Świąteczny karp w ziołowej panierce

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrzebujemy

  • robot kuchenny z ostrzem do siekania

Ziołowa bułka tarta

Z chleba tostowego wycinamy skórkę, chleb kroimy w kosteczkę. Szczypiorek i tymianek drobno siekamy. Następnie mielimy chleb z ziołami za pomocą robota kuchennego z ostrzem do siekania. Zioła dadzą powstałej bułce tartej piękny zapach. Jeżeli nie mamy odpowiednich ostrzy do robota kuchennego, możemy wykorzystać klasyczną bułkę tartą, którą wymieszamy z posiekanymi ziołami.

Świąteczny karp

Filety z karpia kroimy na cienkie paski, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Takim sposobem uszkodzimy małe ości, a ryba będzie łatwiejsza w konsumpcji. Filety porcjujemy, solimy z obu stron i obtaczamy w mące, ubitych jajkach i ziołowej bułce tartej. Filety smażymy powoli na oleju roślinnym rozrzedzonym masłem klarowanym w stosunku 1:1. Dzięki temu karp będzie miał pyszny smak masła.

Jak podawać

Na talerz wykładamy smażonego karpia i ozdabiamy ćwiartkami cytryny. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Wskazówka

Masło klarowane, czyli ghee, jest wytopionym tłuszczem z masła. Powstaje w wyniku powolnego gotowaniem masła. Więcej dowiesz się z oglądając ten trik.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Karp w migdałach

Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Karp w migdałach
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Karp pieczony z grzybami

Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Karp pieczony z grzybami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Karp w sosie piernikowym

Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Karp w sosie piernikowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Karp duszony w kiszonej kapuście

Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Karp duszony w kiszonej kapuście

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    3480 dni temu
    Szkoda tylko ze w opisie jest szczypiorek ktorego nie ma w skladnikach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3479 dni temu
    Dziękujemy za czujność. Już dodajemy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!