
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy sos teriyaki
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondlu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
Krok 2: Pieczemy płaty karpia
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy płaty karpia. Polewamy przygotowanym sosem teriyaki i przykrywamy naczynie. Karpia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 35 minut.
Krok 3: Podsmażamy warzywa
Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, a marchew w julienne (cienkie paseczki). Szczypiorek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę z porem i marchewką. Wlewamy sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę chili i kmin rzymski. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i sok z limonki. Na talerz wykładamy karpia, dodajemy podsmażone warzywa i całość posypujemy sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Zobacz przepisy
na lato
- Pancakes z borówkami
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Krem z dyni
- Sos kurkowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1609 dni temu
Przepis świetny! Jedyne danie, które w całości zostało zjedzone na wigilli. Nagle wszyscy polubili karpia 😉 Powtarzałam już 2 razy po świętach z pstrągiem. Też pycha ☺️
odpowiedz
1608 dni temu
Sos teriyaki i ryba to rzeczywiście bardzo trafione, przepyszne połączenie! Cieszymy się, że Twoi bliscy to potwierdzają i że przepis się sprawdził :)
1992 dni temu
Przepyszne!! Zrobiłam karpia według tego przepisu na tegoroczna wigilię. Wszyscy członkowie rodziny zachwyceni!! ;-)
odpowiedz