Kapusta pak choi - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.


Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!

Smażony makaron stir fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Curry
Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!

Co to jest kapusta pak choi?
Pak choi to odmiana kapusty wywodząca się z Chin. Z wyglądu nie przypomina jednak znanego nam powszechnie warzywa, bo nie tworzy główek, tylko rozetę zielonych liści, układających się wraz z białymi i kruchymi łodygami w jeden zgrabny podłużny pęk. To właśnie ogonki liści stanowią najsmaczniejszą część kapusty pak choi.
Jak przyrządzić kapustę pak choi?
Kapusta pak choi to popularne w kuchni azjatyckiej warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W rodzimych stronach stanowi częsty dodatek do zup, owoców morza oraz dań mięsnych, np. w postaci nadzienia sajgonek. Idealnie komponuje się z warzywami, dlatego z kapusty pak choi można zrobić różnego rodzaju sałatki, a także dania typu stir-fry, których podstawą przyrządzenia jest szybkie smażenie. Taki sposób obróbki termicznej sprawia, że warzywa są chrupkie i zachowują więcej smaku. W polskiej kuchni biała część liści sprawdzi się na przykład jako składnik włoszczyzny w bulionie. Kapustę pak choi możemy także przygotować z myślą o przystawkach. Wyśmienicie smakuje z uprażonym sezamem lub podsmażonym bekonem.
Jak jeść pak choi?
Jadalnymi częściami pak choi są zarówno liście, jak i białe chrupiące łodygi, dlatego warzywo to warto jeść w całości, nie odrzucając żadnej z jego części. Najlepsze są najmniejsze okazy, które charakteryzują się delikatniejszym smakiem. Przed zjedzeniem poszczególne liście kapusty należy oderwać od zwartej rozety i każdy z osobna umyć pod bieżącą wodą. Następnie, w zależności od ich przeznaczenia, liście razem z białymi łodygami kroimy w paski. Kapustę pak choi możemy jeść gotowaną, duszoną i smażoną. Najlepiej smakuje jako dodatek do potraw z woka.
Czy pak choi można jeść na surowo?
Pak choi równie dobrze jak po obróbce termicznej, smakuje także w wersji na surowo. Choć zwolenników takiej postaci chińskiej kapusty jest jeszcze w Polsce niewielu, to warto wiedzieć, że opcja ta jest możliwa, np. poprzez wykorzystanie liści jako składnika surówek, elementu dekoracji czy dodatku do kanapek (zamiast sałaty). A jeśli chcemy nieco urozmaicić sobie chrupanie pak choi, to można pokusić się o przygotowanie zupy instant, w której kompozycja wielu świeżych warzyw stanowić będzie idealną propozycję lunchu.
Czym zastąpić kapustę pak choi?
Kapusta chińska z wyglądu przypomina kapustę pekińską, dlatego w polskich realiach ta ostatnia często bywa używana jako jej zamiennik. Jednak ze względu na niepowtarzalny smak pak choi trudno zastąpić innym warzywem. Alternatywą może być botwinka, seler naciowy lub ostatecznie sałata rzymska. Smakowo są one zdecydowanie bliższe pak choi aniżeli kapusta pekińska.
Choć nazwa pak choi przeciętnemu Polakowi niewiele mówi, to warto wiedzieć, że ten gatunek kapusty coraz częściej znajduje się w ofercie dużych sklepów. A jeśli dobrze się postaramy, to kapusta chińska wyrośnie w naszym przydomowym ogródku, tuż obok tradycyjnej głowiastej odmiany tego warzywa. Pak choi jest bowiem wdzięczną w uprawie rośliną, która polubiła nie tylko nasze półki sklepowe, ale również polski klimat.