zobacz film Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Długie wykałaczki i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika
  • Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C(termoobieg)

Przygotowanie

Kaczke porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka. Pozbawiony mięsa korpus kroimy na pół, przekładamy do garnka wraz z częścią skrzydełek (pozostawiamy tylko tę część, gdzie jest najwięcej mięsa) i szyjką, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu.

Kostki przy udach i przy skrzydełkach nacinamy dookoła, mniej więcej w połowie wysokości kości i zsuwamy ku dołowi skórę wraz ze ścięgnami. Za pomocą noża odłamujemy część kości (chrząstki możemy wrzucić do wywaru). Z ud wycinamy również kości udowe. Z piersi scinamy nadmiar skóry, a skórę, która pozostała na mięsie, nacinamy w krateczkę.

Do moździerza przesypujemy 1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy. Mięso kaczki smarujemy marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).

Piersi kaczki układamy na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień. Skórę na udach spinamy za pomocą długich wykałaczek, przecinając skórę wykałaczką w kilku miejscach i zawijając skórę do środka. Gdy tłuszcz z piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda i skrzydełka (skórą do dołu). Smażymy.

Piersi przysmażone od strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia. Pozostałe części kaczki smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia. Przekładamy do naczynia z piersiami. Nie wylewamy tłuszczu z piersi.

Do garnka, który możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki. Dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku. Dodajemy kiszoną i słodką kapustę. Mieszamy, podduszamy. Doprawiamy 2 liśćmi laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.

Na kapuście układamy kawałki kaczki, zmniejszamy ogień. Dodajemy suszone morele i suszone śliwki. Doprawiamy bardzo małą ilością cynamonu i pozostałą ilością czosnku. Całość zalewamy jasnym piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.

Po częściowym odparowaniu piwa całość podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z korpusu kaczki. Na końcu dodajemy seler naciowy, przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny. Danie dekorujemy listkami selera naciowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • krzemionka70 krzemionka70
    1041 dni temu
    danie przepyszne kaczka rozpływa się w ustach zrobiłam pierwszy raz w święta goście byli zachwyceni

    odpowiedz

  • d. d.
    1375 dni temu
    Bardzo rzadko jadamy kaczkę, ale tą zjadł nawet mój syn, a z jedzeniem u niego bardzo kiepsko. A mnie.. brak słów, by opisać doznania wynikające z połączenia mięsa, kapusty, miodu i cynamonu!! Zamiast moreli dodałam rodzynki i żurawinę, a następnym razem dodam chyba jeszcze więcej cynamonu. Danie po prostu genialne!

    odpowiedz

  • mikokam mikokam
    1476 dni temu
    świetne, mi smakowało!!!!!

    odpowiedz

  • Edi Edi
    1509 dni temu
    kaczkę w bejcy przygotowałam sobie w sylwestra i w Nowy Rok zrobiłam na kolację. Stwierdzenia Męża i syna podczas jedzenia:" pyszne aż brak słów" powinno zachęcić wszystkich do wypróbowania przepisu :) na moim stole na pewno kaczka z tego przepisu będzie gościła nie raz. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1513 dni temu
    supper

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    1519 dni temu
    Przepis wygląda u Was bardzo ciekawie (tak jak i wykonanie;)). Jestem ciekaw jak mi ta kaczka wyjdzie podana w pierwszy dzień świąt:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1520 dni temu
    Przemku, dziękujemy za Twą uwagę. Inni użytkownicy również zgłaszali nam ten błąd. Bardzo przepraszamy za wybrakowany przepis. Dokładne wskazówki, co do pieczenia znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/product/Pieczony-kurczak-w-sezamie-na-szpinaku-z-pikantnymi-ziemniakami

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    1520 dni temu
    Wszytko fajnie przepisy na pewno spróbuje. Chciałem tylko poinformować, że robiłem zakupy w lidlu jak wół aby nabyć książkę z przepisami, które i tak zbierałem co tydzień. Niestety w książce w jednym z moich ulubionych przepisów jest błąd, mianowicie przepis - Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami. Dokładnie informacje o mięsie konczą się na podsmażeniu na patelni i utarciu rozmarynu z olejem w moździerzu i kuniec ? a gdzie info o tym żę należy miesą przełożyć do naczynia żar. natrzeć roztartym rozm. i skropić miodem oraz ułożyć cząstki cytryny no i wstawić do piekarnika. Nie wiem jak reszta przepisów, ale z tego na pewno nic dobrego nie wyjdzie :> p.s ciekawe komu się za to dostanie :) pozdro dla karola

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1525 dni temu
    Piotrze, mamy nadzieję, że będzie pysznie!

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1525 dni temu
    Moi dziadkowie przepadają za kaczką i właśnie według tego przepisu im ją przygotuję a kaczuszka już kupiona w Lidlu.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram