Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- formę do tarty o średnicy 22 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Świeży lub mrożony szpinak zmiksuj na pulpę. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, przed miksowaniem zostaw go w temperaturze pokojowej, aby się rozmroził.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: PIECZEMY TARTĘ
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.
KROK 3: SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ
Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Tarta jabłkowo-waniliowa
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1473 dni temu
czym można zastąpić konfiturę truskawkową?
odpowiedz
1473 dni temu
Samą konfiturę trudno będzie tutaj zastąpić. Możesz użyć dżemu truskawkowego albo konfitury/dżemu z innych owoców, np. leśnych.