Karp pieczony z grzybami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Karp

Karpia płuczemy, oczyszczamy z łusek. Nacieramy solą i pieprzem. Każde dzwonko obsypujemy i nacieramy natką pietruszki. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Pieczemy ok. 20 min w 200°C.

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki tniemy na plastry. Na patelni roztapiamy masło. Pieczarki i cebulę smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy rybę z piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. Całość zalewamy winem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.

Jak podawać

Danie serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pstrąg tęczowy w bekonie

Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Pstrąg tęczowy w bekonie

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie

Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Karp w migdałach

Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Karp w migdałach
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    2381 dni temu
    Rozumiem, że naczynie ma być otwarte, ale na jakim programie piec (gora-dół, termoobieg..) ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2377 dni temu
    Drogi Gościu, rozgrzewamy piekarnik góra-dół.
  • Gość Gość
    1645 dni temu
    A rób co chcesz.
  • Gościu Gościu
    2748 dni temu
    7 komentarzy i żadem z oceną dania po wykonaniu. Może ktoś to zrobił, jestem ciekaw bo temperatura pieczenia jest mocna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2748 dni temu
    Czy wino jest konieczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2748 dni temu
    Wino dodaje rybie smaku, jednak nie jest koniecznie, możesz je zastąpić bulionem :)
  • Gość Gość
    3112 dni temu
    Czy dzwonka można zastąpić płatami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3112 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    3114 dni temu
    co to jest dzwonko ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3114 dni temu
    Jest to kawałek wypatroszonej ryby pokrojonej w poprzek :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4226 dni temu
    Dziękujemy za propozycję innej wersji naszego przepisu! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4226 dni temu
    W ubiegłym roku zrobiłam karpia bardzo podobnie, jednak w przeddzień pieczenia obłożyłam go plastrami cebuli (do zapeklowania), a zamiast pieczarek użyłam borowików. Pucha.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!