Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żeliwne lub brytfannę z przykryciem, moździerz.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-210°C (termoobieg).
Przygotowanie
Umytą i osuszoną kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą. Limonki nacinamy w równych odstępach i delikatnie naciskamy. Kaczkę od środka nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki). Do środka wkładamy również rozgnieciony czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki. Kaczkę zamykamy szczelnie - nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut.
Obraną i pokrojoną w ukośne plastry o szerokości ok. 2-3 cm marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy umyte, przekrojone na pół ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki w brytfannie. Całość polewamy 200-250 ml jasnego piwa. Kaczkę i warzywa pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C.
Powidła śliwkowe przekładamy do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną glazurą polewamy kaczkę, którą następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na mniej więcej 20-30 minut, bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i zrobi się chrupiąca), w temperaturze 200-210°C (termoobieg).
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!
Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Sałatka gyros
- Wegetariańskie kanapki
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Spanakopita
- Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Kanapka z lazurem i kurczakiem
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Dip z ciecierzycy
- Wegańskie bounty owocowe
- Wegański bigos z boczniakami
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Barszcz
- Dyniowe latte i milkshake
- Bezowy tort cytrynowy
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (61)
2665 dni temu
Mój piekarnik nie ma termoobiegu, bardzo chciałabym sprawdzić ten przepis, jak mam upiec tę kaczkę? proszę o pomoc :)
odpowiedz
2664 dni temu
Wystarczy, że podwyższysz temperaturę o 10 stopni :)
3228 dni temu
z tym termoobiegiem na sam koniec to chyba jakaś pomyłka. po 15 mim powidła i część skóry zrobiła się czarna. 10 min w zupełności wystarczy
odpowiedz
2042 dni temu
Zgadzam się. U mnie ta sama sytuacja :(
3264 dni temu
Przymierzam się do tej kaczki. Czytałam różne opinie. Poradźcie jakiego piwa użyć?
odpowiedz
3264 dni temu
Najlepiej sprawdza się jasne :)
3257 dni temu
jeżeli piwo to tylko zimne
3267 dni temu
Kaczka smaczna, chociaż nie jestem jej fanem. Warzywa nie upiekły się lecz ugotowały co mi nie przeszkadzało. Zamiast limonek użyłam cytryn (nie znalazłam limonek:)). Dodałam rozmaryn do przypraw a nie użyłam kolendry. Nie było gorzkawego posmaku ani niczego o czym piszą ludzie w komentarzach poniżej. POLECAM :D
odpowiedz
3267 dni temu
Kaczka wyszła znakomicie. Trochę się obawiałam ilości przypraw, które dodałam ale okazało się, że nie są jakoś mocno wyczuwalne. To moja pierwsza kaczka w życiu i wyszła wspaniale. Najlepszy wedłud mnie efekt chrupiącej skórki dały te powidła. Rewelacyja, będę polecała wszystkim bez wyjątku :) Dziękuję Paskalowi za jego przepisy. Jeśli kaczka TO TERAZ JUŻ TYLKO WEDŁUG TEGO PRZEPISU :)
odpowiedz
3267 dni temu
Ten przepisz jest Karola Okrasy.
3266 dni temu
Sylwio, gratulujemy kaczego debiutu! :)
3267 dni temu
Dobrze, że to była próba przedświąteczna mojej mamy, bo teraz już wiem, że na Święta zrobi kluski, rolady i modro kaputa :-))))
odpowiedz
3267 dni temu
Wczoraj robiłam kaczkę z tego przepisu i była przepyszna.Zero goryczki, mięso soczyste, a włożyłam do środka 4 limonki wcześniej sparzone. Polecam :)
odpowiedz
3325 dni temu
Bardzo dobry przepis :) Przełamanie smaku mięsa i limonki. Coś w stylu słodko - kwaśnym. Pewnie zrobię nie tylko ten jedyny raz. Mój tata trochę narzekał na słodkość śliwek na górze, ale to ja dodałam troszkę więcej marmolady. Poza tym mu trudno czasami dogodzić :D Polecam przepis na rodzinne niedzielne obiady :) Kaczusia dobra jest <3
odpowiedz
3397 dni temu
Przepis do bani, szkoda, że nie pomyślałem o gorzkim z limonki. To nie wina mycia i szorowania, cytryna, limonka i np. pomarańcze pod skórą a przed miąszem mają gorzki smak. Nie popisał się pan panie Okrasa. Ogólnie następnym razem zmodyfikuję przepis. A może w garkach philipiaka inaczej smakuje ?
odpowiedz
3448 dni temu
Drodzy Użytkownicy, ilość goryczki w kaczce zależy od rodzaju dodanego piwa oraz od dokładnego wyczyszczenia i sparzenia limonek. Z kaczki podczas pieczenia zawsze wytapia się tłuszcz, jest to naturalne zjawisko.
odpowiedz
3449 dni temu
Totalna porazka, nie dalo sie zjesc- to wszystko topilo sie w tluszczu, do tego piwo nadalo beznadziejnej goryczki, smaku ze nawet warzyw nie dalo sie zjesc. Tryskalo tluszczem, litry tluszczu... :-(
odpowiedz
3450 dni temu
Chyba cos zle zrobilam chociaz krok po kroku z filmem bo kaczka i warzywa plywaly w tluszczi i piwie :-(
odpowiedz
3511 dni temu
Ok, czyli wszelkie soki jakie ptaszek puszcza podczas pieczenia mam redukować. Dziękuję - spróbuję :) Czekam na przepis kaczki z farszem mięsnym, chyba że coś przegapiłem ;)
odpowiedz
3511 dni temu
Berni, kaczka powinna dusić się w sokach i płynie, który dodajemy (winie itp.). Z tego przepisu otrzymujemy kaczkę chrupiącą, ale od góry i po bokach. Jeśli kaczka dusi się w płynie - nie będzie w tym miejscu chrupiąca :)
odpowiedz
3512 dni temu
Kaczka to zawsze produkt na którym legnę na całej linii... uwielbiam ten smak, tą fakturę mięsa ale... Kaczka moja podczas pieczenia puściła mnóstwo soku którym co kwadrans polewałem ptaszka. Ilość tego soku mnie przeraziła i zlewałem, i zlewałem, i zlewałem.... Od spodu niestety kaczuszka się udusiła anie zapiekła na chrupko :( Gdzie popełniłem błąd ? Czy to wina produktu? Pomóżcie !
odpowiedz
3567 dni temu
Smakoszu, w ten sposób uzyskujemy idealną w smaku kaczkę, miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz :)
odpowiedz
3569 dni temu
koszmar
odpowiedz
3569 dni temu
fajne ALE dlaczego musi piec się trzy godziny?
odpowiedz
3609 dni temu
hej - moja modyfikacja przepisu, która wyszła naprawdę super (dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki) : zamiast limonek - dałem jedną dużą cytrynę pokrojoną w 8 części do środka , zamiast wyciskanego czosnku - do środka 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. reszta bez zmian tu też zmieniłem - piekłem w 230 stopniach bez przykrycia 15 min. dalej - dodałem warzywa i przyprawy jak w przepisie jednak ponieważ moja żona karmi maleństwo :):):) , chciałem zrezygnować z piwa czy innego alkoholu - dodałem więc ok 250 ml bulionu warzywnego -dalej piekłem w 210 stopni na 30 min bez przykrycia i 1 g 30 min pod folia aluminiową. dalej: powidła śliwkowe wymieszałem z resztą bulionu warzywnego i dodałem do tego 4 łyżeczki miodu - polałem kaczkę i piekłem jeszcze 20 min w temp. 205 stopni bez przykrycia. smak - czuć delikatnie cytrynkę i jej kwasowość ale kaczką jest z nutką słodkości (miód) i owoców (powidła), marchew się ładnie ugotowała w sosie kaczki (ale nie rozpadła) , ziemniaczki się upiekły albo ugotowały w sosie. pycha. pozdrawiam Jarek
odpowiedz
3623 dni temu
Co do gorzkości, to może zamiast normalnego piwa użyliście jakiegoś wyrobu piwopodobnego typu Tyskie, Żywiec czy inny Żubr
odpowiedz
3633 dni temu
Kaczka nie była dostatecznie oczyszczona, widziałam sterczące końcówki pierza. Fuj, nawet gdyby była najlepsza ja już bym jej nie jadła.
odpowiedz
3660 dni temu
Super przepis polecam.
odpowiedz
3785 dni temu
Mam wąttpliwośc by kaczka upiekła się w takim krótmik czasie jaki podano w przepisie
odpowiedz
3843 dni temu
Drogi gościu, smak limonek i cytryn znacznie się różni, dlatego danie to będzie smakowało zupełnie inaczej. Jeśli jednak podejmiesz się tego kulinarnego eksperymentu, koniecznie podziel się z nami opinią! :)
odpowiedz
3844 dni temu
Zastanawiam się, czy dużą szkodę zrobi kaczce zamienienie limonek na cytryny? W czterech sklepach (z Lidlem włącznie) nie udało mi się dostać limonek, a wcale nie mieszkam na jakimś strasznym wygwizdowie :/
odpowiedz
3849 dni temu
Na Wielkanoc w sam raz. Pierwszy raz piekłam kaczkę. Mięso wyszło soczyste i miękkie, lekko rozpadające się. Jedyne zastrzeżenie mam do warzyw, które były przesiąknięte limonką i trochę kwaskowe wyszły, zarówno marchewka jak i ziemniaki smakowały prawie tak samo, ale to może zbyt za mocno ścisnęłam limonki i za dużo soku wypłynęło z nich.
odpowiedz
3850 dni temu
po raz pierwszy robilam kaczke nie spodziewalam sie ze mi sie uda ale wyszla wysmienicie polecam nie jest trudna do wykonania
odpowiedz
3857 dni temu
Również ostatnio wypróbowałam ten przepis i wszystkim domownikom bardzo smakowało. Kaczka była upieczona bardzo dobrze, a zarazem niespieczona
odpowiedz
3861 dni temu
Sylwio, dziękujemy za miłe słowa! Świetnie, że podzieliłaś się z nami swoją modyfikacją. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3864 dni temu
Kaczka wyszła cudownie w te Święta, chociaż lekko zmodyfikowałam przepis Pana Okrasy - jasne piwo zamieniłam na czerwone wino hiszpańskie, dlatego że nie lubię posmaku piwa w mięsie drobiowym :) Pozdrawiam i polecam. Sylwia Anna
odpowiedz
3867 dni temu
Niestety muszę przyłączyć się do negatywnych opinii. Kaczka wyszła strasznie gorzka. Przepis nie zalicza się do udanych! Chyba marne połączenie kaczki z limonkami. Miało to być danie popisowe na te święta a wyszła ogromna klapa:(
odpowiedz
3868 dni temu
Adamie, kaczka nie musi być luzowana. Odnośnie gorzkiego smaku, warto przypomnieć, że limonki dodawane do dania, powinny być sparzone oraz wyszorowane. W innym przypadku mogą one oddawać nieprzyjemny, gorzkawy smak.
odpowiedz
3868 dni temu
Ja też się nie podpisuję pod negatywnymi komentarzami. Kaczka upiekła się doskonale a smakowała jeszcze lepiej, cała rodzina była bardzo zadowolona. Wszystko robiłem dokładnie tak jak przedstawił pan Okrasa i zgodnie z proporcjami w przepisie. Nawiązując do negatywnych komentarzy jestem w stanie wyobrazić sobie jakie błędy zostały popełnione u Niezadowolonych. 1. Kaczka z cytrusami i tymiankiem nigdy nie będzie smakowała tak jak kaczka z jabłkami. Jeśli ktoś oczekuje tych samych smaków to przepis jest nie dla niego. 2. Sok po pieczeniu kaczki nie jest sosem do polewania dania, trzeba go wylać lub użyć do innej autorskiej potrawy. 3. Limonki po pieczeniu kaczki trzeba wyrzucić do śmietnika a nie pakować na talerze - rola limonek została spełniona. Jeśli będę tę kaczkę piekł jeszcze raz, absolutnie nic w przepisie nie zmienię. Kaczka była wyśmienita a zawarta delikatna goryczka nadała daniu niepowtarzalny smak.
odpowiedz
3868 dni temu
Jestem zaskoczona negatywnymi komentarzami... uwielbiam przepisy Karola Okrasy i tym razem sie nie zawiodłam !!!!!! O jakim gorzkim sosie mowicie ? nie wpadła bym na to zeby tłuszcz wytopiony z kaczki nazwac sosem. Moze trzeba zwyczajnie włożyć serce do gotowania!!! Sama kaczka rewelacja!!!!! POLECAM BARDZO!!! Dziekuje Panie Karolu:-))))
odpowiedz
3868 dni temu
Gorszego świątecznego obiadu nie mogłam sobie wymarzyć - kaczka jest gorzka!!!! niesmaczna! Pieniądze wyrzucone w błoto
odpowiedz
3869 dni temu
Niestety obiad wielkanocny uważam za totalną klapę przez tą kaczkę. Gorzka okropnie. Pieską nawet nie smakowała. Wybaczam P. Karolowi ponieważ inne jego przepisy są genialne --
odpowiedz
3869 dni temu
Najgorsza kaczka jaką w życiu jadłem , zadowolony z przepisu jest tylko pies sąsiada . Limonki - nieporozumienie . Wole kaczkę z jablkami , o niebo lepsza . Najgorszy przepis Okrasy . Wart ponad 30 zl wyrzuconych w przysłowiowe błoto . Nie polecam .
odpowiedz
3869 dni temu
Sos bardzo gorzki, mięso też poniekąd nasiąkło, powidły praktycznie nie czuć. W zeszłym roku zrobiłam z jabłkami i była dużo dużo lepsza. Nie polecam tego przepisu. Niestety.
odpowiedz
3869 dni temu
Co do poprzedniego komentarza: wszystko prawda. Wiedziony tą opinią wrzuciłem do kaczki 3 limonki i jabłko. Sos i tak wyszedł całkiem goryczkowy. Ale kaczka dobra. Może po prostu tego sosu się nie powinno jeść? Bo wyszło go sporo w naczyniu,
odpowiedz
3869 dni temu
Ja dodałam 3 limonki bo więcej moja kaczucha nie była w stanie pomieścić. Dopiero zaczęłam drugi etap pieczenia. Skrobne jeszcze jak już kaczka zostanie zkosztowana.
odpowiedz
3870 dni temu
Niestety Pan Karol ma ewidentne problemy z gorzkim smakiem (już drugi przepis, który próbowałem). 5 limonek w kaczce + piwo daje straszną goryczkę. Ja dałem dwie limonki, jedną pomarańczę i jabłka, a zamiast piwa jasnego koźlaka, sos i tak wyszedł goryczkowy.
odpowiedz
3870 dni temu
Wyślij listę zakupów do Listonica?
odpowiedz
3870 dni temu
Dzieki za przepis! jutro wyprobuje! Oby wiecej takich przepisow w formie wideo :-)
odpowiedz
3870 dni temu
Czy kaczka musi być wyluzowana?. Jak po upieczeniu kroić na porcje?
odpowiedz
3872 dni temu
Dominiko, tak jak w przepisie - najlepiej pasują pieczone marchewki. Jeśli nie chcesz ich podpiekać, możesz zrobić surówkę ze świeżej marchwi.
odpowiedz
3872 dni temu
A jaka surówka pasowałaby do tego dania?
odpowiedz
3873 dni temu
na takie święta czekam cały rok pachnące Karol pozdrawiam i wesołych świąt
odpowiedz
3874 dni temu
JAK TĄ KACZKĘ PÓŹNIEJ POKROIĆ PRZY WIELKANOCNYM STOLE? :(
odpowiedz
3875 dni temu
Pawle, przepis sprawdzi się również przy indyku, jednak należy wydłużyć czas pieczenia ze względu na większy rozmiar indyka.
odpowiedz
3875 dni temu
A czy przepis sprawdzi się przy pieczeniu indyka?:)
odpowiedz
3875 dni temu
bardzo dobry przepis - dobrze smakuje także na winie czerwonym wytrawnym - wychodzi super sos
odpowiedz
3875 dni temu
Renato tak, to jest cały przepis :) Drogi gościu, w tym przepisie nie rekomendujemy zamiany piwa na wino.
odpowiedz
3876 dni temu
czy zamiast piwa można zastosować wino?
odpowiedz
3876 dni temu
pycha ...... Kaczka i poznanskie pyzy mniammmmm.. :))
odpowiedz
3876 dni temu
A to na pewno jest cały przepis? :)
odpowiedz
zobacz wszystkie