Kapusta pak choi - przepisy i pomysły:

Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Karol Okrasa

Grzybowy ramen

Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Grzybowy ramen

poziom trudności: średni czas przygotowania: 4:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Smażony makaron stir fry

Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!

Smażony makaron stir fry

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Zielone warzywa smażone z tofu

Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Zielone warzywa smażone z tofu

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Makaron w sosie sojowym

Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Makaron w sosie sojowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Darek Gutkowski

Zupa instant

Przygotuj bazę do zupy, która doskonale sprawdzi się jako lunch w pracy!

Zupa instant
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

1 2 »
<p>Zwana r&oacute;wnież bok choy, białą kapustą chińską lub, ze względu na sw&oacute;j charakterystyczny kształt, końskim uchem. To mało znane jeszcze w Polsce warzywo w Azji uprawiane jest od tysięcy lat. Pak choi to tylko jedna z wielu odmian kapusty. Popularna jest w kuchni orientalnej, gdzie zajmuje istotne miejsce. Jej delikatny smak z pogranicza smaku kapusty i szpinaku powoli zyskuje grono zwolennik&oacute;w r&oacute;wnież w naszym kraju.</p>

Co to jest kapusta pak choi?

Pak choi to odmiana kapusty wywodząca się z Chin. Z wyglądu nie przypomina jednak znanego nam powszechnie warzywa, bo nie tworzy główek, tylko rozetę zielonych liści, układających się wraz z białymi i kruchymi łodygami w jeden zgrabny podłużny pęk. To właśnie ogonki liści stanowią najsmaczniejszą część kapusty pak choi.

Jak przyrządzić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi to popularne w kuchni azjatyckiej warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W rodzimych stronach stanowi częsty dodatek do zup, owoców morza oraz dań mięsnych, np. w postaci nadzienia sajgonek. Idealnie komponuje się z warzywami, dlatego z kapusty pak choi można zrobić różnego rodzaju sałatki, a także dania typu stir-fry, których podstawą przyrządzenia jest szybkie smażenie. Taki sposób obróbki termicznej sprawia, że warzywa są chrupkie i zachowują więcej smaku. W polskiej kuchni biała część liści sprawdzi się na przykład jako składnik włoszczyzny w bulionie. Kapustę pak choi możemy także przygotować z myślą o przystawkach. Wyśmienicie smakuje z uprażonym sezamem lub podsmażonym bekonem.

Jak jeść pak choi?

Jadalnymi częściami pak choi są zarówno liście, jak i białe chrupiące łodygi, dlatego warzywo to warto jeść w całości, nie odrzucając żadnej z jego części. Najlepsze są najmniejsze okazy, które charakteryzują się delikatniejszym smakiem. Przed zjedzeniem poszczególne liście kapusty należy oderwać od zwartej rozety i każdy z osobna umyć pod bieżącą wodą. Następnie, w zależności od ich przeznaczenia, liście razem z białymi łodygami kroimy w paski. Kapustę pak choi możemy jeść gotowaną, duszoną i smażoną. Najlepiej smakuje jako dodatek do potraw z woka.

Czy pak choi można jeść na surowo?

Pak choi równie dobrze jak po obróbce termicznej, smakuje także w wersji na surowo. Choć zwolenników takiej postaci chińskiej kapusty jest jeszcze w Polsce niewielu, to warto wiedzieć, że opcja ta jest możliwa, np. poprzez wykorzystanie liści jako składnika surówek, elementu dekoracji czy dodatku do kanapek (zamiast sałaty). A jeśli chcemy nieco urozmaicić sobie chrupanie pak choi, to można pokusić się o przygotowanie zupy instant, w której kompozycja wielu świeżych warzyw stanowić będzie idealną propozycję lunchu.

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta chińska z wyglądu przypomina kapustę pekińską, dlatego w polskich realiach ta ostatnia często bywa używana jako jej zamiennik. Jednak ze względu na niepowtarzalny smak pak choi trudno zastąpić innym warzywem. Alternatywą może być botwinka, seler naciowy lub ostatecznie sałata rzymska. Smakowo są one zdecydowanie bliższe pak choi aniżeli kapusta pekińska.

Choć nazwa pak choi przeciętnemu Polakowi niewiele mówi, to warto wiedzieć, że ten gatunek kapusty coraz częściej znajduje się w ofercie dużych sklepów. A jeśli dobrze się postaramy, to kapusta chińska wyrośnie w naszym przydomowym ogródku, tuż obok tradycyjnej głowiastej odmiany tego warzywa. Pak choi jest bowiem wdzięczną w uprawie rośliną, która polubiła nie tylko nasze półki sklepowe, ale również polski klimat.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!