Kotlety mielone z karpia

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • maszynkę do mielenia mięsa

KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK

Mięso z karpia (pozbawione większych ości, skóry, płetw) mielemy dwa razy. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia, następnie studzimy.

KROK 2: FORMUJEMY KOTLECIKI

Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dorzucamy do zmielonego mięsa z karpia, dodajemy drobno pokrojone żurawiny. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy je w zmielonym, suchym chlebie razowym i smażymy na patelni.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na gorącej patelni rozpuszczamy miód. Kiedy zacznie się pienić, dodajemy chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażamy i zalewamy czerwonym winem. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodajemy kwaśną śmietanę i masło, delikatnie mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Kotlety z karpia podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Karp w sosie piernikowym

Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Karp w sosie piernikowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Faworki z karpia

Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.

Faworki z karpia

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Anna Ostafińska

Karp w galarecie

Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Karp w galarecie

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Andrzej Andrzej
    189 dni temu
    Czerwone wino czy czerwone winogrona? W składnikach są winogrona ale już w przepisie na sos jest, żeby dodać czerwone wino.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    185 dni temu
    Andrzeju, bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu. Faktycznie potrzebne jest czerwone wino wytrawne, a nie winogrona -- na listę składników wkradł się błąd.
  • Maja Maja
    587 dni temu
    Czy takie kotleciki można zamrozić czy raczej stracą smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    586 dni temu
    Kotleciki raczej nie powinny stracić smaku, także możesz spróbować je zamrozić.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!