Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Karp
Karpia płuczemy, oczyszczamy z łusek. Nacieramy solą i pieprzem. Każde dzwonko obsypujemy i nacieramy natką pietruszki. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Pieczemy ok. 20 min w 200°C.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki tniemy na plastry. Na patelni roztapiamy masło. Pieczarki i cebulę smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy rybę z piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. Całość zalewamy winem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
Jak podawać
Danie serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Zupa pieczarkowa
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Szare kluski
- Faszerowana ryba w galarecie
- Kalafiorowa zupa krem
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Ravioli z dynią
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
- Desery na Sylwestra
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Ciasto bostońskie
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Boczniaki po kaszubsku
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Pomarańczowa owsianka z borówkami
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Donuty dyniowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2160 dni temu
Rozumiem, że naczynie ma być otwarte, ale na jakim programie piec (gora-dół, termoobieg..) ?
odpowiedz
2155 dni temu
Drogi Gościu, rozgrzewamy piekarnik góra-dół.
1424 dni temu
A rób co chcesz.
2527 dni temu
7 komentarzy i żadem z oceną dania po wykonaniu. Może ktoś to zrobił, jestem ciekaw bo temperatura pieczenia jest mocna.
odpowiedz
2527 dni temu
Czy wino jest konieczne?
odpowiedz
2527 dni temu
Wino dodaje rybie smaku, jednak nie jest koniecznie, możesz je zastąpić bulionem :)
2891 dni temu
Czy dzwonka można zastąpić płatami?
odpowiedz
2891 dni temu
Oczywiście :)
2893 dni temu
co to jest dzwonko ?
odpowiedz
2892 dni temu
Jest to kawałek wypatroszonej ryby pokrojonej w poprzek :)
4005 dni temu
Dziękujemy za propozycję innej wersji naszego przepisu! :)
odpowiedz
4005 dni temu
W ubiegłym roku zrobiłam karpia bardzo podobnie, jednak w przeddzień pieczenia obłożyłam go plastrami cebuli (do zapeklowania), a zamiast pieczarek użyłam borowików. Pucha.
odpowiedz
zobacz wszystkie