Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowujemy wcześniej wywar rybny
Płaty karpia pozbawiamy ości i oczyszczamy za pomocą noża. Ości i skrawki wrzucamy do zimnej wody razem z 1 liściem laurowym i 3-4 ziarnami ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania.
Potrawę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją przygotować dzień przed podaniem.
Przygotowanie karpia
Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki. Posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek (ok. 2 łyżek) i sól ucieramy za pomocą noża. Tak przygotowaną marynatą nacieramy połowę oczyszczonych kawałków karpia od strony wewnętrznej. Zamarynowane kawałki składamy razem z tymi niezamarynowanymi. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut.
Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, do oleju dodajemy około 50 g zmrożonego masła. Następnie na patelnię dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku (1/2 łyżki) i ziarna kolendry. Mieszamy.
Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy odciśniętą z soku, pokrojoną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę. Po mniej więcej 3 minutach zalewamy całość niewielką ilością wywaru rybnego. Wszystko dusimy do momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.
Do kapusty dodajemy skórkę startą z 1/3 cytryny. Całość mieszamy. Do kapusty dodajemy dość dużą ilość białego pieprzu, niewielką ilość soli, dość dużą ilość majeranku i ponownie 50 g masła. Znowu podlewamy wywarem rybnym (możemy jeszcze doprawić kilkoma ziarnami kolendry – wg uznania). W ostatniej fazie gotowania dodajemy pokrojone na 4 części śliwki, następnie wyłączamy ogień pod patelnią i całość mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy część kapusty ze śliwkami i podlewamy niewielką ilością sosu z patelni. Kawałki ryby kładziemy na kapuście, skórą do góry, całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty ze śliwkami. Pozostałe kawałki karpia kładziemy na kapustę. Całość polewamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut.
Po 15 minutach wyjmujemy danie z piekarnika i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2950 dni temu
Zrobiłem karpia wg przepisu i... LIPA! Okazało się, że kapusta kiszona podkreśla "mułowatość" karpia :( ... Zdecydowanie nie polecam...
odpowiedz
2918 dni temu
Karp był za duży. Do 1,5 kg. Wtedy nie cuchnie mułem.
2910 dni temu
To nie kupuj mułowatego karpia. Ja drugi rok robię tego karpia i jest rewelacyjny.
3364 dni temu
Brak filmu.
odpowiedz
3363 dni temu
Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów są film. Do tego akurat nie ma :)
3636 dni temu
Drogi Gościu, karpia nie smażymy. 15 minut w piekarniku powinno całkowicie wystarczyć, by ryba była soczysta i pyszna!
odpowiedz
3640 dni temu
Czy karpia się nie smaży przed włożenie do naczynia? 15 minut wystarczy na upieczenie?
odpowiedz
3650 dni temu
Zrobiłem według przepisu tylko lekko zmodyfikowałem dodają suszoneg prawdziweczka do kapusty. Naprawdę PYCHA
odpowiedz