Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy sos teriyaki
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
Krok 2: Pieczemy płaty karpia
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy płaty karpia. Polewamy przygotowanym sosem teriyaki i przykrywamy naczynie. Karpia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 35 minut.
Krok 3: Podsmażamy warzywa
Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, a marchew w julienne (cienkie paseczki). Szczypiorek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę z porem i marchewką. Wlewamy sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę chili i kmin rzymski. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i sok z limonki. Na talerz wykładamy karpia, dodajemy podsmażone warzywa i całość posypujemy sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!
Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!
Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1420 dni temu
Przepis świetny! Jedyne danie, które w całości zostało zjedzone na wigilli. Nagle wszyscy polubili karpia 😉 Powtarzałam już 2 razy po świętach z pstrągiem. Też pycha ☺️
odpowiedz
1420 dni temu
Sos teriyaki i ryba to rzeczywiście bardzo trafione, przepyszne połączenie! Cieszymy się, że Twoi bliscy to potwierdzają i że przepis się sprawdził :)
1804 dni temu
Przepyszne!! Zrobiłam karpia według tego przepisu na tegoroczna wigilię. Wszyscy członkowie rodziny zachwyceni!! ;-)
odpowiedz