zobacz film Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ziarenka sezamu wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię. Prażymy na złoty kolor uważając, żeby się nie przypaliły. Uprażone ziarna sezamu przesypujemy do miseczki.

Kurczak

Podudzia myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Nacinamy delikatnie kość dookoła, skrobiemy wzdłuż kości, odcinamy chrząstkę. Podudzia marynujemy solą, białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Skrapiamy je olejem rzepakowym (ok. 10-15 ml). Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni (ok. 30 ml). Smażymy podudzia do momentu, aż się przyrumienią z obu stron.

Połowę przygotowanego suszonego rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, ucieramy.

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem i odrobiną miodu. Obok kurczaka układamy cząstki cytryny. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

 

Ziemniaki

Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 20-30 ml) i dodajemy masło (niewielką ilość). 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
Na patelni smażymy niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku. Dodajemy słodką papryką w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy.
Do moździerza wsypujemy pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków. Na ziemniaki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Nadal smażymy, mocno podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.

Sos

Na patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 20 ml) dodajemy resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory. Wlewamy 400 ml słodkiej śmietanki, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Mieszamy.

Jak podawać

Na talerz wykładamy sos. Kurczaka wyciągamy z piekarnika i układamy na talerzu (wyjmujemy tez kawałki cytryn, które piekły się razem z kurczakiem). Ziemniaki przesypujemy do naczynia, w którym piekł się kurczak. Obtaczamy w sosie po kurczaku. Wykładamy na talerz obok kurczaka.
Na końcu posypujemy ziemniaki i kurczaka sezamem. Podawać na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (56)

Avatar
  • Beata Beata
    1279 dni temu
    Danie nie dość , że bardzo smaczne to jeszcze orginalne i bardzo efektownie wyglądające na talerzu. Serwowałam gościom kilka razy - zawsze byli zachwyceni i dopytywali o przepis . Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1289 dni temu
    Kay, tak, w książce znajduje się niekompletny przepis. Wkradł nam się błąd przy druku, jednak brak dotyczy tylko tego jednego przepisu.

    odpowiedz

  • Kay Kay
    1289 dni temu
    Szkoda, że do druku, książkach lidla poszedł niekompletny przespis :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1523 dni temu
    Radzimy rozmrozić szpinak i odsączyć go przed dodaniem do sosu.

    odpowiedz

  • natalaklan natalaklan
    1523 dni temu
    Jeżeli będę używać mrożonego szpinaku to czy powinnam go wcześniej rozmrozić?

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1606 dni temu
    Mniam! Szybko i smacznie :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1625 dni temu
    Danie super! u mnie wypiekło się sporo tłuszczu z kurczaka i już nie przekładałam do tego naczynia ziemniaków ale i tak aromat nie z tej ziemi :)

    odpowiedz

  • lilka lilka
    1627 dni temu
    cudowne danie, pełne aromatu, robiłam dwa razy, na pewno będzie częściej!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1650 dni temu
    Dziękujemy za uwagi. Po przełożeniu kurczaka do naczynia żaroodpornego i polaniu go olejem z rozmarynem, dodajemy do niego niewielką ilość miodu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1651 dni temu
    Zgadzam się, przyrządziłam dzisiaj i musiałam doczytywać w internecie. Potwierdzam, ze brakuje informacji, że kurczaka trzeba później piec w piekarniku i że należy go polać oliwą z rozmarynem. Poza tym w składnikach jest miód, nie wiadomo co z nim zrobić :-) Ja dałam po 1/3 łyżeczki na każde udko po smażeniu a przed wsadzeniem kurczaków do piekarnika. Poza tym, danie bardzo dobre, sos jest wyśmienity!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1651 dni temu
    Sos jest obłędny!

    odpowiedz

  • adzisan adzisan
    1651 dni temu
    I ostatnie pytanie: PO CO w składnikach podany jest miód naturalny?? 3 razy przeczytałam instrukcję i nigdzie nie jest użyty. :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1651 dni temu
    Rzeczywiście, w przepisie zabrakło informacji o pieczeniu, za co serdecznie przepraszamy. Mamy nadzieję, że pomimo tego książka okaże się przydatna w Twojej kuchni i gotowanie pysznych dań z przepisów w niej zawartych sprawi Ci wiele radości!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1651 dni temu
    Ten przepis znalazł się w książce rozdawanej przed świętami w Lidlu. ALE JEST NIEKOMPLETNY!!! BUBEL!! całe szczęście na stronie jest cały, bo jak chciałam przygotować kuraka według książki to po lekturze przepisu zbaraniałam. Brakuje dwóch zdań o pieczeniu kurczaka, a potem jest odniesienie do naczynia, w którym piekł się kurczak. Widać wyraźnie, że po prostu nie zmieściły się w takim ładnym układzie graficznym strony. Taka fajna publikacja, a teraz zupełnie straciłam do niej zaufanie i nie mam czasu żeby każdy przepis sprawdzać pod kątem logicznej kolejności czynności.

    odpowiedz

  • Paula Paula
    1678 dni temu
    Fajny przepis, ale wydaje mi sie ze za duo tluszczu do wszytskiego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1686 dni temu
    A co z tym miodem ? w składnikach do kupienia jest 60 g miodu a w przepisie nic nie ma o miodzie .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1687 dni temu
    danie jest rzeczywiscie pracochłonne, ale warto wypróbować;) niestety uległam komentarzom i podgotowałam ziemniaki - zupełnie niepotrzebnie! 500g świeżego szpinaku to zdecydowanie idealna proporcja (chyba, że ktos używa mrożonego). tak jak ktos wczesniej użyłam piersi z kurczaka zamiast udek. mimo, że pracochłonne to jak najbardziej nadaje się dla początkującego kucharza, bo nie ma w nim nic trudnego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1694 dni temu
    Kurczaka po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowaną oliwą z rozmarynem. Obok układamy cząstki cytryny i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1695 dni temu
    Prosze o wyjasnienie ,kurczaka obsmażamy na patelni i co dalej. co robimy z roztartym rozmarynem z olejem , poniewaz brak jest tych informacji Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1731 dni temu
    Danie jest dobre. Ja osobiście usunęłabym ze składników cytrynę. No i szpinaku potrzeba dużo mniej bo wystarczy około 300 g, to samo z sezamem - dałam tylko 1 łyżkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1737 dni temu
    Robiłam to danie na parapetowke dla 20 osób, wszyscy mówili jedno: WYŚMIENITE! Polecam

    odpowiedz

  • Gabriela Szczerbuk Gabriela Szczerbuk
    1749 dni temu
    REWELACJA!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Dariusz Dariusz
    1773 dni temu
    Następnym razem zamienię suszony rozmaryn na świeży, ułożę kurczaka na łodyszkach rozmarynu i plastrach cytryny, poleję miodem i starczy. I ten biały pieprz ma też specyficzny aromat :) Sos rewelacja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1788 dni temu
    Wyśmienite danie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1809 dni temu
    PRACOCHŁONNY, CZASOCHŁONNY......ALE SMACZNY;-)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1815 dni temu
    Danie bardzo dobre nawet dla osób takich jak ja nienawidzących szpinaku! Postanowiłam spróbowac przekonac sie do szpinaku i szczerze mówic mi się udało. Rewelacja, danie dosyc pracochłonne...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1829 dni temu
    Sobotni obiad z kurczaczkiem z przepisu-FANTASTYCZNY.Do ziemniaczkow dodam nastepnym razem paprika chili w proszku,bedzie bardziej wyraziscie

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    1840 dni temu
    Całkiem fajne :) http://obiednie.blogspot.com/2013/05/szpinakowy-kurczak-z-ziemniaczkami.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1865 dni temu
    Wymaga trochę czasu, ale efekt super! Szczególnie polecam ziemniaczki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1877 dni temu
    pyszne danie, jak w restauracji, mój mężczyzna był zachwycony :)

    odpowiedz

  • jackdob jackdob
    1878 dni temu
    Sos jest rewelacyjny, dodałęm troszkę więcej pomidorów suszonych. Można też nie dodawać szpinaku, jeśli ktoś nie przepada, a i tak będzie pyszny.

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    1879 dni temu
    Ganialnie w smaku i w dekoracji ale POLECAM przed starzeniem ziemniaków je ugotować , wtedy nie są takie twarde. Smacznego i dziękuje.:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1879 dni temu
    Fajne danie, tylko czemu przepis taki skomplikowany: milion składników, tu olej rzepakowy, tu masło, tu oliwa, osobno pieczenie kurczaka, ziemniaków - nie można jakoś prościej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1881 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam i po prostu niebo w gębie aż mnie zamurowało.Pyszota palce lizac!!!

    odpowiedz

  • Zuzia Loska Reksio Loska Zuzia Loska Reksio Loska
    1889 dni temu
    To jest fajny przepis Karola Okrasy i mam z tego gazety

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1892 dni temu
    Danie wyśmienite! Sam kurczak, pycha choć pewnie nie każdy polubi cytrynkę i miód. Za to sos ze szpinakiem powala! Wciągnęłam w stale menu. POLECAM!

    odpowiedz

  • Rafał Radomyski Rafał Radomyski
    1892 dni temu
    Sos jest fantastyczny, jedynie 500g szpinaku to chyba pomyłka, bo zarówno w filmie nie widać takiej ilości jak i zwyczajnie proporcje w sosie są właściwe przy 250g. 60g sezamu to również przesada, dokładkę tyle używałem i gdybym miał to przesypać na talerz to bym zepsuł całe danie. 30 minut jak zwykle możliwe tylko z wcześniej pokrojonymi składnikami :-)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1892 dni temu
    Rewelacyjny przepis na kurczaka w sosie szpinakowym,właśnie zrobiłam to danie i jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:)

    odpowiedz

  • Anka Anka
    1892 dni temu
    Fantastyczne danie, sos rewelacyjny, choć moim skromnym zdaniem wystarczy ok 200 gram szpinaku zamiast 500 gr. Danie wchodzi na stałe do jadłospisu. Panie Karolu świetny przepis!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1892 dni temu
    Pyszne! Naprawdę jestem zaskoczona. Sos - REWELACJA! Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Damian Damian
    1892 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj i muszę powiedzieć że, jestem zaskoczony. Nie udało mi się niestety podać tak pięknie, ale smakowało niesamowicie.

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    1892 dni temu
    Przepyszne!!! Robiliśmy z żoną już kilka dań z Waszych przepisów i wszystkie wychodzą przepysznie, jak w najlepszeych restauracjach:) Filmiki bardzo przydatne:) Pozdrawiamy

    odpowiedz

  • Krakowianka Krakowianka
    1893 dni temu
    Zrobiłam dziś, zmieniając tylko udka na filety z piersi kurczaka - wyszło super, faktycznie najlepszy sos! zamierzam zrobić taki i podać z makaronem, bez mięsa. ziemniaki mi też wyszły tłuste, ale chyba przesadziłam z ilością masła... Goście ogólnie rzecz biorąc zachwyceni. a film instruktażowy aż miło oglądać - pan Okrasa jest przesympatyczny! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1893 dni temu
    Zrobiłam dziś na obiad. Super połączenie pomidorów suszonych, szpinaku z sosem śmietanowym- niby takie banalne ale pyszne.

    odpowiedz

  • Majka Majka
    1893 dni temu
    Danie proste i fenomenalne w smaku. Polecam!

    odpowiedz

  • Gośćkasia łódz Gośćkasia łódz
    1894 dni temu
    zrobiłam wczoraj .przepyszne . szpinak z sosem boski !!! tylko następnym razem mniej oleju i masła do smazenia ziemniaków bo wyszły za tłuste.ogólnie POLECAM

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1895 dni temu
    erre, 50 g masła dodajemy do smażenia ziemniaków. Jak na 500 g ziemniaków 50 g masła to właśnie ta zapisana w przepisie niewielka ilość. Smacznego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1896 dni temu
    A ja poczekam na świeży szpinak z własnej uprawy - cena w Lidlu troszkę powala a smak o tej porze to nie to samo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1896 dni temu
    Wczoraj zrobiłam, jest na prawdę PYSZNE!! A zwłaszcza sosik ze szpinakiem.

    odpowiedz

  • MrH MrH
    1896 dni temu
    Zrobiłem wczoraj "ten dań" i wyszło całkiem fajnie. Mogę polecić. Roboty nie było przy tym zbyt wiele, a smak ciekawy, jakże inny od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.

    odpowiedz

  • Gość :) Gość :)
    1897 dni temu
    Nie rozumiem, o co Wam chodzi z tą pospolitością. Panowie Pascal i Okrasa próbują nam jedynie pokazac, jak z prostych produktów można zrobic cos dobrego, urozmaicając tradycyjne przepisy. Większośc ludzi potrzebuje takiej prostoty, która jest jednocześnie zachętą dla każdego "domowego kucharza", by spróbowac zrobic coś innego, a jednocześnie nieskomplikowanego. Duża pochwała dla Panów i oby tak dalej! Wiele przepisów robiłam już u siebie w domu i większośc przypadła mi do gustu. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • erre erre
    1897 dni temu
    A co z resztą masła? Bo podajecie 50g, a w przepisie użyć niewielką ilość...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1897 dni temu
    Dania Pascala i Okrasy w Kuchni Lidla uwzględniają wiele gustów i rożne możliwości, jakie mają Użytkownicy. Dla niektórych pewne przepisy są proste, dla innych stanowią wyzwanie. Staramy się proponować różne pomysły, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Danie, które w tym tygodniu zaproponował Karol na pewno nie należy do typowych interpretacji tematu „kurczak”. Jest ciekawą, pyszną propozycją, która zdecydowanie przełamuje kurczakową nudę. Warto spróbować!

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    1897 dni temu
    Wydaje mi się, że przesadzasz !- nie wszyscy potrzebują dań "wyrafinowanych" - mnie się bardzo podobają obydwa przepisy z tego tygodnia, bo łatwo je zrobić, z tanich produktów, i rodzina zje ze smakiem !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1898 dni temu
    A mi się nie podoba, że kolejny tydzień.... i znowu pospolitość. Szpinak tydzień temu dodał jak napisaliście indywidualności daniu makaron po bolońsku. Teraz będzie tak, że co tydzień coś co będzie miało chociaż odrobinę szpinaku będzie daniem wyjątkowym? Postarajcie się bardziej, na początku było tak fajnie, tak świeżo a teraz? Niestety ciągniecie takimi przepisami sklep w dół. Jeśli oto Wam chodzi... no cóż efekt osiągnięty, ale mi się niestety nie podoba.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1898 dni temu
    Przepis wydaje się byc ciekawy,podudzia już w Lidlu kupione ,więc biorę się do gotowania.Podoba mi się połączenie szpinaku i suszonych pomidorów.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram