Karp winiarza i francuska zapiekanka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut.
  • Nieobrane ziemniaki podgotowujemy około 10 minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy białe części porów przez mniej więcej 10 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
  • Przygotuj folię aluminiową i 2 naczynia żaroodporne.

Zapiekanka francuska

Ziemniaki i pory kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła, układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i porów. Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Bulion warzywny wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Starty ser, śmietanę, żółtka oraz curry mieszamy. Po 25 minutach pieczenia zapiekanki z ziemniaków i porów wyjmujemy ją z piekarnika, dodajemy sos śmietanowy, ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy z naczynia folię aluminiową.

Karp

Filety z karpia pozbawiamy ości i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy 40 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, mieszamy, dodajemy mąkę oraz czerwone wino i namoczone wcześniej rodzynki. Do sosu dodajemy tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz. Gotujemy około 10 minut, ciągle mieszając.

Połowę sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia (skórą do dołu) i zalewamy pozostałym sosem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).

Wstawiamy karpia do piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy, przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, to przecedzamy go przez sitko. Następnie wlewamy sos do garnka lub na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się do właściwej konsystencji. Do sosu dodajemy resztę masła i mieszamy trzepaczką. Do zredukowanego sosu dodajemy wcześniej przecedzone składniki sosu, pieprz cayenne i posiekaną pietruszkę.

Jak podawać

Gotowym sosem polewamy karpia. Rybę podajemy z zapiekanką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3373 dni temu
    Ciociu, jak w przepisie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) :)

    odpowiedz

  • ciocia ciocia
    3373 dni temu
    "wstawiamy karpia do piekarnika na 20-25 minut"... a jaka jest temperature piekarnika

    odpowiedz

  • Irmi Irmi
    3737 dni temu
    Mam nadzieje ze bedzie smakowal mojej rodzinie - pierwszy raz robie karpia i chociazby z tego wzgledu powinien byc wysmienity :-D

    odpowiedz

  • Gośćhen Gośćhen
    3739 dni temu
    Wg tego przepisu na pewno karp będzie smakował ale ja sobie upraszczam sprawę: posolić, wytarzać w mące, w jajku i na patelnię. Bardzo dobry.

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    3742 dni temu
    Super przepis, nie wiem czy mi się uda, ale na święta na pewno spróbuję zrobić. Dzięki kuchni lidla wiele się nauczyłem. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • GośćJoana GośćJoana
    3744 dni temu
    Zapiekankę prponuję zmodyfikować. Zrobiłam wg Pascala-ale nie powala.. Por propnuję zamiast blanszowania podsmażyć na maśle. To samo z ziemniakami. Sos royal - zamiast kwaśnej śmietany użyć słodkiej i ją dosolić. zapiekanka tak przygotowana jest o niebo lepsza:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3744 dni temu
    Dana, mamy nadzieję, że dołożysz do swego zbioru i ten przepis na karpia!

    odpowiedz

  • DANA DANA
    3744 dni temu
    Myślę że ten karp,tak przygotowany będzie pyszny,obecnie robię na święta karpia w migdałach z waszego przepisu,jest super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3746 dni temu
    Ira, gorąco polecamy! :) A jakiego karpia Ty tradycyjnie przyrządzasz na święta?

    odpowiedz

  • Ira Ira
    3747 dni temu
    Hm... możliwe, że zrobię to na święta :)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!