
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko
- praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
KROK 2: SMAŻYMY TOFU
Tofu mocno odciskamy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do miseczki.
KROK 3: PODSMAŻAMY GRZYBKI SHIMEJI
Grzybki shimeji podsmażamy ok. 5 minut na patelni z dodatkiem oliwy, cały czas mieszając.
KROK 4: DODAJEMY MARCHEWKĘ, PAPRYKĘ I CZOSNEK
Do grzybków dodajemy marchewkę i paprykę pokrojone w słupki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną kapustę pekińską. Całość smażymy przez 3 minuty.
KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy sos sojowy wymieszany z syropem klonowym i sosem sriracha i ugotowany makaron. Całość smażymy kolejne 3 minuty.
Dodajemy podsmażone tofu, drobno posiekane chili, orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY PAD THAI
Całość doprawiamy solą, sokiem z limonki i przekładamy do misek.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron stir-fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!

Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.


Komentarze (2)
662 dni temu
wszystko co robi ta kinga paruzel to jest nieporozumienie usunąć ją z tego portalu
odpowiedz
685 dni temu
W przepisie brakuje podstawowych skłądników charakterystycznych dla pad thai, na przykład sosu rybnego, tamaryndowca albo kiełków fasoli. To danie niekoniecznie musi być niesmaczne, ale nazwanie tego "pad thai" to jak nazwanie pieczonego schabu kotletem schabowym.
odpowiedz
zobacz wszystkie