Karp pieczony z grzybami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Karp

Karpia płuczemy, oczyszczamy z łusek. Nacieramy solą i pieprzem. Każde dzwonko obsypujemy i nacieramy natką pietruszki. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Pieczemy ok. 20 min w 200°C.

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki tniemy na plastry. Na patelni roztapiamy masło. Pieczarki i cebulę smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy rybę z piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. Całość zalewamy winem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.

Jak podawać

Danie serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gościu Gościu
    306 dni temu
    7 komentarzy i żadem z oceną dania po wykonaniu. Może ktoś to zrobił, jestem ciekaw bo temperatura pieczenia jest mocna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    306 dni temu
    Czy wino jest konieczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    306 dni temu
    Wino dodaje rybie smaku, jednak nie jest koniecznie, możesz je zastąpić bulionem :)
  • Gość Gość
    671 dni temu
    Czy dzwonka można zastąpić płatami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    670 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    672 dni temu
    co to jest dzwonko ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    672 dni temu
    Jest to kawałek wypatroszonej ryby pokrojonej w poprzek :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1785 dni temu
    Dziękujemy za propozycję innej wersji naszego przepisu! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1785 dni temu
    W ubiegłym roku zrobiłam karpia bardzo podobnie, jednak w przeddzień pieczenia obłożyłam go plastrami cebuli (do zapeklowania), a zamiast pieczarek użyłam borowików. Pucha.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram