Karp duszony w kiszonej kapuście

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowujemy wcześniej wywar rybny

Płaty karpia pozbawiamy ości i oczyszczamy za pomocą noża. Ości i skrawki wrzucamy do zimnej wody razem z 1 liściem laurowym i 3-4 ziarnami ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania.

Potrawę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją przygotować dzień przed podaniem.

Przygotowanie karpia

Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki. Posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek (ok. 2 łyżek) i sól ucieramy za pomocą noża. Tak przygotowaną marynatą nacieramy połowę oczyszczonych kawałków karpia od strony wewnętrznej. Zamarynowane kawałki składamy razem z tymi niezamarynowanymi. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, do oleju dodajemy około 50 g zmrożonego masła. Następnie na patelnię dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku (1/2 łyżki) i ziarna kolendry. Mieszamy.

Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Po mniej więcej 3 minutach zalewamy całość niewielką ilością wywaru rybnego. Wszystko dusimy do momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.

Do kapusty dodajemy skórkę startą z 1/3 cytryny. Całość mieszamy. Do kapusty dodajemy dość dużą ilość białego pieprzu, niewielką ilość soli, dość dużą ilość majeranku i ponownie 50 g masła. Znowu podlewamy wywarem rybnym (możemy jeszcze doprawić kilkoma ziarnami kolendry – wg uznania). W ostatniej fazie gotowania dodajemy pokrojone śliwki, następnie wyłączamy ogień pod patelnią i całość mieszamy.

Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy część kapusty ze śliwkami i podlewamy niewielką ilością sosu z patelni. Kawałki ryby kładziemy na kapuście, skórą do góry, całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty ze śliwkami. Pozostałe kawałki karpia kładziemy na kapustę. Całość polewamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut.

Po 15 minutach wyjmujemy danie z piekarnika i dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Greg Greg
    704 dni temu
    Zrobiłem karpia wg przepisu i... LIPA! Okazało się, że kapusta kiszona podkreśla "mułowatość" karpia :( ... Zdecydowanie nie polecam...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    672 dni temu
    Karp był za duży. Do 1,5 kg. Wtedy nie cuchnie mułem.
  • Gość Gość
    665 dni temu
    To nie kupuj mułowatego karpia. Ja drugi rok robię tego karpia i jest rewelacyjny.
  • Gość Gość
    1118 dni temu
    Brak filmu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1117 dni temu
    Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów są film. Do tego akurat nie ma :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1390 dni temu
    Drogi Gościu, karpia nie smażymy. 15 minut w piekarniku powinno całkowicie wystarczyć, by ryba była soczysta i pyszna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1395 dni temu
    Czy karpia się nie smaży przed włożenie do naczynia? 15 minut wystarczy na upieczenie?

    odpowiedz

  • wowoGość wowoGość
    1404 dni temu
    Zrobiłem według przepisu tylko lekko zmodyfikowałem dodają suszoneg prawdziweczka do kapusty. Naprawdę PYCHA

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram