Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- formę do tarty o średnicy 22 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Świeży lub mrożony szpinak zmiksuj na pulpę. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, przed miksowaniem zostaw go w temperaturze pokojowej, aby się rozmroził.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: PIECZEMY TARTĘ
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.
KROK 3: SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ
Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta jabłkowo-waniliowa
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Tarta z Linzu
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Jajecznica na 3 sposoby
- Ciasteczka bakaliowe
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Krem pierniczkowy
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Suflety z serem munster
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Ciasto krówkowe bez pieczenia
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Wegańska pieczeń z dyni
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Keks świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1402 dni temu
czym można zastąpić konfiturę truskawkową?
odpowiedz
1402 dni temu
Samą konfiturę trudno będzie tutaj zastąpić. Możesz użyć dżemu truskawkowego albo konfitury/dżemu z innych owoców, np. leśnych.