Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Blender i patelnię grillową.

Solanka

Do 4 litrów zagotowanej wody wsypujemy 250 g soli i 250 g cukru. Całość mieszamy, do rozpuszczenia soli i cukru. Do solanki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz przekrojoną na pół główkę czosnku w łupinie. Solankę odstawiamy do wystygnięcia.

Z umytej i osuszonej łopatki oraz szynki wieprzowej odcinamy większość tłuszczu. Mięso zanurzamy w zimnej solance. Przyciskamy je talerzem, tak żeby nie wypłynęło na wierzch. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki minimum na 12 godzin.

Mięso po marynowaniu w solance delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Dorzucamy 1 cebulę nakłutą goździkami, 1 marchewkę pokrojoną w talarki oraz por pokrojony na większe kawałki i 2-3 liście laurowe. Mięso z dodatkami zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 2 godzin. W trakcie gotowania zbieramy nadmiar piany, która pojawi się na powierzchni wody.

Soczewica

Surową, suchą soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy ją zimną wodą. Całość blanszujemy – podgotowujemy przez 6-7 minut. Zblanszowaną soczewicę przecedzamy i opłukujemy pod bieżącą zimną wodą.

Kawałki smalcu wrzucamy na głęboką, rozgrzaną patelnię. Kiedy smalec się rozpuści, na patelnię wrzucamy wędzony boczek pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy. Do boczku dodajemy 1 marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i 1 drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy ok. 2-3 minut, często mieszając. Do warzyw i boczku dajemy zblanszowaną soczewicę, mieszamy i dodajemy 2-3 liście laurowe i szczyptę suszonego tymianku. Mieszamy. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20-25 minut. Nie przykrywamy. Następnie wszystkie składniki odcedzamy, a bulion, który pozostał z gotowania soczewicy zlewamy do czystego garnka. Odcedzoną soczewicę z warzywami z powrotem wkładamy na tę samą patelnię, na której się gotowały. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy.

Sos

Bulion, który pozostał w garnku po odcedzeniu warzyw, podgrzewamy. Do bulionu dodajemy 2 łyżki soczewicy z patelni. Bulion redukujemy, gotując przez 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia. Do bulionu wrzucamy kawałki masła oraz musztardę dijon lub sarepską. Całość miksujemy. Sos dodajemy do soczewicy z warzywami. Wszystkie składniki mieszamy.

Biała kiełbasa

Na rozgrzanej patelni grillowej, nasmarowanej olejem rzepakowym, kładziemy białą kiełbasę. Obsmażamy z każdej strony. Wysmażone kiełbasy wkładamy na patelnię z soczewicą.

Jak podawać

Łopatkę i szynkę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Kroimy również białą kiełbasę na duże kawałki. Przed podaniem, soczewicę delikatnie podgrzewamy i dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki. Soczewicę wykładamy na duży talerz lub na platerę, na nią kładziemy plastry mięsa oraz kawałki białej kiełbasy. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy z musztardą dijon lub sarepską.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Łukasz Kucharski Łukasz Kucharski
    1347 dni temu
    Bardzo smaczne, ale brakuje mi w tym daniu jakiegoś wyraźnego smaku. Dla mnie ilość pracy jest nieadekwatna do efektu końcowego.

    odpowiedz

  • KasiaGość KasiaGość
    3880 dni temu
    PRZEPYSZNE- WŁASNIE SIĘ ZAJADAM, ZARAZ PRZYJDĄ GOŚCIE A JA NIE MOGĘ SIE POWSTRZYMAĆ - PYSZNE!!!!

    odpowiedz

  • Tnn Tnn
    3889 dni temu
    Jak wszystkie potrawy z przepsiów Pascala, które robiłem, ta też jest bardzo smaczna. Ogólnie nie lubię i nie jadam gotowanego mięsa, zawsze musibyć smażone lub pieczone, ale tym razem zaufałem Pascalowi i nie żałuję. Mięsko było pyszne, kruche i delikatne. Wziąłem jednak dwie półkilowe szynki zamiast szynki i łopatki, bo łopatka, którą kupiłem była tak tłusta, że po wytrybowaniu nic by nie zostało :) Nie kupowałem w Lidlu : Polecam to danie każdemu.

    odpowiedz

  • Hubaksa Hubaksa
    3892 dni temu
    Mmm pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3892 dni temu
    Serio? Taka ilość na 4 osoby? Ktoś chyba postradał zmysły.

    odpowiedz

  • iga iga
    3893 dni temu
    przepyszne niebo w gębie

    odpowiedz

  • Barbara Barbara
    3894 dni temu
    Tę potrawę jadłam będąc we Francji niedawno, bardzo mi smakowała i dziękuję za dokładny przepis, pozdrawiam...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3895 dni temu
    wszystko super apetyczne

    odpowiedz

  • Adam Ritz Adam Ritz
    3897 dni temu
    Takiego przepisu właśnie szukałem na święta! Dziękuje :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!