Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową

Krok 1: Pieczemy warzywa i mięso

Uda gęsi dokładnie myjemy i układamy na blasze piekarnikowej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor przez około 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia.

Krok 2: Gotujemy rosół

Upieczone mięso i warzywa przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy około 3 godzin na wolnym ogniu.

Krok 3: Doprawiamy rosół

Rosół odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Rosół podajemy z warzywami, posypany posiekaną natką pietruszki. Podajemy z makaronem gryczanym lub gotowanymi ziemniakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    237 dni temu
    chyba wolałbym zrobić rosół na tłuszczu wytopionym z pieczenia gęsi (niech będą te nieszczęsne udka) ,który dodam do bulionu warzywnego. Będę mieć nóżki gęsie i zupkę. A nie zupę i gotowaną gęsinę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    139 dni temu
    rosół gotuje się na mięsie, nie na tłuszczu; więc będziesz miał nóżki gęsi i bulion warzywny z tłuszczem; w rosole smak bierze się z mięsa.
  • Gość Gość
    247 dni temu
    Cztery gęsie uda do rosołu? Według cen Lidla wyszłoby ponad 50zł. Byłby to najdroższy rosół w moim życiu. Proponuję kupić całą gęś, oddzielić uda i piersi, które można upiec, a na korpusie ugotować rosół.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    247 dni temu
    Zgadza się, 2 uda na rosół w zupełności wystarczą, poza tym rosół z gęsiny można zrobić jeszcze prościej. Gotujemy bulion warzywny i do niego dodajemy gęsiego tłuszczu (w zależności od upodobań). Gęsi tłuszcz bardzo zdrowy, polecam poczytać:-))
  • Gość Gość
    249 dni temu
    W 30 minut nie osiągniemy nawet zarumienia ... trochę pomyślunku.

    odpowiedz

  • Margot45 Margot45
    249 dni temu
    Akurat przez pół godziny w piecyku to te udka się nawet niespecjalnie zarumienią, może się z nich odrobinę tłuszczu wytopi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    251 dni temu
    Dlaczego gęś pieczemy przed gotowaniem rosołu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    251 dni temu
    Aby wydobyć smak i aromat mięsa :)
  • Gość Gość
    250 dni temu
    może żeby tego tłuszczu ze skóry trochę wytopić??nie wiem strzelam

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram