
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- maszynkę do mielenia mięsa
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK
Mięso z karpia (pozbawione większych ości, skóry, płetw) mielemy dwa razy. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia, następnie studzimy.
KROK 2: FORMUJEMY KOTLECIKI
Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dorzucamy do zmielonego mięsa z karpia, dodajemy drobno pokrojone żurawiny. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy je w zmielonym, suchym chlebie razowym i smażymy na patelni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na gorącej patelni rozpuszczamy miód. Kiedy zacznie się pienić, dodajemy chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażamy i zalewamy czerwonym winem. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodajemy kwaśną śmietanę i masło, delikatnie mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Kotlety z karpia podajemy z sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Świąteczne pierniczki
- Makowiec japoński
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
302 dni temu
Czerwone wino czy czerwone winogrona? W składnikach są winogrona ale już w przepisie na sos jest, żeby dodać czerwone wino.
Odpowiedz
299 dni temu
Andrzeju, bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu. Faktycznie potrzebne jest czerwone wino wytrawne, a nie winogrona -- na listę składników wkradł się błąd.
701 dni temu
Czy takie kotleciki można zamrozić czy raczej stracą smak?
Odpowiedz
700 dni temu
Kotleciki raczej nie powinny stracić smaku, także możesz spróbować je zamrozić.