Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg)
Przygotowanie
Nogi z gęsi myjemy, osuszamy i oczyszczamy, każde udo kroimy na dwie części. Z udek usuwamy kość i związujemy mięso sznurkiem. W podudziach zostawiamy kość. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Na patelni smażymy cebule pokrojone w piórka na złoty kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy suszone śliwki przekrojone na pół, dusimy ok. 2-4 min.
Do miseczki dodajemy wino. Wino mieszamy z miodem, musztardą i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plastry. Dodajemy sok z jednej cytryny i otartą skórkę z połowy cytryny. Przygotowaną mieszaniną zalewamy przesmażoną cebulę ze śliwkami. Dodajemy majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.
Podsmażone uda gęsie przekładamy do żaroodpornego naczynia tak, by były ciasno ułożone. Zalewamy je cebulą z przyprawami, przykrywamy i dusimy w piekarniku aż uda będą miękkie przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 160°C. Dobrze jest przed wstawieniem do piekarnika zagotować wszystkie składniki na palniku, zaoszczędzimy tym samym na czasie potrzebnym do rozgrzania naczynia. Upieczone, miękkie uda wyjmujemy z naczynia.
Sos odcedzamy od cebuli i redukujemy z dodatkiem zmrożonego masła do uzyskania konsystencji zawiesistej emulsji. W miarę potrzeby rozrzedzamy wodą.
Sos doprawiamy sokiem z cytryny i otartą skórką.
Jak podawać
Cebule wykładamy na talerz, na cebulę nakładamy uda i polewamy sosem.
Podajemy z przesmażonym na oliwie w łupinie, rozgniecionym (lub pokrojonym w plastry) 1 ząbkiem czosnku oraz z groszkiem cukrowym.
Zobacz podobne
przepisy
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.
Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
1488 dni temu
Bardzo, ale to bardzo ostry, kręcący w nosie sos. Dla odpornych żołądków i miłośników kuchni francuskiej.
odpowiedz
3008 dni temu
Wyszło bardzo smacznie, rodzina zadowolona
odpowiedz
3008 dni temu
Polecamy się również z innymi przepisami! :)
3288 dni temu
Chciałbym przygotować 10 sztuk nóg gęsiny, jakie mam zachować proporcje przy doborze składników ?
odpowiedz
3287 dni temu
Robercie, zwiększ proporcjonalnie pozostałe składniki.
3240 dni temu
wszystko *5
3644 dni temu
Czy nogi można upiec wcześnie i na następny dzień odgrzać? Chciałabym je przygotować na święta, ale nie zdąże wszystkiego zrobić w święta.
odpowiedz
3325 dni temu
Właśnie tak robię. Jest wieczór , wstawiłam do pieca i piekę. Będą jutro na obiad. Myślę, że powinny być nawet lepsze niż upieczone tego samego dnia bo się "przeżrą" z sosem. Pzdr.
3684 dni temu
pyszne i soczyste
odpowiedz
3686 dni temu
Wykonane wg przepisu, choc w piekarniku wystarczyly tylko 2 godz, a nogi byly pieknie uduszone i miekke az do kosci. Smak i aromat, pieknie i smacznie.
odpowiedz
3686 dni temu
Przepyszny obiad! jak w dobrej drogiej restauracji. Co prawda trochę zmodyfikowalam i zamiast śliwek dodałam jabłka. Smakowało cudnie. Polecam!
odpowiedz
3688 dni temu
Meeega pyszne! Przygotowaliśmy gęś zgodnie z przepisem i zaleceniami, wyszła cudownie soczysta, pełna smaku i aromatów. Od dziś to jeden z naszych ulubionych przepisów!
odpowiedz
3690 dni temu
Michale, wystarczy zrobić to, o czym piszesz - wytopić nadmiar tłuszczu i obsmażyć. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem.
odpowiedz
3690 dni temu
W jaki sposób zmienić procedurę, jeśli chcę w przygotować piersi w sosie miodowo-cebulowym, a nie nogi gęsi? Rozumiem, że mam wytopić tłuszcz na patelni, a potem obsmażyć mięso przed włożeniem do piekarnika? Coś jeszcze? Dziękuję za pomoc :]
odpowiedz
3693 dni temu
Drogi Gościu, śliwki można pominąć, jednak zaznaczamy, że są one kluczowe w wydobyciu aromatu i podkreśleniu walorów smakowych dania.
odpowiedz
3693 dni temu
Czy suszone śliwki są kluczowe w tym przepisie czy można je jakoś pominąć?
odpowiedz
3694 dni temu
Drogi Gościu, gwarantujemy, że wszystkie przepisy podpisane nazwiskami Pascala i Okrasy są autorstwa naszych kucharzy :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3694 dni temu
Wydaje mi się że przepisy bez filmu nie są ich autorów tylko podpisane ich nazwiskami.
odpowiedz
3694 dni temu
Chyba przesadzasz Gościu z tym schodzeniem na psy!? Fakt braku filmu w jednym czy drugim przepisie nie upoważnia Cię - moim zdaniem - do rzucania takich oskarżeń. Jakkolwiek ja też zdecydowanie wolę wersję z filmami, to ich brak nie dyskwalifikuje portalu czy sklepu, bo i takie opinie w ostatnim czasie się pojawiały...
odpowiedz
3694 dni temu
Ten portal schodzi na psy, to się robi żałosne już.
odpowiedz
3695 dni temu
Przepis sprawdzę, ale... Ktoś kto robił plakat powinien dostać "po premii". Żeby pomylić piersi z udami (gęsi) ;-)
odpowiedz
zobacz wszystkie