Karp w sosie piernikowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowujemy wcześniej wywar

2 głowy karpia razem z płetwami i skrawkami ryby, jakie pozostały po krojeniu dzwonek, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i 2 cebule pokrojone w ćwiartki wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wywar odcedzamy i solimy.

Przygotowanie karpia

Dzwonka karpia z obu stron doprawiamy pieprzem i solą, z wywaru wyjmujemy warzywa za pomocą łyżki cedzakowej, gotujemy dzwonka w wywarze przez 20 minut na wolnym ogniu (wywaru nie może być zbyt dużo).

Po upływie 20 minut wyciągamy karpia z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz.

Do podgrzanego garnka wsypujemy cukier, gdy otrzymamy karmel (cały cukier się rozpuści i zrobi lekko brązowy), dolewamy wino. Do wina i karmelu wkruszamy piernik, stopniowo zagęszczając sos, od czasu do czasu mieszamy.

Na patelnię dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy 30 g mąki i mieszamy do momentu, aż otrzymamy zasmażkę w złotym kolorze. Zestawiamy patelnię z ognia.

Gdy wino w garnku się wygotuje, dolewamy do sosu wywar z karpia (proporcja: 1 część sosu – 1 część wywaru). Do sosu dodajemy rodzynki, następnie partiami za pomocą łyżki dodajemy zasmażkę, cały czas mieszamy i próbujemy, szukając najbardziej idealnego dla nas smaku. Dodajemy szczyptę cukru (wg uznania).

Sos dość długo gotujemy i redukujemy (jeśli jest zbyt gęsty, podlewamy go jeszcze wywarem z karpia), następnie zestawiamy z ognia. Do całości dodajemy pokrojone migdały.

Dzwonka karpia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 4 minuty w celu podgrzania.

Karpia wyjmujemy z pieca, układamy na półmisku. Całość polewamy sosem i dekorujemy płatkami migdałów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • jujtnm jujtnm
    969 dni temu
    A nam (8 osób przy stole) nie smakował - bez wyrazu, mdłe, kłócące się ze smakiem ryby. Przygotowywałem z namaszczeniem, w skupieniu, prawie jak skrzyżowanie Gandalfa z Panoramiksem - i wyszła szaro-brązowa breja smakiem przypominająca zlewki w szkolnej kuchni. Próby ratowania solą, sokiem z cytryny, większą ilością korzeni nic nie dały. Podałem na stół ale gremium chóralnie okrzyknęło, że do śmieci... (poza rybą oczywiście) Wesołych Świąt!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1058 dni temu
    Brak filmu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1057 dni temu
    Drogi Gościu, nie wszystkie przepisy mają nakręcone instruktaże. Tak jest właśnie w tym przypadku :)
  • Gość Gość
    1058 dni temu
    Karp w migdałach

    odpowiedz

  • graza graza
    1339 dni temu
    przepis super pyszny,sprawdzony ,,

    odpowiedz

  • Julia homakowska Julia homakowska
    1343 dni temu
    Masło,masło wszendzie masło

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram