Tarta ze szpinakiem i serem kozim

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Pieczemy paprykę

Tarta ze szpinakiem i serem kozim - Pieczemy paprykę

Papryki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy w folii. Zdejmujemy skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.

 

 

KROK 2: Kroimy warzywa

Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki (miękki miąższ) i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Jeden ząbek czosnku krótko smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej bazylii i smażymy razem około 3-4 minut. Przekładamy na talerz.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drugi ząbek czosnku, pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przekładamy na talerz z resztą warzyw.

KROK 3: Przygotowujemy ciasto francuskie

Tarta ze szpinakiem i serem kozim - Przygotowujemy ciasto francuskie

Ciasto francuskie składamy na pół, tak by miało 0,5 cm grubości (w razie potrzeby delikatnie wałkujemy). Wycinamy prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm i na chwilę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia ciasto delikatnie nakłuwamy i obciążamy (np. mniejszą blaszką wypełnioną grochem). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

KROK 4: Układamy składniki na tarcie

Tarta ze szpinakiem i serem kozim - Układamy składniki na tarcie

Ciasto smarujemy kozim twarożkiem. Na wierzchu układamy porwane plastry szynki, usmażone warzywa, listki bazylii oraz liście szpinaku skropione oliwą. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami pistacjowymi.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Agnieszka Agnieszka
    917 dni temu
    Jakiś niespójny ten przepis...w składnikach nie ma sera koziego tylko camembert a w opisie przygotowania jest kozi twarożek. Tak samo z rukolą, w składzie jest a potem cisza :| ale spróbuję bo brzmi i wygląda smacznie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    917 dni temu
    Agnieszko, rzeczywiście wkradł się błąd :) Już poprawiliśmy :) Dziękujemy za czujność!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram