zobacz film Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żeliwne lub brytfannę z przykryciem, moździerz.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-210°C (termoobieg).

Przygotowanie

Umytą i osuszoną kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą. Limonki nacinamy w równych odstępach i delikatnie naciskamy. Kaczkę od środka nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki). Do środka wkładamy również rozgnieciony czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki. Kaczkę zamykamy szczelnie - nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut.

Obraną i pokrojoną w ukośne plastry o szerokości ok. 2-3 cm marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy umyte, przekrojone na pół ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki w brytfannie. Całość polewamy 200-250 ml jasnego piwa. Kaczkę i warzywa pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C.

Powidła śliwkowe przekładamy do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną glazurą polewamy kaczkę, którą następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na mniej więcej 20-30 minut, bez przykrycia (aż glazura się zarumieni i zrobi się chrupiąca), w temperaturze 200-210°C (termoobieg).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (61)

Avatar
  • Gość Gość
    2665 dni temu
    Mój piekarnik nie ma termoobiegu, bardzo chciałabym sprawdzić ten przepis, jak mam upiec tę kaczkę? proszę o pomoc :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2664 dni temu
    Wystarczy, że podwyższysz temperaturę o 10 stopni :)
  • Gość Gość
    3228 dni temu
    z tym termoobiegiem na sam koniec to chyba jakaś pomyłka. po 15 mim powidła i część skóry zrobiła się czarna. 10 min w zupełności wystarczy

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    2042 dni temu
    Zgadzam się. U mnie ta sama sytuacja :(
  • Gość Gość
    3264 dni temu
    Przymierzam się do tej kaczki. Czytałam różne opinie. Poradźcie jakiego piwa użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3264 dni temu
    Najlepiej sprawdza się jasne :)
  • Gość Gość
    3257 dni temu
    jeżeli piwo to tylko zimne
  • Gość Gość
    3267 dni temu
    Kaczka smaczna, chociaż nie jestem jej fanem. Warzywa nie upiekły się lecz ugotowały co mi nie przeszkadzało. Zamiast limonek użyłam cytryn (nie znalazłam limonek:)). Dodałam rozmaryn do przypraw a nie użyłam kolendry. Nie było gorzkawego posmaku ani niczego o czym piszą ludzie w komentarzach poniżej. POLECAM :D

    odpowiedz

  • SYLWIA SYLWIA
    3267 dni temu
    Kaczka wyszła znakomicie. Trochę się obawiałam ilości przypraw, które dodałam ale okazało się, że nie są jakoś mocno wyczuwalne. To moja pierwsza kaczka w życiu i wyszła wspaniale. Najlepszy wedłud mnie efekt chrupiącej skórki dały te powidła. Rewelacyja, będę polecała wszystkim bez wyjątku :) Dziękuję Paskalowi za jego przepisy. Jeśli kaczka TO TERAZ JUŻ TYLKO WEDŁUG TEGO PRZEPISU :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3267 dni temu
    Ten przepisz jest Karola Okrasy.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3266 dni temu
    Sylwio, gratulujemy kaczego debiutu! :)
  • Yvette Yvette
    3267 dni temu
    Dobrze, że to była próba przedświąteczna mojej mamy, bo teraz już wiem, że na Święta zrobi kluski, rolady i modro kaputa :-))))

    odpowiedz

  • amberka amberka
    3267 dni temu
    Wczoraj robiłam kaczkę z tego przepisu i była przepyszna.Zero goryczki, mięso soczyste, a włożyłam do środka 4 limonki wcześniej sparzone. Polecam :)

    odpowiedz

  • Ladydeluxe Ladydeluxe
    3325 dni temu
    Bardzo dobry przepis :) Przełamanie smaku mięsa i limonki. Coś w stylu słodko - kwaśnym. Pewnie zrobię nie tylko ten jedyny raz. Mój tata trochę narzekał na słodkość śliwek na górze, ale to ja dodałam troszkę więcej marmolady. Poza tym mu trudno czasami dogodzić :D Polecam przepis na rodzinne niedzielne obiady :) Kaczusia dobra jest <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3397 dni temu
    Przepis do bani, szkoda, że nie pomyślałem o gorzkim z limonki. To nie wina mycia i szorowania, cytryna, limonka i np. pomarańcze pod skórą a przed miąszem mają gorzki smak. Nie popisał się pan panie Okrasa. Ogólnie następnym razem zmodyfikuję przepis. A może w garkach philipiaka inaczej smakuje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3448 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, ilość goryczki w kaczce zależy od rodzaju dodanego piwa oraz od dokładnego wyczyszczenia i sparzenia limonek. Z kaczki podczas pieczenia zawsze wytapia się tłuszcz, jest to naturalne zjawisko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3449 dni temu
    Totalna porazka, nie dalo sie zjesc- to wszystko topilo sie w tluszczu, do tego piwo nadalo beznadziejnej goryczki, smaku ze nawet warzyw nie dalo sie zjesc. Tryskalo tluszczem, litry tluszczu... :-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3450 dni temu
    Chyba cos zle zrobilam chociaz krok po kroku z filmem bo kaczka i warzywa plywaly w tluszczi i piwie :-(

    odpowiedz

  • Berni Berni
    3511 dni temu
    Ok, czyli wszelkie soki jakie ptaszek puszcza podczas pieczenia mam redukować. Dziękuję - spróbuję :) Czekam na przepis kaczki z farszem mięsnym, chyba że coś przegapiłem ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3511 dni temu
    Berni, kaczka powinna dusić się w sokach i płynie, który dodajemy (winie itp.). Z tego przepisu otrzymujemy kaczkę chrupiącą, ale od góry i po bokach. Jeśli kaczka dusi się w płynie - nie będzie w tym miejscu chrupiąca :)

    odpowiedz

  • Berni Berni
    3512 dni temu
    Kaczka to zawsze produkt na którym legnę na całej linii... uwielbiam ten smak, tą fakturę mięsa ale... Kaczka moja podczas pieczenia puściła mnóstwo soku którym co kwadrans polewałem ptaszka. Ilość tego soku mnie przeraziła i zlewałem, i zlewałem, i zlewałem.... Od spodu niestety kaczuszka się udusiła anie zapiekła na chrupko :( Gdzie popełniłem błąd ? Czy to wina produktu? Pomóżcie !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3567 dni temu
    Smakoszu, w ten sposób uzyskujemy idealną w smaku kaczkę, miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz :)

    odpowiedz

  • Snowball Snowball
    3569 dni temu
    koszmar

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    3569 dni temu
    fajne ALE dlaczego musi piec się trzy godziny?

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    3609 dni temu
    hej - moja modyfikacja przepisu, która wyszła naprawdę super (dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki) : zamiast limonek - dałem jedną dużą cytrynę pokrojoną w 8 części do środka , zamiast wyciskanego czosnku - do środka 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. reszta bez zmian tu też zmieniłem - piekłem w 230 stopniach bez przykrycia 15 min. dalej - dodałem warzywa i przyprawy jak w przepisie jednak ponieważ moja żona karmi maleństwo :):):) , chciałem zrezygnować z piwa czy innego alkoholu - dodałem więc ok 250 ml bulionu warzywnego -dalej piekłem w 210 stopni na 30 min bez przykrycia i 1 g 30 min pod folia aluminiową. dalej: powidła śliwkowe wymieszałem z resztą bulionu warzywnego i dodałem do tego 4 łyżeczki miodu - polałem kaczkę i piekłem jeszcze 20 min w temp. 205 stopni bez przykrycia. smak - czuć delikatnie cytrynkę i jej kwasowość ale kaczką jest z nutką słodkości (miód) i owoców (powidła), marchew się ładnie ugotowała w sosie kaczki (ale nie rozpadła) , ziemniaczki się upiekły albo ugotowały w sosie. pycha. pozdrawiam Jarek

    odpowiedz

  • WKL WKL
    3623 dni temu
    Co do gorzkości, to może zamiast normalnego piwa użyliście jakiegoś wyrobu piwopodobnego typu Tyskie, Żywiec czy inny Żubr

    odpowiedz

  • canzone canzone
    3633 dni temu
    Kaczka nie była dostatecznie oczyszczona, widziałam sterczące końcówki pierza. Fuj, nawet gdyby była najlepsza ja już bym jej nie jadła.

    odpowiedz

  • Iwo Dąbkiewicz Iwo Dąbkiewicz
    3660 dni temu
    Super przepis polecam.

    odpowiedz

  • mardzi mardzi
    3785 dni temu
    Mam wąttpliwośc by kaczka upiekła się w takim krótmik czasie jaki podano w przepisie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3843 dni temu
    Drogi gościu, smak limonek i cytryn znacznie się różni, dlatego danie to będzie smakowało zupełnie inaczej. Jeśli jednak podejmiesz się tego kulinarnego eksperymentu, koniecznie podziel się z nami opinią! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3844 dni temu
    Zastanawiam się, czy dużą szkodę zrobi kaczce zamienienie limonek na cytryny? W czterech sklepach (z Lidlem włącznie) nie udało mi się dostać limonek, a wcale nie mieszkam na jakimś strasznym wygwizdowie :/

    odpowiedz

  • snowball snowball
    3849 dni temu
    Na Wielkanoc w sam raz. Pierwszy raz piekłam kaczkę. Mięso wyszło soczyste i miękkie, lekko rozpadające się. Jedyne zastrzeżenie mam do warzyw, które były przesiąknięte limonką i trochę kwaskowe wyszły, zarówno marchewka jak i ziemniaki smakowały prawie tak samo, ale to może zbyt za mocno ścisnęłam limonki i za dużo soku wypłynęło z nich.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3850 dni temu
    po raz pierwszy robilam kaczke nie spodziewalam sie ze mi sie uda ale wyszla wysmienicie polecam nie jest trudna do wykonania

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3857 dni temu
    Również ostatnio wypróbowałam ten przepis i wszystkim domownikom bardzo smakowało. Kaczka była upieczona bardzo dobrze, a zarazem niespieczona Nie raz będzie gościła na naszym stole. ;) Serdecznie pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3861 dni temu
    Sylwio, dziękujemy za miłe słowa! Świetnie, że podzieliłaś się z nami swoją modyfikacją. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Sylwia Anna Sylwia Anna
    3864 dni temu
    Kaczka wyszła cudownie w te Święta, chociaż lekko zmodyfikowałam przepis Pana Okrasy - jasne piwo zamieniłam na czerwone wino hiszpańskie, dlatego że nie lubię posmaku piwa w mięsie drobiowym :) Pozdrawiam i polecam. Sylwia Anna

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3867 dni temu
    Niestety muszę przyłączyć się do negatywnych opinii. Kaczka wyszła strasznie gorzka. Przepis nie zalicza się do udanych! Chyba marne połączenie kaczki z limonkami. Miało to być danie popisowe na te święta a wyszła ogromna klapa:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3868 dni temu
    Adamie, kaczka nie musi być luzowana. Odnośnie gorzkiego smaku, warto przypomnieć, że limonki dodawane do dania, powinny być sparzone oraz wyszorowane. W innym przypadku mogą one oddawać nieprzyjemny, gorzkawy smak.

    odpowiedz

  • Marcin G. Marcin G.
    3868 dni temu
    Ja też się nie podpisuję pod negatywnymi komentarzami. Kaczka upiekła się doskonale a smakowała jeszcze lepiej, cała rodzina była bardzo zadowolona. Wszystko robiłem dokładnie tak jak przedstawił pan Okrasa i zgodnie z proporcjami w przepisie. Nawiązując do negatywnych komentarzy jestem w stanie wyobrazić sobie jakie błędy zostały popełnione u Niezadowolonych. 1. Kaczka z cytrusami i tymiankiem nigdy nie będzie smakowała tak jak kaczka z jabłkami. Jeśli ktoś oczekuje tych samych smaków to przepis jest nie dla niego. 2. Sok po pieczeniu kaczki nie jest sosem do polewania dania, trzeba go wylać lub użyć do innej autorskiej potrawy. 3. Limonki po pieczeniu kaczki trzeba wyrzucić do śmietnika a nie pakować na talerze - rola limonek została spełniona. Jeśli będę tę kaczkę piekł jeszcze raz, absolutnie nic w przepisie nie zmienię. Kaczka była wyśmienita a zawarta delikatna goryczka nadała daniu niepowtarzalny smak.

    odpowiedz

  • kasia kasia
    3868 dni temu
    Jestem zaskoczona negatywnymi komentarzami... uwielbiam przepisy Karola Okrasy i tym razem sie nie zawiodłam !!!!!! O jakim gorzkim sosie mowicie ? nie wpadła bym na to zeby tłuszcz wytopiony z kaczki nazwac sosem. Moze trzeba zwyczajnie włożyć serce do gotowania!!! Sama kaczka rewelacja!!!!! POLECAM BARDZO!!! Dziekuje Panie Karolu:-))))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3868 dni temu
    Gorszego świątecznego obiadu nie mogłam sobie wymarzyć - kaczka jest gorzka!!!! niesmaczna! Pieniądze wyrzucone w błoto

    odpowiedz

  • Wiola W. Wiola W.
    3869 dni temu
    Niestety obiad wielkanocny uważam za totalną klapę przez tą kaczkę. Gorzka okropnie. Pieską nawet nie smakowała. Wybaczam P. Karolowi ponieważ inne jego przepisy są genialne --

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3869 dni temu
    Najgorsza kaczka jaką w życiu jadłem , zadowolony z przepisu jest tylko pies sąsiada . Limonki - nieporozumienie . Wole kaczkę z jablkami , o niebo lepsza . Najgorszy przepis Okrasy . Wart ponad 30 zl wyrzuconych w przysłowiowe błoto . Nie polecam .

    odpowiedz

  • ania ania
    3869 dni temu
    Sos bardzo gorzki, mięso też poniekąd nasiąkło, powidły praktycznie nie czuć. W zeszłym roku zrobiłam z jabłkami i była dużo dużo lepsza. Nie polecam tego przepisu. Niestety.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3869 dni temu
    Co do poprzedniego komentarza: wszystko prawda. Wiedziony tą opinią wrzuciłem do kaczki 3 limonki i jabłko. Sos i tak wyszedł całkiem goryczkowy. Ale kaczka dobra. Może po prostu tego sosu się nie powinno jeść? Bo wyszło go sporo w naczyniu,

    odpowiedz

  • ania ania
    3869 dni temu
    Ja dodałam 3 limonki bo więcej moja kaczucha nie była w stanie pomieścić. Dopiero zaczęłam drugi etap pieczenia. Skrobne jeszcze jak już kaczka zostanie zkosztowana.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3870 dni temu
    Niestety Pan Karol ma ewidentne problemy z gorzkim smakiem (już drugi przepis, który próbowałem). 5 limonek w kaczce + piwo daje straszną goryczkę. Ja dałem dwie limonki, jedną pomarańczę i jabłka, a zamiast piwa jasnego koźlaka, sos i tak wyszedł goryczkowy.

    odpowiedz

  • gość gość
    3870 dni temu
    Wyślij listę zakupów do Listonica?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3870 dni temu
    Dzieki za przepis! jutro wyprobuje! Oby wiecej takich przepisow w formie wideo :-)

    odpowiedz

  • Adam Adam
    3870 dni temu
    Czy kaczka musi być wyluzowana?. Jak po upieczeniu kroić na porcje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3872 dni temu
    Dominiko, tak jak w przepisie - najlepiej pasują pieczone marchewki. Jeśli nie chcesz ich podpiekać, możesz zrobić surówkę ze świeżej marchwi.

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    3872 dni temu
    A jaka surówka pasowałaby do tego dania?

    odpowiedz

  • Rafał Mlak Rafał Mlak
    3873 dni temu
    na takie święta czekam cały rok pachnące Karol pozdrawiam i wesołych świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3874 dni temu
    JAK TĄ KACZKĘ PÓŹNIEJ POKROIĆ PRZY WIELKANOCNYM STOLE? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3875 dni temu
    Pawle, przepis sprawdzi się również przy indyku, jednak należy wydłużyć czas pieczenia ze względu na większy rozmiar indyka.

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    3875 dni temu
    A czy przepis sprawdzi się przy pieczeniu indyka?:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3875 dni temu
    bardzo dobry przepis - dobrze smakuje także na winie czerwonym wytrawnym - wychodzi super sos

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3875 dni temu
    Renato tak, to jest cały przepis :) Drogi gościu, w tym przepisie nie rekomendujemy zamiany piwa na wino.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3876 dni temu
    czy zamiast piwa można zastosować wino?

    odpowiedz

  • Katarzyna Malinowska Katarzyna Malinowska
    3876 dni temu
    pycha ...... Kaczka i poznanskie pyzy mniammmmm.. :))

    odpowiedz

  • Renata Renata
    3876 dni temu
    A to na pewno jest cały przepis? :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!