![Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c9ebb2405024-6db9a6f79700-KK_SLODKIE_tarta_szpinakowo-szczawiowa_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- formę do tarty o średnicy 22 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Świeży lub mrożony szpinak zmiksuj na pulpę. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, przed miksowaniem zostaw go w temperaturze pokojowej, aby się rozmroził.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: PIECZEMY TARTĘ
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.
KROK 3: SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ
Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
![Tarta Tatin](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98c4b2d5b960-ed869b298f-KW_42_PASCAL_danie.webp)
Tarta jabłkowo-waniliowa
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
![Tarta jabłkowo-waniliowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8b907cc78b18-e3730433de-1250x700_KW_07_Pawel-Malecki_tarta-jablkowo_waniliowa-_382499_rgb_ok.webp)
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
![Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ed40b5391c75-34a381ec20-Erdbeertarte.webp)
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
![Tarta ze szpinakiem i serem kozim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e22c523befa2-fbe7dc9511-Beautyshot_KW23_20222_TARTA_13764_RGB_OK_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Tarta z Linzu
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Jajecznica na 3 sposoby
- Ciasteczka bakaliowe
- Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Krem pierniczkowy
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Suflety z serem munster
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Ciasto krówkowe bez pieczenia
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Wegańska pieczeń z dyni
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Keks świąteczny
Komentarze (2)
1332 dni temu
czym można zastąpić konfiturę truskawkową?
odpowiedz
1332 dni temu
Samą konfiturę trudno będzie tutaj zastąpić. Możesz użyć dżemu truskawkowego albo konfitury/dżemu z innych owoców, np. leśnych.