Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
Krok 1: Pieczemy warzywa i mięso
Uda gęsi dokładnie myjemy i układamy na blasze piekarnikowej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor przez około 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia.
Krok 2: Gotujemy rosół
Upieczone mięso i warzywa przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy około 3 godzin na wolnym ogniu.
Krok 3: Doprawiamy rosół
Rosół odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Rosół podajemy z warzywami, posypany posiekaną natką pietruszki. Podajemy z makaronem gryczanym lub gotowanymi ziemniakami.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!
Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!
Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.
Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
- Zupa harira
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Minipizza z kabanosami
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Wegetariański ramen
- Szakszuka
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Najlepszy rosół
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Trifle kawowo-bananowy
- Chleb gryczany z miodem
- Kolorowe naleśniczki
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Ciasteczka bakaliowe
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Gofry z kokosową śmietanką
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Kluski z makiem
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Kawowe lody z nektarynką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2556 dni temu
chyba wolałbym zrobić rosół na tłuszczu wytopionym z pieczenia gęsi (niech będą te nieszczęsne udka) ,który dodam do bulionu warzywnego. Będę mieć nóżki gęsie i zupkę. A nie zupę i gotowaną gęsinę.
odpowiedz
2458 dni temu
rosół gotuje się na mięsie, nie na tłuszczu; więc będziesz miał nóżki gęsi i bulion warzywny z tłuszczem; w rosole smak bierze się z mięsa.
2567 dni temu
Cztery gęsie uda do rosołu? Według cen Lidla wyszłoby ponad 50zł. Byłby to najdroższy rosół w moim życiu. Proponuję kupić całą gęś, oddzielić uda i piersi, które można upiec, a na korpusie ugotować rosół.
odpowiedz
2567 dni temu
Zgadza się, 2 uda na rosół w zupełności wystarczą, poza tym rosół z gęsiny można zrobić jeszcze prościej. Gotujemy bulion warzywny i do niego dodajemy gęsiego tłuszczu (w zależności od upodobań). Gęsi tłuszcz bardzo zdrowy, polecam poczytać:-))
2568 dni temu
W 30 minut nie osiągniemy nawet zarumienia ... trochę pomyślunku.
odpowiedz
2568 dni temu
Akurat przez pół godziny w piecyku to te udka się nawet niespecjalnie zarumienią, może się z nich odrobinę tłuszczu wytopi.
odpowiedz
2570 dni temu
Dlaczego gęś pieczemy przed gotowaniem rosołu?
odpowiedz
2570 dni temu
Aby wydobyć smak i aromat mięsa :)
2569 dni temu
może żeby tego tłuszczu ze skóry trochę wytopić??nie wiem strzelam