Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Długie wykałaczki i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika
- Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg)
Przygotowanie
Kaczke porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka. Pozbawiony mięsa korpus kroimy na pół, przekładamy do garnka wraz z częścią skrzydełek (pozostawiamy tylko tę część, gdzie jest najwięcej mięsa) i szyjką, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu.
Kostki przy udach i przy skrzydełkach nacinamy dookoła, mniej więcej w połowie wysokości kości i zsuwamy ku dołowi skórę wraz ze ścięgnami. Za pomocą noża odłamujemy część kości (chrząstki możemy wrzucić do wywaru). Z ud wycinamy również kości udowe. Z piersi scinamy nadmiar skóry, a skórę, która pozostała na mięsie, nacinamy w krateczkę.
Do moździerza przesypujemy 1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy. Mięso kaczki smarujemy marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).
Piersi kaczki układamy na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień. Skórę na udach spinamy za pomocą długich wykałaczek, przecinając skórę wykałaczką w kilku miejscach i zawijając skórę do środka. Gdy tłuszcz z piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda i skrzydełka (skórą do dołu). Smażymy.
Piersi przysmażone od strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia. Pozostałe części kaczki smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia. Przekładamy do naczynia z piersiami. Nie wylewamy tłuszczu z piersi.
Do garnka, który możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki. Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku. Świeżą kapustę kroimy na mniejsze części, kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy obie kapusty do garnka. Mieszamy, podduszamy. Doprawiamy 2 liśćmi laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.
Na kapuście układamy kawałki kaczki, zmniejszamy ogień. Dodajemy suszone morele i suszone śliwki. Doprawiamy bardzo małą ilością cynamonu i pozostałym posiekanym czosnkiem. Całość zalewamy jasnym piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.
Po częściowym odparowaniu piwa całość podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z korpusu kaczki. Na końcu dodajemy pokrojony w grubsze kawałki seler naciowy, przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny. Danie dekorujemy listkami selera naciowego.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.
Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!
Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
- Wieniec morelowo-figowy
- Omlet z makaronem
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Zupa migdałowa
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Rosół azjatycki
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Sernikoblondie z owocami
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Żeberka z tempehu
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Pizzerinki portobello
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Królik w sosie śliwkowym
- Miniomlety pomidorowe
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Świąteczne risotto
- Torcik brazylijski
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Surówka z marchewki i jabłek
- Szarlotkowy pudding chia
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3468 dni temu
danie przepyszne kaczka rozpływa się w ustach zrobiłam pierwszy raz w święta goście byli zachwyceni
odpowiedz
3801 dni temu
Bardzo rzadko jadamy kaczkę, ale tą zjadł nawet mój syn, a z jedzeniem u niego bardzo kiepsko. A mnie.. brak słów, by opisać doznania wynikające z połączenia mięsa, kapusty, miodu i cynamonu!! Zamiast moreli dodałam rodzynki i żurawinę, a następnym razem dodam chyba jeszcze więcej cynamonu. Danie po prostu genialne!
odpowiedz
3902 dni temu
świetne, mi smakowało!!!!!
odpowiedz
3935 dni temu
kaczkę w bejcy przygotowałam sobie w sylwestra i w Nowy Rok zrobiłam na kolację. Stwierdzenia Męża i syna podczas jedzenia:" pyszne aż brak słów" powinno zachęcić wszystkich do wypróbowania przepisu :) na moim stole na pewno kaczka z tego przepisu będzie gościła nie raz. Pozdrawiam.
odpowiedz
3940 dni temu
supper
odpowiedz
3946 dni temu
Przepis wygląda u Was bardzo ciekawie (tak jak i wykonanie;)). Jestem ciekaw jak mi ta kaczka wyjdzie podana w pierwszy dzień świąt:)
odpowiedz
3946 dni temu
Przemku, dziękujemy za Twą uwagę. Inni użytkownicy również zgłaszali nam ten błąd. Bardzo przepraszamy za wybrakowany przepis. Dokładne wskazówki, co do pieczenia znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/Pieczony-kurczak-w-sezamie-na-szpinaku-z-pikantnymi-ziemniakami
odpowiedz
3947 dni temu
Wszytko fajnie przepisy na pewno spróbuje. Chciałem tylko poinformować, że robiłem zakupy w lidlu jak wół aby nabyć książkę z przepisami, które i tak zbierałem co tydzień. Niestety w książce w jednym z moich ulubionych przepisów jest błąd, mianowicie przepis - Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami. Dokładnie informacje o mięsie konczą się na podsmażeniu na patelni i utarciu rozmarynu z olejem w moździerzu i kuniec ? a gdzie info o tym żę należy miesą przełożyć do naczynia żar. natrzeć roztartym rozm. i skropić miodem oraz ułożyć cząstki cytryny no i wstawić do piekarnika. Nie wiem jak reszta przepisów, ale z tego na pewno nic dobrego nie wyjdzie :> p.s ciekawe komu się za to dostanie :) pozdro dla karola
odpowiedz
3951 dni temu
Piotrze, mamy nadzieję, że będzie pysznie!
odpowiedz
3951 dni temu
Moi dziadkowie przepadają za kaczką i właśnie według tego przepisu im ją przygotuję a kaczuszka już kupiona w Lidlu.
odpowiedz