Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
Krok 1: Pieczemy warzywa i mięso
Uda gęsi dokładnie myjemy i układamy na blasze piekarnikowej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor przez około 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia.
Krok 2: Gotujemy rosół
Upieczone mięso i warzywa przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy około 3 godzin na wolnym ogniu.
Krok 3: Doprawiamy rosół
Rosół odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Rosół podajemy z warzywami, posypany posiekaną natką pietruszki. Podajemy z makaronem gryczanym lub gotowanymi ziemniakami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
2904 dni temu
chyba wolałbym zrobić rosół na tłuszczu wytopionym z pieczenia gęsi (niech będą te nieszczęsne udka) ,który dodam do bulionu warzywnego. Będę mieć nóżki gęsie i zupkę. A nie zupę i gotowaną gęsinę.
Odpowiedz
2806 dni temu
rosół gotuje się na mięsie, nie na tłuszczu; więc będziesz miał nóżki gęsi i bulion warzywny z tłuszczem; w rosole smak bierze się z mięsa.
2914 dni temu
Cztery gęsie uda do rosołu? Według cen Lidla wyszłoby ponad 50zł. Byłby to najdroższy rosół w moim życiu. Proponuję kupić całą gęś, oddzielić uda i piersi, które można upiec, a na korpusie ugotować rosół.
Odpowiedz
2914 dni temu
Zgadza się, 2 uda na rosół w zupełności wystarczą, poza tym rosół z gęsiny można zrobić jeszcze prościej. Gotujemy bulion warzywny i do niego dodajemy gęsiego tłuszczu (w zależności od upodobań). Gęsi tłuszcz bardzo zdrowy, polecam poczytać:-))
2916 dni temu
W 30 minut nie osiągniemy nawet zarumienia ... trochę pomyślunku.
Odpowiedz
2916 dni temu
Akurat przez pół godziny w piecyku to te udka się nawet niespecjalnie zarumienią, może się z nich odrobinę tłuszczu wytopi.
Odpowiedz
2918 dni temu
Dlaczego gęś pieczemy przed gotowaniem rosołu?
Odpowiedz
2918 dni temu
Aby wydobyć smak i aromat mięsa :)
2917 dni temu
może żeby tego tłuszczu ze skóry trochę wytopić??nie wiem strzelam