Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy z dwóch stron pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka. Mięso przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażamy, aż nabiorą brązowego koloru (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Dodajemy posiekaną cebulę i razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewamy wino i redukujemy na dość dużym ogniu, aż na patelni pozostanie około 1/3 sosu. Dodajemy bulion, śmietanę oraz musztardę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
Na patelnię ponownie wkładamy mięso, dodajemy estragon i całość gotujemy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.
Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.
Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (44)
1056 dni temu
Mięso wyszło twarde, w środku niedogotowane. Tylko po obsmażeniu mięso z kurczaka gotować zaledwie 5 minut ? Coś tu nie gra.
odpowiedz
1056 dni temu
Dobrze obsmażone mięso kurczaka nie potrzebuje długiego czasu gotowania. Należy mocno zarumienić je na patelni, a następnie krótko gotować w sosie. Chodzi o to, by nie wysuszyło się zbytnio-powinno pozostać soczyste. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jak duże kawałki je pokroisz. Warto w trakcie nakłuć mięso widelcem i sprawdzić, czy można wyłączać ogień, czy należy jeszcze chwilę przetrzymać je w sosie.
1410 dni temu
Wyszło pycha!
odpowiedz
1409 dni temu
O to właśnie chodzi! Polecamy zatem wypróbowanie kolejnych przepisów ;)
1419 dni temu
Dziękuję za odpowiedź w sprawie śmietany. Danie wykonane wg przepisu rzeczywiście wyszło bardzo smaczne:-) Fakt, że odpowiadają Państwo na pytania z komentarzy, stawia Państwa w bardzo pozytywnym świetle i zachęcą do korzystania z kolejnych przepisów:-)
odpowiedz
1423 dni temu
A czy w przepisie chodzi o śmietanę, czy o śmietankę...?
odpowiedz
1423 dni temu
Bez względu na to, czy użyjesz śmietany 30% czy śmietanki kremówki, przepis się uda, a danie będzie smaczne. Obie sprawdzą się w tej recepturze :) Rzadszą śmietankę trzeba będzie odpowiednio zredukować, o czym wspominamy w sposobie przygotowania.
1625 dni temu
G-E-N-I-A-L-N-E !!
odpowiedz
2152 dni temu
jak duze kroić kawałki piersi?
odpowiedz
2152 dni temu
Wystarczy, że przekroisz na 3 części :)
2040 dni temu
Ja robiłam dwa razy i za pierwszym pokroiłam na większe kawałki a drugim razem na niedużą kostkę i. z mniejszymi zdecydowanie wolę.
1321 dni temu
Zdecydowanie wygodniejsze są mniejsze kawałki:) A danie tak czy siak bardzo smaczne:)
2234 dni temu
Przepyszne, niebywale smaczne danie, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam i dziękuję za przepis pychota.
odpowiedz
2232 dni temu
Zapraszamy do skorzystania z innych przepisów Kuchni Lidla! :)
2360 dni temu
Pyszne ulubione danie całej mojej rodzinki☺
odpowiedz
2499 dni temu
Przepyszna potrawa. Generalnie łatwe w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dobrze będzie usmażony kurczak. Estragon w połączeniu daje niesamowity smak i aromat.
odpowiedz
2643 dni temu
A z czym można podać? Z makaronem ziemniakami ryżem czy kasza?
odpowiedz
2643 dni temu
Ryż i kasza wpasują się tutaj najbardziej :)
2803 dni temu
Bardzo smaczne!!! majstersztyk.
odpowiedz
3181 dni temu
JESZCZE JEDNO W PRZEPISIE JEST PODANE 3 PIERSI W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE CZY PIERSI POJEDYNCZE CZY PODWOJNE? NAJLEPIEJ PODAĆ W GRAMACH.
odpowiedz
3181 dni temu
Super danie przygotowałam na święta wielkanocne . Wszystkim bardzo smakowało, będę robiła często na niedzielny obiad.
odpowiedz
3188 dni temu
czy można pominąć wino?
odpowiedz
3188 dni temu
Można pominąć :) Aczkolwiek wpłynie to na smak dania.
3206 dni temu
Pyszne danie, polecam! Bardzo łatwe, przygotowanie zajęło mi jednak dużo więcej czasu bo sos wolno się redukował. Następnym razem dam też trochę mniej cebuli a więcej pieczarek.
odpowiedz
3443 dni temu
Drogi Gościu, danie wówczas będzie miało nieco inny smak, jednak jak najbardziej można dokonać takiej zamiany! :)
odpowiedz
3445 dni temu
Czy wino można zastąpić cydrem?
odpowiedz
3511 dni temu
Pycha! Polecam!
odpowiedz
3547 dni temu
Bardzo pyszne danie, proste w przygotowaniu, polecam :)
odpowiedz
3548 dni temu
Aniu, sałata doskonale sprawdzi się w tym przepisie :)
odpowiedz
3549 dni temu
Jakie warzywa do tego dania? Można podać wytrawnie doprawiony bukiet sałat z orzechami?
odpowiedz
3555 dni temu
Drogi Gościu, wino nadaje tutaj dosyć charakterystycznego smaku. Jeśli jednak nie chcesz dodawać wina, pomiń je.
odpowiedz
3556 dni temu
Czy wino mozna pominąć?
odpowiedz
3590 dni temu
Drogi Gościu, możesz dodać wino półsłodkie, wtedy cała potrawa będzie automatycznie trochę słodsza.
odpowiedz
3593 dni temu
Czy moze byc do tego dania wino półsłodkie?
odpowiedz
3593 dni temu
Kasza gryczana to doskonały dodatek! :)
odpowiedz
3593 dni temu
Czy do kaszy gryczanej pasuje te danie ?
odpowiedz
3835 dni temu
Drogi gościu, tak, do przepisu dodajemy wino wytrawne.
odpowiedz
3837 dni temu
Czy w przepisie chodzi o wino wytrawne ?
odpowiedz
3848 dni temu
Janie, nie ma konieczności przyprawiania kurczaka przed podsmażeniem, jednak jeśli chcesz, możesz oprószyć go odrobiną soli i pieprzu przed wrzuceniem go na patelnię.
odpowiedz
3848 dni temu
Czy kurczaka doprawiamy według uznania przed podsmażeniem go, czy też podsmażamy jałowego a on nabiera smaku i aromatu podczas duszenia na końcu w gotowym sosie?
odpowiedz
3884 dni temu
bardzo mi smakowało :)
odpowiedz
3905 dni temu
Viola najlepsza będzie musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale zwykła musztarda delikatesowa lub sarepska również się świetnie sprawdza.
odpowiedz
3905 dni temu
Jaki rodzaj ma być musztardy? Bo ze zdjęcia wywnioskowałam, że to francuska ale wolę się upewnić;)
odpowiedz
3918 dni temu
Pyszniutko wyglądają,myslę że wybiorę się do Lidla na zakupy,pierś w promocji i pyszny przepis;
odpowiedz
zobacz wszystkie