Świąteczny karp w ziołowej panierce
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Potrzebujemy

  • robot kuchenny z ostrzem do siekania

Ziołowa bułka tarta

Z chleba tostowego wycinamy skórkę, chleb kroimy w kosteczkę. Szczypiorek i tymianek drobno siekamy. Następnie mielimy chleb z ziołami za pomocą robota kuchennego z ostrzem do siekania. Zioła dadzą powstałej bułce tartej piękny zapach. Jeżeli nie mamy odpowiednich ostrzy do robota kuchennego, możemy wykorzystać klasyczną bułkę tartą, którą wymieszamy z posiekanymi ziołami.

Świąteczny karp

Filety z karpia kroimy na cienkie paski, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Takim sposobem uszkodzimy małe ości, a ryba będzie łatwiejsza w konsumpcji. Filety porcjujemy, solimy z obu stron i obtaczamy w mące, ubitych jajkach i ziołowej bułce tartej. Filety smażymy powoli na oleju roślinnym rozrzedzonym masłem klarowanym w stosunku 1:1. Dzięki temu karp będzie miał pyszny smak masła.

Jak podawać

Na talerz wykładamy smażonego karpia i ozdabiamy ćwiartkami cytryny. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Wskazówka

Masło klarowane, czyli ghee, jest wytopionym tłuszczem z masła. Powstaje w wyniku powolnego gotowaniem masła. Więcej dowiesz się z oglądając ten trik.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    972 dni temu
    Szkoda tylko ze w opisie jest szczypiorek ktorego nie ma w skladnikach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    971 dni temu
    Dziękujemy za czujność. Już dodajemy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram