
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka. Mięso przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Dodajemy posiekaną cebulę i razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewamy wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu. Dodajemy bulion, śmietanę oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
Na patelnię ponownie wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Komentarze (44)
380 dni temu
Mięso wyszło twarde, w środku niedogotowane. Tylko po obsmażeniu mięso z kurczaka gotować zaledwie 5 minut ? Coś tu nie gra.
odpowiedz
380 dni temu
Dobrze obsmażone mięso kurczaka nie potrzebuje długiego czasu gotowania. Należy mocno zarumienić je na patelni, a następnie krótko gotować w sosie. Chodzi o to, by nie wysuszyło się zbytnio-powinno pozostać soczyste. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jak duże kawałki je pokroisz. Warto w trakcie nakłuć mięso widelcem i sprawdzić, czy można wyłączać ogień, czy należy jeszcze chwilę przetrzymać je w sosie.
734 dni temu
Wyszło pycha!
odpowiedz
733 dni temu
O to właśnie chodzi! Polecamy zatem wypróbowanie kolejnych przepisów ;)
744 dni temu
Dziękuję za odpowiedź w sprawie śmietany. Danie wykonane wg przepisu rzeczywiście wyszło bardzo smaczne:-) Fakt, że odpowiadają Państwo na pytania z komentarzy, stawia Państwa w bardzo pozytywnym świetle i zachęcą do korzystania z kolejnych przepisów:-)
odpowiedz
748 dni temu
A czy w przepisie chodzi o śmietanę, czy o śmietankę...?
odpowiedz
747 dni temu
Bez względu na to, czy użyjesz śmietany 30% czy śmietanki kremówki, przepis się uda, a danie będzie smaczne. Obie sprawdzą się w tej recepturze :) Rzadszą śmietankę trzeba będzie odpowiednio zredukować, o czym wspominamy w sposobie przygotowania.
949 dni temu
G-E-N-I-A-L-N-E !!
odpowiedz
1476 dni temu
jak duze kroić kawałki piersi?
odpowiedz
1476 dni temu
Wystarczy, że przekroisz na 3 części :)
1364 dni temu
Ja robiłam dwa razy i za pierwszym pokroiłam na większe kawałki a drugim razem na niedużą kostkę i. z mniejszymi zdecydowanie wolę.
645 dni temu
Zdecydowanie wygodniejsze są mniejsze kawałki:) A danie tak czy siak bardzo smaczne:)
1558 dni temu
Przepyszne, niebywale smaczne danie, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam i dziękuję za przepis pychota.
odpowiedz
1556 dni temu
Zapraszamy do skorzystania z innych przepisów Kuchni Lidla! :)
1684 dni temu
Pyszne ulubione danie całej mojej rodzinki☺
odpowiedz
1823 dni temu
Przepyszna potrawa. Generalnie łatwe w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dobrze będzie usmażony kurczak. Estragon w połączeniu daje niesamowity smak i aromat.
odpowiedz
1968 dni temu
A z czym można podać? Z makaronem ziemniakami ryżem czy kasza?
odpowiedz
1967 dni temu
Ryż i kasza wpasują się tutaj najbardziej :)
2127 dni temu
Bardzo smaczne!!! majstersztyk.
odpowiedz
2505 dni temu
JESZCZE JEDNO W PRZEPISIE JEST PODANE 3 PIERSI W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY PIERSI POJEDYNCZE CZY PODWOJNE? NAJLEPIEJ PODAĆ W GRAMACH.
odpowiedz
2505 dni temu
Super danie przygotowałam na święta wielkanocne . Wszystkim bardzo smakowało, będę robiła często na niedzielny obiad.
odpowiedz
2512 dni temu
czy można pominąć wino?
odpowiedz
2512 dni temu
Można pominąć :) Aczkolwiek wpłynie to na smak dania.
2530 dni temu
Pyszne danie, polecam! Bardzo łatwe, przygotowanie zajęło mi jednak dużo więcej czasu bo sos wolno się redukował. Następnym razem dam też trochę mniej cebuli a więcej pieczarek.
odpowiedz
2767 dni temu
Drogi Gościu, danie wówczas będzie miało nieco inny smak, jednak jak najbardziej można dokonać takiej zamiany! :)
odpowiedz
2769 dni temu
Czy wino można zastąpić cydrem?
odpowiedz
2835 dni temu
Pycha! Polecam!
odpowiedz
2871 dni temu
Bardzo pyszne danie, proste w przygotowaniu, polecam :)
odpowiedz
2872 dni temu
Aniu, sałata doskonale sprawdzi się w tym przepisie :)
odpowiedz
2874 dni temu
Jakie warzywa do tego dania? Można podać wytrawnie doprawiony bukiet sałat z orzechami?
odpowiedz
2879 dni temu
Drogi Gościu, wino nadaje tutaj dosyć charakterystycznego smaku. Jeśli jednak nie chcesz dodawać wina, pomiń je.
odpowiedz
2881 dni temu
Czy wino mozna pominąć?
odpowiedz
2914 dni temu
Drogi Gościu, możesz dodać wino półsłodkie, wtedy cała potrawa będzie automatycznie trochę słodsza.
odpowiedz
2917 dni temu
Czy moze byc do tego dania wino półsłodkie?
odpowiedz
2917 dni temu
Kasza gryczana to doskonały dodatek! :)
odpowiedz
2917 dni temu
Czy do kaszy gryczanej pasuje te danie ?
odpowiedz
3159 dni temu
Drogi gościu, tak, do przepisu dodajemy wino wytrawne.
odpowiedz
3161 dni temu
Czy w przepisie chodzi o wino wytrawne ?
odpowiedz
3172 dni temu
Janie, nie ma konieczności przyprawiania kurczaka przed podsmażeniem, jednak jeśli chcesz, możesz oprószyć go odrobiną soli i pieprzu przed wrzuceniem go na patelnię.
odpowiedz
3172 dni temu
Czy kurczaka doprawiamy według uznania przed podsmażeniem go, czy też podsmażamy jałowego a on nabiera smaku i aromatu podczas duszenia na końcu w gotowym sosie?
odpowiedz
3208 dni temu
bardzo mi smakowało :)
odpowiedz
3229 dni temu
Viola najlepsza będzie musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale zwykła musztarda delikatesowa lub sarepska również się świetnie sprawdza.
odpowiedz
3229 dni temu
Jaki rodzaj ma być musztardy? Bo ze zdjęcia wywnioskowałam, że to francuska ale wolę się upewnić;)
odpowiedz
3242 dni temu
Pyszniutko wyglądają,myslę że wybiorę się do Lidla na zakupy,pierś w promocji i pyszny przepis;
odpowiedz
zobacz wszystkie