![Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e82aca85adc3-d546bfcad75f-1250x700_BS_DARIA_POPRAWKA_KARP_TERYIAKI_23771_05092017_SS_147723_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy sos teriyaki
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
Krok 2: Pieczemy płaty karpia
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy płaty karpia. Polewamy przygotowanym sosem teriyaki i przykrywamy naczynie. Karpia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 35 minut.
Krok 3: Podsmażamy warzywa
Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, a marchew w julienne (cienkie paseczki). Szczypiorek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę z porem i marchewką. Wlewamy sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę chili i kmin rzymski. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i sok z limonki. Na talerz wykładamy karpia, dodajemy podsmażone warzywa i całość posypujemy sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!
![Kotlety mielone z karpia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1fbded0d5dcb-ae19d07252be-RYBY_kotlety_mielone_z_karpia_1250x700.webp)
Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!
![Karp duszony w kiszonej kapuście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b904dbd4c232-e4c8956fb3-karp_11833_S_-69409_RGB_960x540.webp)
Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.
![Karp w sosie piernikowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9fb9aa378da5-dd468c9f4d-Karp_w_sosie_piernikowym_11833_S_-69177_RGB_960x540.webp)
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
![Karp w migdałach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b12509df641b-8b96eaa00f-KW_51_Okrasa_dania_2.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Karp w galarecie
- Kurczak w winie
- Pudding kokosowy z chia i granatem
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
- Owsianka na mleku
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Makaron w sosie sojowym
- Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Kurczak duszony w piwie
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Placki z szynką i serem
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Pudding sernikowy z owocami
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Malinowe serduszka
- Grillowane ślimaki z indyka
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Komentarze (3)
1281 dni temu
Przepis świetny! Jedyne danie, które w całości zostało zjedzone na wigilli. Nagle wszyscy polubili karpia 😉 Powtarzałam już 2 razy po świętach z pstrągiem. Też pycha ☺️
odpowiedz
1281 dni temu
Sos teriyaki i ryba to rzeczywiście bardzo trafione, przepyszne połączenie! Cieszymy się, że Twoi bliscy to potwierdzają i że przepis się sprawdził :)
1665 dni temu
Przepyszne!! Zrobiłam karpia według tego przepisu na tegoroczna wigilię. Wszyscy członkowie rodziny zachwyceni!! ;-)
odpowiedz