Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- robot kuchenny z ostrzem do siekania
Ziołowa bułka tarta
Z chleba tostowego wycinamy skórkę, chleb kroimy w kosteczkę. Szczypiorek i tymianek drobno siekamy. Następnie mielimy chleb z ziołami za pomocą robota kuchennego z ostrzem do siekania. Zioła dadzą powstałej bułce tartej piękny zapach. Jeżeli nie mamy odpowiednich ostrzy do robota kuchennego, możemy wykorzystać klasyczną bułkę tartą, którą wymieszamy z posiekanymi ziołami.
Świąteczny karp
Filety z karpia kroimy na cienkie paski, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Takim sposobem uszkodzimy małe ości, a ryba będzie łatwiejsza w konsumpcji. Filety porcjujemy, solimy z obu stron i obtaczamy w mące, ubitych jajkach i ziołowej bułce tartej. Filety smażymy powoli na oleju roślinnym rozrzedzonym masłem klarowanym w stosunku 1:1. Dzięki temu karp będzie miał pyszny smak masła.
Jak podawać
Na talerz wykładamy smażonego karpia i ozdabiamy ćwiartkami cytryny. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.
Wskazówka
Masło klarowane, czyli ghee, jest wytopionym tłuszczem z masła. Powstaje w wyniku powolnego gotowaniem masła. Więcej dowiesz się z oglądając ten trik.
Zobacz podobne
przepisy
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.
Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3282 dni temu
Szkoda tylko ze w opisie jest szczypiorek ktorego nie ma w skladnikach
odpowiedz
3281 dni temu
Dziękujemy za czujność. Już dodajemy :)