Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut.
- Nieobrane ziemniaki podgotowujemy około 10 minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy białe części porów przez mniej więcej 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
- Przygotuj folię aluminiową i 2 naczynia żaroodporne.
Zapiekanka francuska
Ziemniaki i pory kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła, układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i porów. Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Bulion warzywny wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Starty ser, śmietanę, żółtka oraz curry mieszamy. Po 25 minutach pieczenia zapiekanki z ziemniaków i porów wyjmujemy ją z piekarnika, dodajemy sos śmietanowy, ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy z naczynia folię aluminiową.
Karp
Filety z karpia pozbawiamy ości i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy 40 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, mieszamy, dodajemy mąkę oraz czerwone wino i namoczone wcześniej rodzynki. Do sosu dodajemy tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz. Gotujemy około 10 minut, ciągle mieszając.
Połowę sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia (skórą do dołu) i zalewamy pozostałym sosem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).
Wstawiamy karpia do piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy, przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, to przecedzamy go przez sitko. Następnie wlewamy sos do garnka lub na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się do właściwej konsystencji. Do sosu dodajemy resztę masła i mieszamy trzepaczką. Do zredukowanego sosu dodajemy wcześniej przecedzone składniki sosu, pieprz cayenne i posiekaną pietruszkę.
Jak podawać
Gotowym sosem polewamy karpia. Rybę podajemy z zapiekanką.
Zobacz podobne
przepisy
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!
Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- Kurczak po amerykańsku
- Łosoś w sosie curry
- Karp w migdałach
- Karp pieczony z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Pizza bianca z kurkami
- Karp pieczony w cebuli
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Tarta makowa
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Wigilijny makowiec
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Faszerowana feta
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
- Kaczka w czerwonym winie i powidłach
- Wegańska chałka
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3620 dni temu
Ciociu, jak w przepisie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) :)
odpowiedz
3620 dni temu
"wstawiamy karpia do piekarnika na 20-25 minut"... a jaka jest temperature piekarnika
odpowiedz
3984 dni temu
Mam nadzieje ze bedzie smakowal mojej rodzinie - pierwszy raz robie karpia i chociazby z tego wzgledu powinien byc wysmienity :-D
odpowiedz
3986 dni temu
Wg tego przepisu na pewno karp będzie smakował ale ja sobie upraszczam sprawę: posolić, wytarzać w mące, w jajku i na patelnię. Bardzo dobry.
odpowiedz
3989 dni temu
Super przepis, nie wiem czy mi się uda, ale na święta na pewno spróbuję zrobić. Dzięki kuchni lidla wiele się nauczyłem. Pozdrawiam
odpowiedz
3991 dni temu
Zapiekankę prponuję zmodyfikować. Zrobiłam wg Pascala-ale nie powala.. Por propnuję zamiast blanszowania podsmażyć na maśle. To samo z ziemniakami. Sos royal - zamiast kwaśnej śmietany użyć słodkiej i ją dosolić. zapiekanka tak przygotowana jest o niebo lepsza:)
odpowiedz
3991 dni temu
Dana, mamy nadzieję, że dołożysz do swego zbioru i ten przepis na karpia!
odpowiedz
3991 dni temu
Myślę że ten karp,tak przygotowany będzie pyszny,obecnie robię na święta karpia w migdałach z waszego przepisu,jest super.
odpowiedz
3993 dni temu
Ira, gorąco polecamy! :) A jakiego karpia Ty tradycyjnie przyrządzasz na święta?
odpowiedz
3994 dni temu
Hm... możliwe, że zrobię to na święta :)
odpowiedz