Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- bardzo duży garnek lub wiadro do peklowania indyka
- ręcznik papierowy
- grubą nitkę zdatną do pieczenia i igłę
- kawałek folii aluminiowej
- pędzelek do smarowania
Przygotuj wczesniej
Podgrzybki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odstaw do rozmrożenie na sicie. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Solanka
Zagotowujemy pół litra wody z solą i cukrem. Do bardzo dużego garnka lub wiadra nalewamy 7 litrów zimnej wody, dodajemy wodę zagotowaną z cukrem i solą, liście laurowe, suszony tymianek, ząbki czosnku oraz ziarna pieprzu. Indyka peklujemy w solance 10 godzin. Dzięki solance mięso indyka będzie odpowiednio nawilżone.
Następnie indyka nacinamy przy torebkach stawowych i odcinamy końcówki skrzydełek. Suszymy za pomocą ręcznika papierowego i odstawiamy na bok na kratce z piekarnika (indyk przed włożeniem do piekarnika powinien mieć temperaturę pokojową).
Farsz
Czerstwe pieczywo pokrojone w kostkę przekładamy do miski, zalewamy mlekiem, odstawiamy. Obrane jabłka pokrojone w większą kostkę przekładamy do czystej miski, dodajemy suszone żurawiny, zalewamy whisky, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy masło, gdy się rozpuści, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule oraz pokrojone w kostkę szalotki – podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę, białą kiełbasę. Całość smażymy około 3 minut, mieszając, następnie dodajemy kaszankę pokrojoną w kostkę. Podsmażone składniki przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, suszony majeranek, jabłka z whisky i z żurawinami oraz odsączone z nadmiaru mleka pieczywo. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka, mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia.
Indyk
Indyka przekładamy na deskę, doprawiamy pieprzem z zewnątrz i od wewnątrz. Za pomocą noża odcinamy węzły chłonne przy kuprze. Indyka nadziewamy farszem.
Za pomocą dużej igły i grubej nici zaszywamy dokładnie indyka, łącząc nicią skórę wokół otworu na farsz (kuper zaginamy do środka i także zszywamy). Łączymy nóżki – igłą przekłuwamy najpierw jedną, potem drugą chrząstkę w nóżkach, przeciągamy przez chrząstki nić i mocno ją naciągamy tak, by udka były jak najbliżej korpusu. Czynność powtarzamy w przypadku skrzydełek (nić przeciągamy przez chrząstki i spinamy skrzydełka razem jak najbliżej tułowia). Skórę przy szyi naciągamy i przyszywamy dokładnie do pleców indyka.
Tak przygotowanego indyka wkładamy na kratce do zimnego piekarnika, kratkę ustawiamy na blaszce do pieczenia, na którą uprzednio wylaliśmy niewielką ilość wody. Indyka pieczemy przez 4 godziny i 30 minut (4 godziny w temperaturze 150°C, ostatnie 30 minut w temperaturze 180°C, należy pamiętać, że nafaszerowanego indyka pieczemy pół godziny dłużej niż indyka bez farszu). Indyka co jakiś czas za pomocą pędzelka smarujemy sosem, który spływa z indyka w trakcie pieczenia. Warto sprawdzić, czy indyk jest dobrze upieczony. W tym celu należy wbić termometr do mięsa w udko, omijając kość. Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 82-85°C.
Sos grzybowy na białym winie
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, dodajemy posiekany czosnek. Do podsmażonego czosnku dodajemy rozmrożone podgrzybki przekrojone na pół, całość mieszamy i smażymy około 2-3 minut, następnie dolewamy białe wino. Całość gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos redukujemy na małym ogniu. Po redukcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos przelewamy do sosjerki.
Warzywa
Na czystą patelnię wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy mały kawałek masła, brązowy cukier, całość gotujemy i redukujemy do konsystencji syropu. Do sosu dodajemy pozostałą ilość przygotowanego masła, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, po 30 sekundach dodajemy ugotowane wcześniej marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki. Smażymy około 2 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki przekrojone na pół, które smażymy przez ok. 1 minutę, całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Upieczonego indyka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową (aby mięso odpoczęło), odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie z indyka wyjmujemy wszystkie nitki i delikatnie przekładamy na duży talerz. Smarujemy pędzelkiem oliwą z oliwek. Dookoła indyka nakładamy warzywa. Podajemy z sosem grzybowym.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.
Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
3189 dni temu
Kiedy będzie dostępny indyk?
odpowiedz
3277 dni temu
Witam Czy można wydłużyć czas peklowania do 20-24h?
odpowiedz
3277 dni temu
WIENIU26, można.
3542 dni temu
Zrobiłam w Swieta Bożego Narodzenia i nie chwaląc się wyszło "palce lizać". Przepis genialny, teraz będę robić na obiad Wielkanocny. Przepis na indyka zagości u nas na stałe. Niestety nie miałam kaszanki i dałam kawałki swojskiego boczku i tez wyszło super. Polecam przepis
odpowiedz
3636 dni temu
Paulino, może być temperatura pokojowa. Dewro, indyk może poleżeć w solance nieco dłużej niż 10 godzin :)
odpowiedz
3637 dni temu
Lubię przepisy Pascala ale słuchanie go bardzo mnie męczy. Przecież on coraz gorzej mówi po polsku. Jak to jest możliwe?
odpowiedz
3641 dni temu
A co jak będzie w solance dłużej niż 10h?
odpowiedz
3641 dni temu
Czy indyk w solance musi znajdować się w zimnie (lodówka, taras)? czy wystarczy temperatura pokojowa? tak dużego zwierzaka w ogromnej misce ciężko mi będzie umieścić w lodówce ;)
odpowiedz
3642 dni temu
Basiu, cukier brązowy dajemy do przygotowania warzyw, a nie sosu! Do warzyw dajemy dwie łyżki (tak jak w przepisie) :)
odpowiedz
3642 dni temu
Przepraszm, zle przeczytalam:)
odpowiedz
3642 dni temu
ile brazowego cukru ma byc w sosie grzybowym?
odpowiedz
3642 dni temu
Dziękuję, indyk będzie na bank na moim stole
odpowiedz
3642 dni temu
Fan, oczywiście :)
odpowiedz
3642 dni temu
mam jeszcze jedno pytanie czy mogę indyka przygotować wieczorem a rano tylko upiec?
odpowiedz
3643 dni temu
fanie, możesz pominąć alkohol lub dodać brandy.
odpowiedz
3643 dni temu
czym zastąpić wysky, nie opłaca mi sie kupować całej butelki więc jakim jeszcze alkoholem można zastapić wyky?
odpowiedz
3643 dni temu
Pieczemy bez termoobiegu!
odpowiedz
3643 dni temu
pieczemy z TERMOOBIEGiem ? CZY BEZ ?
odpowiedz
3643 dni temu
Dlaczego w tym tygodniu nie ma nowych przepisów???
odpowiedz
3648 dni temu
Drogi Gościu, smak kaczki i gęsi znacznie różni się od indyka, dlatego raczej stosowanie takiego zamiennika nie będzie miało pozytywnego efektu. W ten sposób możesz jednak przygotować również kurczaka, który swoim smakiem zbliżony jest do smaku indyka.
odpowiedz
3648 dni temu
A czy można tak zrobić inny drób, np gęś? kaczka?
odpowiedz
3650 dni temu
SpejsiK, tak, indyk będzie dostępny w naszej ofercie już od 18 grudnia.
odpowiedz
3650 dni temu
Czy w Lidlu będzie dostępny w sprzedaży indyk ?
odpowiedz
3650 dni temu
Przepis smaczny, ale filmu nie da się oglądać, strasznie się tnie.
odpowiedz
zobacz wszystkie