zobacz film Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg)

Przygotowanie

Nogi z gęsi myjemy, osuszamy i oczyszczamy, każde udo kroimy na dwie części. Z udek usuwamy kość i związujemy mięso sznurkiem. W podudziach zostawiamy kość. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni na złoty kolor.

Na patelni smażymy cebule pokrojone w piórka na złoty kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy suszone śliwki przekrojone na pół, dusimy ok. 2-4 min.

Do miseczki dodajemy wino. Wino mieszamy z miodem, musztardą i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plastry. Dodajemy sok z jednej cytryny i otartą skórkę z połowy cytryny. Przygotowaną mieszaniną zalewamy przesmażoną cebulę ze śliwkami. Dodajemy majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.

Podsmażone uda gęsie przekładamy do żaroodpornego naczynia tak, by były ciasno ułożone. Zalewamy je cebulą z przyprawami, przykrywamy i dusimy w piekarniku aż uda będą miękkie przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 160°C. Dobrze jest przed wstawieniem do piekarnika zagotować wszystkie składniki na palniku, zaoszczędzimy tym samym na czasie potrzebnym do rozgrzania naczynia. Upieczone, miękkie uda wyjmujemy z naczynia.

Sos odcedzamy od cebuli i redukujemy z dodatkiem zmrożonego masła do uzyskania konsystencji zawiesistej emulsji. W miarę potrzeby rozrzedzamy wodą.

Sos doprawiamy sokiem z cytryny i otartą skórką.

Jak podawać

Cebule wykładamy na talerz, na cebulę nakładamy uda i polewamy sosem.

Podajemy z przesmażonym na oliwie w łupinie, rozgniecionym (lub pokrojonym w plastry) 1 ząbkiem czosnku oraz z groszkiem cukrowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Dorota Szatkowska-Jaskuła Dorota Szatkowska-Jaskuła
    1218 dni temu
    Bardzo, ale to bardzo ostry, kręcący w nosie sos. Dla odpornych żołądków i miłośników kuchni francuskiej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Wyszło bardzo smacznie, rodzina zadowolona

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2737 dni temu
    Polecamy się również z innymi przepisami! :)
  • Robert Robert
    3018 dni temu
    Chciałbym przygotować 10 sztuk nóg gęsiny, jakie mam zachować proporcje przy doborze składników ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3017 dni temu
    Robercie, zwiększ proporcjonalnie pozostałe składniki.
  • Gość Gość
    2969 dni temu
    wszystko *5
  • Gość Gość
    3374 dni temu
    Czy nogi można upiec wcześnie i na następny dzień odgrzać? Chciałabym je przygotować na święta, ale nie zdąże wszystkiego zrobić w święta.

    odpowiedz

  • Shoshke Shoshke
    3055 dni temu
    Właśnie tak robię. Jest wieczór , wstawiłam do pieca i piekę. Będą jutro na obiad. Myślę, że powinny być nawet lepsze niż upieczone tego samego dnia bo się "przeżrą" z sosem. Pzdr.
  • marcin marcin
    3414 dni temu
    pyszne i soczyste

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3416 dni temu
    Wykonane wg przepisu, choc w piekarniku wystarczyly tylko 2 godz, a nogi byly pieknie uduszone i miekke az do kosci. Smak i aromat, pieknie i smacznie.

    odpowiedz

  • zachwycona zachwycona
    3416 dni temu
    Przepyszny obiad! jak w dobrej drogiej restauracji. Co prawda trochę zmodyfikowalam i zamiast śliwek dodałam jabłka. Smakowało cudnie. Polecam!

    odpowiedz

  • frezyjna frezyjna
    3418 dni temu
    Meeega pyszne! Przygotowaliśmy gęś zgodnie z przepisem i zaleceniami, wyszła cudownie soczysta, pełna smaku i aromatów. Od dziś to jeden z naszych ulubionych przepisów!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3419 dni temu
    Michale, wystarczy zrobić to, o czym piszesz - wytopić nadmiar tłuszczu i obsmażyć. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem.

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3419 dni temu
    W jaki sposób zmienić procedurę, jeśli chcę w przygotować piersi w sosie miodowo-cebulowym, a nie nogi gęsi? Rozumiem, że mam wytopić tłuszcz na patelni, a potem obsmażyć mięso przed włożeniem do piekarnika? Coś jeszcze? Dziękuję za pomoc :]

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3423 dni temu
    Drogi Gościu, śliwki można pominąć, jednak zaznaczamy, że są one kluczowe w wydobyciu aromatu i podkreśleniu walorów smakowych dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3423 dni temu
    Czy suszone śliwki są kluczowe w tym przepisie czy można je jakoś pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3423 dni temu
    Drogi Gościu, gwarantujemy, że wszystkie przepisy podpisane nazwiskami Pascala i Okrasy są autorstwa naszych kucharzy :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3424 dni temu
    Wydaje mi się że przepisy bez filmu nie są ich autorów tylko podpisane ich nazwiskami.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3424 dni temu
    Chyba przesadzasz Gościu z tym schodzeniem na psy!? Fakt braku filmu w jednym czy drugim przepisie nie upoważnia Cię - moim zdaniem - do rzucania takich oskarżeń. Jakkolwiek ja też zdecydowanie wolę wersję z filmami, to ich brak nie dyskwalifikuje portalu czy sklepu, bo i takie opinie w ostatnim czasie się pojawiały...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3424 dni temu
    Ten portal schodzi na psy, to się robi żałosne już.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3424 dni temu
    Przepis sprawdzę, ale... Ktoś kto robił plakat powinien dostać "po premii". Żeby pomylić piersi z udami (gęsi) ;-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!