Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka. Mięso przekładamy na talerz.

Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Dodajemy posiekaną cebulę i razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewamy wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu. Dodajemy bulion, śmietanę oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.

Na patelnię ponownie wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Radeklegnica Radeklegnica
    133 dni temu
    Przepyszna potrawa. Generalnie łatwe w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dobrze będzie usmażony kurczak. Estragon w połączeniu daje niesamowity smak i aromat.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    278 dni temu
    A z czym można podać? Z makaronem ziemniakami ryżem czy kasza?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    278 dni temu
    Ryż i kasza wpasują się tutaj najbardziej :)
  • Gość Gość
    437 dni temu
    Bardzo smaczne!!! majstersztyk.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    815 dni temu
    JESZCZE JEDNO W PRZEPISIE JEST PODANE 3 PIERSI W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY PIERSI POJEDYNCZE CZY PODWOJNE? NAJLEPIEJ PODAĆ W GRAMACH.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    815 dni temu
    Super danie przygotowałam na święta wielkanocne . Wszystkim bardzo smakowało, będę robiła często na niedzielny obiad.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    822 dni temu
    czy można pominąć wino?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    822 dni temu
    Można pominąć :) Aczkolwiek wpłynie to na smak dania.
  • Malinka Malinka
    840 dni temu
    Pyszne danie, polecam! Bardzo łatwe, przygotowanie zajęło mi jednak dużo więcej czasu bo sos wolno się redukował. Następnym razem dam też trochę mniej cebuli a więcej pieczarek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1078 dni temu
    Drogi Gościu, danie wówczas będzie miało nieco inny smak, jednak jak najbardziej można dokonać takiej zamiany! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1079 dni temu
    Czy wino można zastąpić cydrem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1145 dni temu
    Pycha! Polecam!

    odpowiedz

  • Angela Angela
    1181 dni temu
    Bardzo pyszne danie, proste w przygotowaniu, polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1183 dni temu
    Aniu, sałata doskonale sprawdzi się w tym przepisie :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1184 dni temu
    Jakie warzywa do tego dania? Można podać wytrawnie doprawiony bukiet sałat z orzechami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1190 dni temu
    Drogi Gościu, wino nadaje tutaj dosyć charakterystycznego smaku. Jeśli jednak nie chcesz dodawać wina, pomiń je.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1191 dni temu
    Czy wino mozna pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1224 dni temu
    Drogi Gościu, możesz dodać wino półsłodkie, wtedy cała potrawa będzie automatycznie trochę słodsza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1227 dni temu
    Czy moze byc do tego dania wino półsłodkie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1227 dni temu
    Kasza gryczana to doskonały dodatek! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1227 dni temu
    Czy do kaszy gryczanej pasuje te danie ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1470 dni temu
    Drogi gościu, tak, do przepisu dodajemy wino wytrawne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1471 dni temu
    Czy w przepisie chodzi o wino wytrawne ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1482 dni temu
    Janie, nie ma konieczności przyprawiania kurczaka przed podsmażeniem, jednak jeśli chcesz, możesz oprószyć go odrobiną soli i pieprzu przed wrzuceniem go na patelnię.

    odpowiedz

  • Jan Jan
    1482 dni temu
    Czy kurczaka doprawiamy według uznania przed podsmażeniem go, czy też podsmażamy jałowego a on nabiera smaku i aromatu podczas duszenia na końcu w gotowym sosie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1518 dni temu
    bardzo mi smakowało :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1540 dni temu
    Viola najlepsza będzie musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale zwykła musztarda delikatesowa lub sarepska również się świetnie sprawdza.

    odpowiedz

  • Viola Viola
    1540 dni temu
    Jaki rodzaj ma być musztardy? Bo ze zdjęcia wywnioskowałam, że to francuska ale wolę się upewnić;)

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    1552 dni temu
    Pyszniutko wyglądają,myslę że wybiorę się do Lidla na zakupy,pierś w promocji i pyszny przepis;

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram