Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- tortownicę o średnicy 10 cm
- maszynkę do mielenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Zagniatamy ciasto drożdżowe
Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztopione masło dodajemy do wyrośniętego ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z lasek wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2: Łączymy składniki masy serowej
Twaróg mielemy, dodajemy żółtka utarte z cukrem, nasionka wanilii, miękkie masło oraz mąkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, formując prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Nakładamy masę serową i zawijamy. Zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zawiniętego ciasta formujemy koło, delikatnie sklejając końce. W środku umieszczamy okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 10 cm. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nacinamy je w 8-10 miejscach, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 35-40 minut. Ciasto podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!
Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik z wiśniami
- Smażone jabłuszka
- Pyszne ciasto gryczane
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Tort naleśnikowy XXL
- Pączki
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
- Małe serniczki kawowe
- Sernik czekoladowy
- Drożdżowe zajączki
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Omlet z amarantusem i owocami
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Wegańska fasolka po bretońsku
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Podlaskie całuski z jabłkami
- Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Pieczony kurczak chermoula z warzywami
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Śledzie w śmietanie
- Łososiowe fajitas
- Owocowe szaszłyki
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
347 dni temu
Ciasto jest dość trudne ale warte zrobienia
odpowiedz
595 dni temu
W cieście ma być 50g mąki a w masie serowej 500?
odpowiedz
595 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie listy składników! Faktycznie ilość mąki zamieniła się miejscami, ale już wszystko wróciło tam, gdzie powinno być i można spokojnie piec!
1347 dni temu
zrobie to, obiecuje
odpowiedz