Smażony makaron stir fry

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok lub dużą patelnię
  • moździerz

Krok 1: Przygotowujemy makaron stir-fry

Makaron zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia na ok. 25 minut. Czosnek drobno siekamy, szalotki kroimy w piórka, a marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Podsmażamy szalotkę z czosnkiem aż do zeszklenia. Następnie dodajemy marchew i paprykę. Z kapusty obrywamy liście, myjemy i dodajemy do pozostałych warzyw. Dolewamy sos sojowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy ⅓ szklanki wody i wrzucamy odcedzony makaron. Całość smażymy, dopóki makaron nie wchłonie całej wody. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki, syropem z agawy i posiekaną papryczką chili.

Krok 2: Podajemy danie

Makaron stir-fry nakładamy do miseczek i tuż przed podaniem posypujemy pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • jane jane
    164 dni temu
    Przepis jest świetny, robię już go od paru lat i wszystkim smakuje.

    odpowiedz

  • Lady Chashmish Lady Chashmish
    1550 dni temu
    Przepis robiłam wielokrotnie 😊 jest to jedno z moich ulubionych dań 😊 polecam. To jest po prostu przepyszne 😊💚

    odpowiedz

  • Wołodia Wołodia
    1633 dni temu
    A co robimy z tym składnikiem ?????? -kapusta pak choi – 2 szt.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1632 dni temu
    Tak jak w przepisie: Z kapusty obrywamy liście, myjemy i dodajemy do pozostałych warzyw.
  • Gość Gość
    1888 dni temu
    No mi wyszło przepyszne! Prawie jak pad thai, tylko szybciej i to jest naprawdę banalnie proste ;D Będę dalej rozpowszechniać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1886 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz więcej u nas takich trafionych przepisów! :)
  • smuteczek :( smuteczek :(
    1993 dni temu
    Masakra, wg przepisu ale ciężko powiedzieć żeby to było smaczne. Chciałbym zobaczyć filmik jak ktoś to robi.

    odpowiedz

  • Monoxide Monoxide
    2125 dni temu
    Piękne danie <3 sama bym zrobiła taki makaron, ale boję się, że nie wyjdzie :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1231 dni temu
    Mi wychodzi za każdym razem, chociaż lubię dodać więcej warzyw :)

Makaron stir-fry – pyszny smak i unikatowa technika jego przygotowania

Makaron stir-fry to danie, które znane i lubiane jest praktycznie na całym globie. Pomysł na połączenie makaronu z techniką stir fry ma swoje korzenie w kuchni chińskiej, w której od wieków przyrządzano dania na dużej, gorącej patelni z użyciem różnego rodzaju makaronów. Czym jest technika stir-fry i dlaczego tak ją lubimy?

W dosłownym tłumaczeniu technika ta polega na smażeniu i mieszaniu w wysokiej temperaturze. Do mocno nagrzanego tłuszczu wrzuca się składniki tylko na kilka chwil, aby nie nasiąknęły tłuszczem. Wysoka temperatura sprawia, że pory w mięsie czy warzywach szybko się zamykają, przez co produkty zachowują swoją wilgoć, a po usmażeniu stają się chrupiące. Krótki czas smażenia pozwala uzyskać naturalny kolor oraz teksturę składników.

Wyróżnia się dwie techniki stir-fry, które w oryginale wykorzystuje się do smażenia na woku: metodę chao i bao. Metoda chao polega na smażeniu w małej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu. Na początku smażenie dodaje się przyprawy, a potem kolejno wszystkie składniki. Ten sposób smażenia jest dość delikatny i daje efekt delikatnej chrupkości i miękkości.

Metoda bao stosowana jest wtedy, kiedy chce się zachować jak największą chrupkość i naturalny smak składników. W tej metodzie stosuje się znacznie mniej przypraw, a na patelnię wlewa się sporą ilość oleju. Drobno pokrojone składniki smaży się dosłownie kilka minut, a potem przerzuca na talerz.

Potrawy uzyskane metodą smażenia stir fry przygotowane w woku charakteryzują się wyjątkowym smakiem, w którym wyczuwalne są aromaty żywego ognia. Smak ten możesz odtworzyć także na patelni — wystarczy wybrać duży egzemplarz, na którym składniki będą miały dużo miejsca na smażenie. Zbyt mała patelnia sprawi, że zaczną się dusić i stracą jędrność.

Nasz przepis na makaron smażony na patelni to wersja z warzywami, idealna dla wegetarian i wegan. Jeśli masz ochotę, możesz zmodyfikować nasz przepis i stworzyć mięsną wersję np. makaron stir fry z kurczakiem lub krewetkami. Chiński makaron smażony to danie, do którego możesz dodać niemalże wszystko, a zawsze smakuje wybornie!

Przepis na makaron stir-fry

Makaron stir-fry to wszechstronne danie, które dostosowuje się do różnych smaków i preferencji kulinarnych. To idealna opcja dla tych, którzy szukają szybkiego, smacznego i zrównoważonego posiłku. Chociaż smażony makaron ma korzenie w tradycji kuchni chińskiej, to potrawa ta popularna jest także w innych azjatyckich krajach.

Chiński makaron z warzywami w swojej ojczyźnie najczęściej przygotowywany jest na bazie makaronu pszennego chow mein, ale równie chętnie przyrządza się go z makaronem sojowym lub ryżowym. W Japonii makaron stir fry przyrządza się z gryczanego makaronu soba z dodatkiem sosu Worcestershire. Metoda stir fry jest za to niezwykle popularna i lubiana w kuchni tajskiej i wietnamskiej —  tam wykorzystuje się każdy rodzaj makaronu oraz ryż.

Nasz przepis na pyszny makaron z warzywami po chińsku, jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego z powodzeniem sprawdzi się w roli przekąski czy lunchu. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić je na rozgrzaną patelnię, wymieszać, połączyć z makaronem i gotowe! Prościej już być nie może!

Jak zrobić makaron stir-fry?

Makaron smażony po chińsku to danie, które zrobisz w kilka minut. Nie potrzeba do tego wyspecjalizowanego sprzętu kuchennego ani drogich składników, przez co doskonale nadaje się na pomysł na budżetową wersję obiadu. Żeby przyrządzić dobry smażony makaron po chińsku z warzywami, należy zastosować się do kilku zasad.

Zacznij od przygotowania składników ze sporym wyprzedzeniem — pokrój i zbierz wszystkie składniki, abyś w trakcie smażenia miał wszystko pod ręką i nie musiał biegać po kuchni w poszukiwaniu sosu sojowego. Pamiętaj, że makaron zasmażany stir fry robi się bardzo szybko —  jeśli w porę nie dodasz wybranego składnika, może się nie usmażyć.

Do smażenia używaj oleju o wysokim punkcie dymienia, który doskonale rozgrzewa się do wysokich temperatur, nie tracąc swoich właściwości. Takimi olejami są olej słonecznikowy, arachidowy, sezamowy, rzepakowy czy ryżowy. Oliwa z oliwek i inne oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia w tak wysokich temperaturach.

Chcesz uzyskać pyszne chińskie danie z makaronem z chrupiącymi składnikami? Dodawaj je we właściwej kolejności. Najpierw zacznij od warzyw twardych takich jak marchewka czy brokuły, a potem dodaj te delikatniejsze. Niezależnie od tego, jaki makaron wybierzesz do swojej chińszczyzny, dodaj go pod sam koniec smażenia, aby zachował swoją teksturę.

Każdy przepis na makaron po chińsku zawiera sos i nie wolno o tym zapomnieć. To właśnie on nadaje charakteru całej potrawie i łączy składniki w spójną, harmonijną całość. Dodaj sos na patelnię i dobrze rozprowadź go na wszystkie składniki podczas podrzucania. Gdy aromat zacznie się unosić w całej kuchni to znak, że danie z makaronem chińskim jest gotowe do zjedzenia!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!