Kołacz z białym serem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 10 cm
  • maszynkę do mielenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Zagniatamy ciasto drożdżowe

Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy podgrzane mleko.  Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztopione masło dodajemy do wyrośniętego ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z lasek wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 2: Łączymy składniki masy serowej

Twaróg mielemy, dodajemy żółtka utarte z cukrem, nasionka wanilii, miękkie masło oraz mąkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, formując prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Nakładamy masę serową i zawijamy. Zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zawiniętego ciasta formujemy koło, delikatnie sklejając końce. W środku umieszczamy okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 10 cm. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nacinamy je w 8-10 miejscach, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 35-40 minut. Ciasto podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • jane jane
    367 dni temu
    Ciasto jest dość trudne ale warte zrobienia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    615 dni temu
    W cieście ma być 50g mąki a w masie serowej 500?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    615 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie listy składników! Faktycznie ilość mąki zamieniła się miejscami, ale już wszystko wróciło tam, gdzie powinno być i można spokojnie piec!
  • Gość Gość
    1367 dni temu
    zrobie to, obiecuje

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!