Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka. Mięso przekładamy na talerz.

Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Dodajemy posiekaną cebulę i razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewamy wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu. Dodajemy bulion, śmietanę oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.

Na patelnię ponownie wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (44)

Avatar
  • Gość Gość
    987 dni temu
    Mięso wyszło twarde, w środku niedogotowane. Tylko po obsmażeniu mięso z kurczaka gotować zaledwie 5 minut ? Coś tu nie gra.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    987 dni temu
    Dobrze obsmażone mięso kurczaka nie potrzebuje długiego czasu gotowania. Należy mocno zarumienić je na patelni, a następnie krótko gotować w sosie. Chodzi o to, by nie wysuszyło się zbytnio-powinno pozostać soczyste. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jak duże kawałki je pokroisz. Warto w trakcie nakłuć mięso widelcem i sprawdzić, czy można wyłączać ogień, czy należy jeszcze chwilę przetrzymać je w sosie.
  • Gość Gość
    1341 dni temu
    Wyszło pycha!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1340 dni temu
    O to właśnie chodzi! Polecamy zatem wypróbowanie kolejnych przepisów ;)
  • Gość Gość
    1350 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź w sprawie śmietany. Danie wykonane wg przepisu rzeczywiście wyszło bardzo smaczne:-) Fakt, że odpowiadają Państwo na pytania z komentarzy, stawia Państwa w bardzo pozytywnym świetle i zachęcą do korzystania z kolejnych przepisów:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1354 dni temu
    A czy w przepisie chodzi o śmietanę, czy o śmietankę...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1354 dni temu
    Bez względu na to, czy użyjesz śmietany 30% czy śmietanki kremówki, przepis się uda, a danie będzie smaczne. Obie sprawdzą się w tej recepturze :) Rzadszą śmietankę trzeba będzie odpowiednio zredukować, o czym wspominamy w sposobie przygotowania.
  • ewu1207 ewu1207
    1555 dni temu
    G-E-N-I-A-L-N-E !!

    odpowiedz

  • slawek 22 slawek 22
    2083 dni temu
    jak duze kroić kawałki piersi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2083 dni temu
    Wystarczy, że przekroisz na 3 części :)
  • Dorota Rozenek Dorota Rozenek
    1971 dni temu
    Ja robiłam dwa razy i za pierwszym pokroiłam na większe kawałki a drugim razem na niedużą kostkę i. z mniejszymi zdecydowanie wolę.
  • lidkajch lidkajch
    1251 dni temu
    Zdecydowanie wygodniejsze są mniejsze kawałki:) A danie tak czy siak bardzo smaczne:)
  • Gość Gość
    2165 dni temu
    Przepyszne, niebywale smaczne danie, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam i dziękuję za przepis pychota.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2163 dni temu
    Zapraszamy do skorzystania z innych przepisów Kuchni Lidla! :)
  • Gość Gość
    2291 dni temu
    Pyszne ulubione danie całej mojej rodzinki☺

    odpowiedz

  • Radeklegnica Radeklegnica
    2429 dni temu
    Przepyszna potrawa. Generalnie łatwe w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dobrze będzie usmażony kurczak. Estragon w połączeniu daje niesamowity smak i aromat.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2574 dni temu
    A z czym można podać? Z makaronem ziemniakami ryżem czy kasza?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2574 dni temu
    Ryż i kasza wpasują się tutaj najbardziej :)
  • Gość Gość
    2734 dni temu
    Bardzo smaczne!!! majstersztyk.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3112 dni temu
    JESZCZE JEDNO W PRZEPISIE JEST PODANE 3 PIERSI W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY PIERSI POJEDYNCZE CZY PODWOJNE? NAJLEPIEJ PODAĆ W GRAMACH.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3112 dni temu
    Super danie przygotowałam na święta wielkanocne . Wszystkim bardzo smakowało, będę robiła często na niedzielny obiad.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3119 dni temu
    czy można pominąć wino?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3119 dni temu
    Można pominąć :) Aczkolwiek wpłynie to na smak dania.
  • Malinka Malinka
    3137 dni temu
    Pyszne danie, polecam! Bardzo łatwe, przygotowanie zajęło mi jednak dużo więcej czasu bo sos wolno się redukował. Następnym razem dam też trochę mniej cebuli a więcej pieczarek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3374 dni temu
    Drogi Gościu, danie wówczas będzie miało nieco inny smak, jednak jak najbardziej można dokonać takiej zamiany! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3376 dni temu
    Czy wino można zastąpić cydrem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3441 dni temu
    Pycha! Polecam!

    odpowiedz

  • Angela Angela
    3478 dni temu
    Bardzo pyszne danie, proste w przygotowaniu, polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3479 dni temu
    Aniu, sałata doskonale sprawdzi się w tym przepisie :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3480 dni temu
    Jakie warzywa do tego dania? Można podać wytrawnie doprawiony bukiet sałat z orzechami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3486 dni temu
    Drogi Gościu, wino nadaje tutaj dosyć charakterystycznego smaku. Jeśli jednak nie chcesz dodawać wina, pomiń je.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3487 dni temu
    Czy wino mozna pominąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3521 dni temu
    Drogi Gościu, możesz dodać wino półsłodkie, wtedy cała potrawa będzie automatycznie trochę słodsza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3523 dni temu
    Czy moze byc do tego dania wino półsłodkie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3524 dni temu
    Kasza gryczana to doskonały dodatek! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3524 dni temu
    Czy do kaszy gryczanej pasuje te danie ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3766 dni temu
    Drogi gościu, tak, do przepisu dodajemy wino wytrawne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3768 dni temu
    Czy w przepisie chodzi o wino wytrawne ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3779 dni temu
    Janie, nie ma konieczności przyprawiania kurczaka przed podsmażeniem, jednak jeśli chcesz, możesz oprószyć go odrobiną soli i pieprzu przed wrzuceniem go na patelnię.

    odpowiedz

  • Jan Jan
    3779 dni temu
    Czy kurczaka doprawiamy według uznania przed podsmażeniem go, czy też podsmażamy jałowego a on nabiera smaku i aromatu podczas duszenia na końcu w gotowym sosie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3815 dni temu
    bardzo mi smakowało :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3836 dni temu
    Viola najlepsza będzie musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale zwykła musztarda delikatesowa lub sarepska również się świetnie sprawdza.

    odpowiedz

  • Viola Viola
    3836 dni temu
    Jaki rodzaj ma być musztardy? Bo ze zdjęcia wywnioskowałam, że to francuska ale wolę się upewnić;)

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    3848 dni temu
    Pyszniutko wyglądają,myslę że wybiorę się do Lidla na zakupy,pierś w promocji i pyszny przepis;

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!