
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowujemy wcześniej wywar rybny
Płaty karpia pozbawiamy ości i oczyszczamy za pomocą noża. Ości i skrawki wrzucamy do zimnej wody razem z 1 liściem laurowym i 3-4 ziarnami ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania.
Potrawę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją przygotować dzień przed podaniem.
Przygotowanie karpia
Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki. Posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek (ok. 2 łyżek) i sól ucieramy za pomocą noża. Tak przygotowaną marynatą nacieramy połowę oczyszczonych kawałków karpia od strony wewnętrznej. Zamarynowane kawałki składamy razem z tymi niezamarynowanymi. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut.
Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, do oleju dodajemy około 50 g zmrożonego masła. Następnie na patelnię dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku (1/2 łyżki) i ziarna kolendry. Mieszamy.
Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Po mniej więcej 3 minutach zalewamy całość niewielką ilością wywaru rybnego. Wszystko dusimy do momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.
Do kapusty dodajemy skórkę startą z 1/3 cytryny. Całość mieszamy. Do kapusty dodajemy dość dużą ilość białego pieprzu, niewielką ilość soli, dość dużą ilość majeranku i ponownie 50 g masła. Znowu podlewamy wywarem rybnym (możemy jeszcze doprawić kilkoma ziarnami kolendry – wg uznania). W ostatniej fazie gotowania dodajemy pokrojone śliwki, następnie wyłączamy ogień pod patelnią i całość mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy część kapusty ze śliwkami i podlewamy niewielką ilością sosu z patelni. Kawałki ryby kładziemy na kapuście, skórą do góry, całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty ze śliwkami. Pozostałe kawałki karpia kładziemy na kapustę. Całość polewamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut.
Po 15 minutach wyjmujemy danie z piekarnika i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Komentarze (8)
1617 dni temu
Zrobiłem karpia wg przepisu i... LIPA! Okazało się, że kapusta kiszona podkreśla "mułowatość" karpia :( ... Zdecydowanie nie polecam...
odpowiedz
1584 dni temu
Karp był za duży. Do 1,5 kg. Wtedy nie cuchnie mułem.
1577 dni temu
To nie kupuj mułowatego karpia. Ja drugi rok robię tego karpia i jest rewelacyjny.
2030 dni temu
Brak filmu.
odpowiedz
2029 dni temu
Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów są film. Do tego akurat nie ma :)
2302 dni temu
Drogi Gościu, karpia nie smażymy. 15 minut w piekarniku powinno całkowicie wystarczyć, by ryba była soczysta i pyszna!
odpowiedz
2307 dni temu
Czy karpia się nie smaży przed włożenie do naczynia? 15 minut wystarczy na upieczenie?
odpowiedz
2317 dni temu
Zrobiłem według przepisu tylko lekko zmodyfikowałem dodają suszoneg prawdziweczka do kapusty. Naprawdę PYCHA
odpowiedz
zobacz wszystkie