Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka. Mięso przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Dodajemy posiekaną cebulę i razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewamy wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu. Dodajemy bulion, śmietanę oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
Na patelnię ponownie wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.
Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.
Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palia w cytrynach
- Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
- Risotto z serem cheddar
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Chutney z ananasa
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Kurczak w winie
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
- Tagliatelle w sosie serowym
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Sos pieczarkowy
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Miniomlety pomidorowe
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Ciasto z profiterolkami
- Serniczkowe zajączki
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Suflety z serem munster
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (44)
987 dni temu
Mięso wyszło twarde, w środku niedogotowane. Tylko po obsmażeniu mięso z kurczaka gotować zaledwie 5 minut ? Coś tu nie gra.
odpowiedz
987 dni temu
Dobrze obsmażone mięso kurczaka nie potrzebuje długiego czasu gotowania. Należy mocno zarumienić je na patelni, a następnie krótko gotować w sosie. Chodzi o to, by nie wysuszyło się zbytnio-powinno pozostać soczyste. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jak duże kawałki je pokroisz. Warto w trakcie nakłuć mięso widelcem i sprawdzić, czy można wyłączać ogień, czy należy jeszcze chwilę przetrzymać je w sosie.
1341 dni temu
Wyszło pycha!
odpowiedz
1340 dni temu
O to właśnie chodzi! Polecamy zatem wypróbowanie kolejnych przepisów ;)
1350 dni temu
Dziękuję za odpowiedź w sprawie śmietany. Danie wykonane wg przepisu rzeczywiście wyszło bardzo smaczne:-) Fakt, że odpowiadają Państwo na pytania z komentarzy, stawia Państwa w bardzo pozytywnym świetle i zachęcą do korzystania z kolejnych przepisów:-)
odpowiedz
1354 dni temu
A czy w przepisie chodzi o śmietanę, czy o śmietankę...?
odpowiedz
1354 dni temu
Bez względu na to, czy użyjesz śmietany 30% czy śmietanki kremówki, przepis się uda, a danie będzie smaczne. Obie sprawdzą się w tej recepturze :) Rzadszą śmietankę trzeba będzie odpowiednio zredukować, o czym wspominamy w sposobie przygotowania.
1555 dni temu
G-E-N-I-A-L-N-E !!
odpowiedz
2083 dni temu
jak duze kroić kawałki piersi?
odpowiedz
2083 dni temu
Wystarczy, że przekroisz na 3 części :)
1971 dni temu
Ja robiłam dwa razy i za pierwszym pokroiłam na większe kawałki a drugim razem na niedużą kostkę i. z mniejszymi zdecydowanie wolę.
1251 dni temu
Zdecydowanie wygodniejsze są mniejsze kawałki:) A danie tak czy siak bardzo smaczne:)
2165 dni temu
Przepyszne, niebywale smaczne danie, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam i dziękuję za przepis pychota.
odpowiedz
2163 dni temu
Zapraszamy do skorzystania z innych przepisów Kuchni Lidla! :)
2291 dni temu
Pyszne ulubione danie całej mojej rodzinki☺
odpowiedz
2429 dni temu
Przepyszna potrawa. Generalnie łatwe w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dobrze będzie usmażony kurczak. Estragon w połączeniu daje niesamowity smak i aromat.
odpowiedz
2574 dni temu
A z czym można podać? Z makaronem ziemniakami ryżem czy kasza?
odpowiedz
2574 dni temu
Ryż i kasza wpasują się tutaj najbardziej :)
2734 dni temu
Bardzo smaczne!!! majstersztyk.
odpowiedz
3112 dni temu
JESZCZE JEDNO W PRZEPISIE JEST PODANE 3 PIERSI W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY PIERSI POJEDYNCZE CZY PODWOJNE? NAJLEPIEJ PODAĆ W GRAMACH.
odpowiedz
3112 dni temu
Super danie przygotowałam na święta wielkanocne . Wszystkim bardzo smakowało, będę robiła często na niedzielny obiad.
odpowiedz
3119 dni temu
czy można pominąć wino?
odpowiedz
3119 dni temu
Można pominąć :) Aczkolwiek wpłynie to na smak dania.
3137 dni temu
Pyszne danie, polecam! Bardzo łatwe, przygotowanie zajęło mi jednak dużo więcej czasu bo sos wolno się redukował. Następnym razem dam też trochę mniej cebuli a więcej pieczarek.
odpowiedz
3374 dni temu
Drogi Gościu, danie wówczas będzie miało nieco inny smak, jednak jak najbardziej można dokonać takiej zamiany! :)
odpowiedz
3376 dni temu
Czy wino można zastąpić cydrem?
odpowiedz
3441 dni temu
Pycha! Polecam!
odpowiedz
3478 dni temu
Bardzo pyszne danie, proste w przygotowaniu, polecam :)
odpowiedz
3479 dni temu
Aniu, sałata doskonale sprawdzi się w tym przepisie :)
odpowiedz
3480 dni temu
Jakie warzywa do tego dania? Można podać wytrawnie doprawiony bukiet sałat z orzechami?
odpowiedz
3486 dni temu
Drogi Gościu, wino nadaje tutaj dosyć charakterystycznego smaku. Jeśli jednak nie chcesz dodawać wina, pomiń je.
odpowiedz
3487 dni temu
Czy wino mozna pominąć?
odpowiedz
3521 dni temu
Drogi Gościu, możesz dodać wino półsłodkie, wtedy cała potrawa będzie automatycznie trochę słodsza.
odpowiedz
3523 dni temu
Czy moze byc do tego dania wino półsłodkie?
odpowiedz
3524 dni temu
Kasza gryczana to doskonały dodatek! :)
odpowiedz
3524 dni temu
Czy do kaszy gryczanej pasuje te danie ?
odpowiedz
3766 dni temu
Drogi gościu, tak, do przepisu dodajemy wino wytrawne.
odpowiedz
3768 dni temu
Czy w przepisie chodzi o wino wytrawne ?
odpowiedz
3779 dni temu
Janie, nie ma konieczności przyprawiania kurczaka przed podsmażeniem, jednak jeśli chcesz, możesz oprószyć go odrobiną soli i pieprzu przed wrzuceniem go na patelnię.
odpowiedz
3779 dni temu
Czy kurczaka doprawiamy według uznania przed podsmażeniem go, czy też podsmażamy jałowego a on nabiera smaku i aromatu podczas duszenia na końcu w gotowym sosie?
odpowiedz
3815 dni temu
bardzo mi smakowało :)
odpowiedz
3836 dni temu
Viola najlepsza będzie musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale zwykła musztarda delikatesowa lub sarepska również się świetnie sprawdza.
odpowiedz
3836 dni temu
Jaki rodzaj ma być musztardy? Bo ze zdjęcia wywnioskowałam, że to francuska ale wolę się upewnić;)
odpowiedz
3848 dni temu
Pyszniutko wyglądają,myslę że wybiorę się do Lidla na zakupy,pierś w promocji i pyszny przepis;
odpowiedz
zobacz wszystkie