
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy sos teriyaki
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
Krok 2: Pieczemy płaty karpia
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy płaty karpia. Polewamy przygotowanym sosem teriyaki i przykrywamy naczynie. Karpia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 35 minut.
Krok 3: Podsmażamy warzywa
Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, a marchew w julienne (cienkie paseczki). Szczypiorek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę z porem i marchewką. Wlewamy sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę chili i kmin rzymski. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i sok z limonki. Na talerz wykładamy karpia, dodajemy podsmażone warzywa i całość posypujemy sezamem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Nuggetsy z kurczaka
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1726 dni temu
Przepis świetny! Jedyne danie, które w całości zostało zjedzone na wigilli. Nagle wszyscy polubili karpia 😉 Powtarzałam już 2 razy po świętach z pstrągiem. Też pycha ☺️
Odpowiedz
1726 dni temu
Sos teriyaki i ryba to rzeczywiście bardzo trafione, przepyszne połączenie! Cieszymy się, że Twoi bliscy to potwierdzają i że przepis się sprawdził :)
2109 dni temu
Przepyszne!! Zrobiłam karpia według tego przepisu na tegoroczna wigilię. Wszyscy członkowie rodziny zachwyceni!! ;-)
Odpowiedz