość smażymy przez 3 minuty.

KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy sos sojowy wymieszany z syropem klonowym i sosem sriracha i ugotowany makaron. Całość smażymy kolejne 3 minuty.

Dodajemy podsmażone tofu, drobno posiekane chili, orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy.

KROK 6: PODAJEMY PAD THAI

Całość doprawiamy solą, sokiem z limonki i przekładamy do misek.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    204 dni temu
    wszystko co robi ta kinga paruzel to jest nieporozumienie usunąć ją z tego portalu

    odpowiedz

  • Bangkok Bangkok
    226 dni temu
    W przepisie brakuje podstawowych skłądników charakterystycznych dla pad thai, na przykład sosu rybnego, tamaryndowca albo kiełków fasoli. To danie niekoniecznie musi być niesmaczne, ale nazwanie tego "pad thai" to jak nazwanie pieczonego schabu kotletem schabowym.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!