Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy rosół
Udka kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy sosem ostrygowym i posiekanymi ząbkami czosnku. Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z cebulą pokrojoną w piórka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 30 minut. Upieczone udka przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki, papryczki chili pokrojone w plasterki i groszek cukrowy. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy rosół solą do smaku.
Krok 2: Przygotowujemy pulpeciki
Mięso mieszamy z prażonym sezamem, sosem sojowym, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Z masy formujemy małe kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy zmieszany z rzepakowym i smażymy pulpeciki ok. 2 minut na małym ogniu. Usmażone wkładamy do rosołu i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Krok 3: Karmelizujemy kapustę
Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście i odkładamy na bok, a środek kroimy w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy syrop z agawy i dodajemy pokrojoną kapustę. Karmelizujemy.
Krok 4: Podajemy zupę
Na dno miseczek wykładamy liście kapusty. Zalewamy rosołem z pulpecikami. Zupę skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy sezamem i na wierzchu układamy skarmelizowaną kapustę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2085 dni temu
wow
Odpowiedz