Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy sos teriyaki

Gotujemy sos teriyaki

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.

 

 

 

Krok 2: Pieczemy płaty karpia

Pieczemy płaty karpia

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy płaty karpia. Polewamy przygotowanym sosem teriyaki i przykrywamy naczynie. Karpia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 35 minut.

 

 

Krok 3: Podsmażamy warzywa

Podsmażamy warzywa

Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, a marchew w julienne (cienkie paseczki). Szczypiorek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę z porem i marchewką. Wlewamy sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę chili i kmin rzymski. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i sok z limonki. Na talerz wykładamy karpia, dodajemy podsmażone warzywa i całość posypujemy sezamem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Kotlety mielone z karpia

Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Kotlety mielone z karpia

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Karp duszony w kiszonej kapuście

Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Karp duszony w kiszonej kapuście

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Karp w sosie piernikowym

Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Karp w sosie piernikowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Karp w migdałach

Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Karp w migdałach
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1620 dni temu
    Przepis świetny! Jedyne danie, które w całości zostało zjedzone na wigilli. Nagle wszyscy polubili karpia 😉 Powtarzałam już 2 razy po świętach z pstrągiem. Też pycha ☺️

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Sos teriyaki i ryba to rzeczywiście bardzo trafione, przepyszne połączenie! Cieszymy się, że Twoi bliscy to potwierdzają i że przepis się sprawdził :)
  • Gość Gość
    2004 dni temu
    Przepyszne!! Zrobiłam karpia według tego przepisu na tegoroczna wigilię. Wszyscy członkowie rodziny zachwyceni!! ;-)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!