
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Klopsiki
Zmielonego karpia przekładamy do miski, dodajemy suszone śliwki, suszone morele oraz suszone żurawiny, doprawiamy mielonym, białym pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy ugotowaną, ostudzoną kaszę jęczmienną oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 1 jajo. Opcjonalnie możemy dodać do farszu świeżą kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą rąk. Z wyrobionej masy formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru. Smażymy je na małym ogniu tak, żeby w środku były jeszcze surowe. Przysmażone klopsiki przekładamy na talerz. Przed podaniem wkładamy je do rozgrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 5 minut.
Sos
1 ząbek czosnku kroimy w plasterki, czosnek smażymy na patelni, na której smażyliśmy klopsiki. Kiedy czosnek się zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy piernikowej, 1 łyżeczkę masła, skórkę z 1/2 cytryny. Całość zalewamy czerwonym winem. Dodajemy 1 łyżeczkę powideł śliwkowych oraz sok z 1/2 cytryny. Sos redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość masła, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę powideł oraz szczyptę przyprawy piernikowej. Całość mieszamy i w dalszym ciągu redukujemy sos.
Gotowy sos wykładamy na talerz, na sosie układamy klopsiki z karpia. Dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Ten wyrafinowany przepis na indyka powstał specjalnie na święta, ale sprawdzi się także przy innych okazjach.

Komentarze (20)
774 dni temu
Najgorsza rzecz jaka w zyciu jadlam >_< zdecydowanie NIE! :(
odpowiedz
1493 dni temu
Joanno, świetnie, że nas sos przypadł Ci do gustu! :)
odpowiedz
1493 dni temu
Z tego przepisu zrobiłam sos, rewelacyjny. Idealnie pasował do smażonego karpia.
odpowiedz
1505 dni temu
Przepis sprawdzony w wigilię - zrobił furorę wśród gości! :)
odpowiedz
1509 dni temu
Jarski jeśli chodzi o wagę karpia, to zależy od wielkości filetów. By uzyskać 500 g mięsa z ryby należy użyć 700-1000 g filetów ze skórą i ośćmi.
odpowiedz
1514 dni temu
Skórowanie karpia to jakaś masakra, trudne i czasochłonne. Sam przepis wydawał się atrakcyjny, robiłem wszytko identycznie, jednak klopsiki mają bardzo słaby smak, bez sosu byłyby niczym. Moim zdaniem brakuje przypraw.
odpowiedz
1515 dni temu
Witam przepis ciekawy jak wskazuje charakter łamany na rożne sposoby co do dodatków i sposobu przygotowania.Mam pytanie techniczne ile trzeba kilogramów karpia aby uzyskać 500g mięsa bez skory .Do tego filetowanie karpia to masakra jak tez innych ryb duzo oscistych.Moze jest jakis sposób albo ostry filetujacy nóż ?
odpowiedz
1516 dni temu
Drogi Gościu, możesz wypróbować danie z bulionem, jednak ostrzegamy, że będzie łagodniejsze w smaku i będzie wymagało użycia większej ilości przypraw.
odpowiedz
1516 dni temu
Panie Karolu. Przepis doskonały, prosty i jak zwykle inspirujący. Dziękuję. Moje dzieciaki jedzą karpia - eureka!!!!!:)))
odpowiedz
1517 dni temu
Nie przepadam za czerwonym winem, czy mogę zrobić sos na bazie warzywnego bulionu?
odpowiedz
1518 dni temu
Przekombinowane niestety
odpowiedz
1519 dni temu
Przepis jest strasznie przekombinowany niestety. Pan Karol naprawdę zbyt mocno gwiazdorzy i wychodzą z tego dziwne twory. Nie jestem zwolennikiem zwykłego, smażonego karpia, ale to jest dosłownie profanacja.
odpowiedz
1519 dni temu
Ja właśnie sprawdziłam W życiu czegoś takiego nie jadłam, !!!!! na sto procent będzie na wigilijnym stole, moje dzieci zjadły!!!!!
odpowiedz
1520 dni temu
Ale pycha
odpowiedz
1521 dni temu
Magdo, karp ma dość charakterystyczny smak, dlatego pasuje tutaj najlepiej, ale jeśli chcesz, możesz w ten sposób przyrządzić też inne ryby.
odpowiedz
1522 dni temu
Czy w taki sposób można przygotować też inne ryby? Kupiłam już sporo miruny - czy również nada się na takie klopsiki?
odpowiedz
1522 dni temu
Zmieńcie ten odtwarzacz, bo tnie straszliwie. Nawet się nie chce buforować jak daję pauzę
odpowiedz
1522 dni temu
Chesterko, w Kuchni Lidla znajdziesz wiele ciekawych przepisów na karpia. Znajdziesz tu m.in. przepisy na karpia w ziołowej panierce: http://kuchnialidla.pl/product/swiateczny-karp-w-ziolowej-panierce lub duszonego w kapuście kiszonej: http://kuchnialidla.pl/product/karp-duszony-w-kiszonej-kapuscie
odpowiedz
1522 dni temu
Witam, Chcę zrobić tradycyjnego świątecznego karpia smażonego. Niestety w tamtym roku nam nie wyszedł. Był bardzo rozciapany. Nie wiem czego to wina. Można prosić przepis :) na pysznego świątecznego tradycyjnego karpia.
odpowiedz
1523 dni temu
Czy ktoś już może sprawdzał ten przepis? Smaczne wychodzi? Dość dużo jak na 4 osoby?
odpowiedz
zobacz wszystkie