Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- maszynkę do mielenia mięsa
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK
Mięso z karpia (pozbawione większych ości, skóry, płetw) mielemy dwa razy. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia, następnie studzimy.
KROK 2: FORMUJEMY KOTLECIKI
Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dorzucamy do zmielonego mięsa z karpia, dodajemy drobno pokrojone żurawiny. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy je w zmielonym, suchym chlebie razowym i smażymy na patelni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na gorącej patelni rozpuszczamy miód. Kiedy zacznie się pienić, dodajemy chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażamy i zalewamy czerwonym winem. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodajemy kwaśną śmietanę i masło, delikatnie mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Kotlety z karpia podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis Doroty Wellman na intrygujące faworki rybne.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Szaszłyki bałkańskie
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Bifteki z fetą
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Karp w galarecie
- Indyk z cukinią i grzybami z woka
- Racuchy z jabłkami
- Wegańskie brownie z fasoli
- Kotlety mielone z purée
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Kurczak duszony w piwie
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Królik w sosie śmietanowym
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Słodki dżem z pomidorów
- Pierogi z kaczką
- Carpaccio z miodowego melona
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Domowy sos barbecue
- Królik w sosie pieczarkowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
303 dni temu
Czy takie kotleciki można zamrozić czy raczej stracą smak?
odpowiedz
302 dni temu
Kotleciki raczej nie powinny stracić smaku, także możesz spróbować je zamrozić.