
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- formę do tarty o średnicy 22 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Świeży lub mrożony szpinak zmiksuj na pulpę. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, przed miksowaniem zostaw go w temperaturze pokojowej, aby się rozmroził.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: PIECZEMY TARTĘ
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.
KROK 3: SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ
Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1720 dni temu
czym można zastąpić konfiturę truskawkową?
odpowiedz
1720 dni temu
Samą konfiturę trudno będzie tutaj zastąpić. Możesz użyć dżemu truskawkowego albo konfitury/dżemu z innych owoców, np. leśnych.