
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Karp
Karpia płuczemy, oczyszczamy z łusek. Nacieramy solą i pieprzem. Każde dzwonko obsypujemy i nacieramy natką pietruszki. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Pieczemy ok. 20 min w 200°C.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki tniemy na plastry. Na patelni roztapiamy masło. Pieczarki i cebulę smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyjmujemy rybę z piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. Całość zalewamy winem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
Jak podawać
Danie serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Boczek pieczony
- Burek ze szpinakiem
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (12)
2489 dni temu
Rozumiem, że naczynie ma być otwarte, ale na jakim programie piec (gora-dół, termoobieg..) ?
Odpowiedz
2485 dni temu
Drogi Gościu, rozgrzewamy piekarnik góra-dół.
1753 dni temu
A rób co chcesz.
2856 dni temu
7 komentarzy i żadem z oceną dania po wykonaniu. Może ktoś to zrobił, jestem ciekaw bo temperatura pieczenia jest mocna.
Odpowiedz
2856 dni temu
Czy wino jest konieczne?
Odpowiedz
2856 dni temu
Wino dodaje rybie smaku, jednak nie jest koniecznie, możesz je zastąpić bulionem :)
3220 dni temu
Czy dzwonka można zastąpić płatami?
Odpowiedz
3220 dni temu
Oczywiście :)
3222 dni temu
co to jest dzwonko ?
Odpowiedz
3222 dni temu
Jest to kawałek wypatroszonej ryby pokrojonej w poprzek :)
4335 dni temu
Dziękujemy za propozycję innej wersji naszego przepisu! :)
Odpowiedz
4335 dni temu
W ubiegłym roku zrobiłam karpia bardzo podobnie, jednak w przeddzień pieczenia obłożyłam go plastrami cebuli (do zapeklowania), a zamiast pieczarek użyłam borowików. Pucha.
Odpowiedz
zobacz wszystkie