Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- robot kuchenny z ostrzem do siekania
Ziołowa bułka tarta
Z chleba tostowego wycinamy skórkę, chleb kroimy w kosteczkę. Szczypiorek i tymianek drobno siekamy. Następnie mielimy chleb z ziołami za pomocą robota kuchennego z ostrzem do siekania. Zioła dadzą powstałej bułce tartej piękny zapach. Jeżeli nie mamy odpowiednich ostrzy do robota kuchennego, możemy wykorzystać klasyczną bułkę tartą, którą wymieszamy z posiekanymi ziołami.
Świąteczny karp
Filety z karpia kroimy na cienkie paski, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Takim sposobem uszkodzimy małe ości, a ryba będzie łatwiejsza w konsumpcji. Filety porcjujemy, solimy z obu stron i obtaczamy w mące, ubitych jajkach i ziołowej bułce tartej. Filety smażymy powoli na oleju roślinnym rozrzedzonym masłem klarowanym w stosunku 1:1. Dzięki temu karp będzie miał pyszny smak masła.
Jak podawać
Na talerz wykładamy smażonego karpia i ozdabiamy ćwiartkami cytryny. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.
Wskazówka
Masło klarowane, czyli ghee, jest wytopionym tłuszczem z masła. Powstaje w wyniku powolnego gotowaniem masła. Więcej dowiesz się z oglądając ten trik.
Zobacz podobne
przepisy
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.
Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
- Chrupiący owsiany kurczak
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Karp w galarecie
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Nuggetsy z tempehu
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
- Orzechowiec
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Ryba z frytkami
- Żelki pomarańczowo-marchewkowe
- Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3196 dni temu
Szkoda tylko ze w opisie jest szczypiorek ktorego nie ma w skladnikach
odpowiedz
3195 dni temu
Dziękujemy za czujność. Już dodajemy :)