Uda gęsie w sosie porzeczkowym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kilka godzin wcześniej zamarynuj mięso
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Krok 1: Marnujemy uda gęsie

Uda gęsie dokładnie oczyszczamy i nacieramy od strony mięsa solą, pieprzem i imbirem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut, tak by wytopić tłuszcz ze skóry. Skóra musi być delikatnie rumiana.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy posiekaną w kostkę dymkę i czosnek. Smażymy wszystko ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy porzeczki i zalewamy wszystko winem. Kiedy wino odparuje do ⅓ objętości, dolewamy miód pitny i wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego z gęsimi udami. Dodajemy rozmaryn, odrobinę wody, soli i przykrywamy.

Krok 3: Pieczemy uda gęsie

Dusimy ok. 2 godzin w piekarniku w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy uda i rozmaryn, a do sosu dodajemy masło i wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Doprawiamy solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną soku. Wkładamy uda ponownie do sosu i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z ugotowanym pęczakiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Grażyna z Kaszub

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami

Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą

Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1799 dni temu
    Dzień dobry! Czy można w tym przepisie zastąpić czymś wino i miód półtorak? Domyślam się, że sos dzięki nim ma niepowtarzalny smak, ale będę gościć na obiedzie osobę, która nie może spożywać alkoholu. Przepis bardzo mi się spodobał i zastanawiam się, czy jest jakaś alternatywa dla tych dwóch składników.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1797 dni temu
    Czerwone wino jako składnik sosu najłatwiej zastąpić czerwonym octem winnym. Ze względu na to, że jest on bardziej cierpki i wyrazisty niż wino, zaleca się zwykle, by rozcieńczyć go w proporcji 1:1 z wodą lub sokiem z czerwonych winogron (ten drugi składnik dobrze zbalansuje słodki i cierpki smak). Jeśli chodzi o zastępstwo miodu, możesz wykorzystać zwykły płynny miód lub syrop z agawy :)
  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Dzień dobry, Nie ma potrzeby zastępować wina i miodu . Oba trunki są poddawane obróbce termicznej w trakcie której alkohol odparowuje .
  • Mosiek Mosiek
    2121 dni temu
    Marnujemy?Sądzą po opisie to jednak przesada :P Mniam :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2296 dni temu
    W sklepie nie znalazłam półtoraka tylko trójniak - czy może być? Czy w takim razie więcej lub mniej go dodać? Czy może jeszcze zwykłego miodu trochę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2293 dni temu
    Daj go tyle samo :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!