Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • sito
  • formę do tarty o średnicy 22 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Świeży lub mrożony szpinak zmiksuj na pulpę. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, przed miksowaniem zostaw go w temperaturze pokojowej, aby się rozmroził.

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

KROK 2: PIECZEMY TARTĘ

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.

KROK 3: SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ

Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1202 dni temu
    czym można zastąpić konfiturę truskawkową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1202 dni temu
    Samą konfiturę trudno będzie tutaj zastąpić. Możesz użyć dżemu truskawkowego albo konfitury/dżemu z innych owoców, np. leśnych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!