Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kilka godzin wcześniej zamarynuj mięso
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Krok 1: Marnujemy uda gęsie

Uda gęsie dokładnie oczyszczamy i nacieramy od strony mięsa solą, pieprzem i imbirem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut, tak by wytopić tłuszcz ze skóry. Skóra musi być delikatnie rumiana.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy posiekaną w kostkę dymkę i czosnek. Smażymy wszystko ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy porzeczki i zalewamy wszystko winem. Kiedy wino odparuje do ⅓ objętości, dolewamy miód pitny i wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego z gęsimi udami. Dodajemy rozmaryn, odrobinę wody, soli i przykrywamy.

Krok 3: Pieczemy uda gęsie

Dusimy ok. 2 godzin w piekarniku w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy uda i rozmaryn, a do sosu dodajemy masło i wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Doprawiamy solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną soku. Wkładamy uda ponownie do sosu i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z ugotowanym pęczakiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram