Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Pieczemy paprykę
Papryki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy w folii. Zdejmujemy skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.
KROK 2: Kroimy warzywa
Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki (miękki miąższ) i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Jeden ząbek czosnku krótko smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej bazylii i smażymy razem około 3-4 minut. Przekładamy na talerz.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drugi ząbek czosnku, pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przekładamy na talerz z resztą warzyw.
KROK 3: Przygotowujemy ciasto francuskie
Ciasto francuskie składamy na pół, tak by miało 0,5 cm grubości (w razie potrzeby delikatnie wałkujemy). Wycinamy prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm i na chwilę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia ciasto delikatnie nakłuwamy i obciążamy (np. mniejszą blaszką wypełnioną grochem). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
KROK 4: Układamy składniki na tarcie
Ciasto smarujemy kozim twarożkiem. Na wierzchu układamy porwane plastry szynki, usmażone warzywa, listki bazylii oraz liście szpinaku skropione oliwą. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami pistacjowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.
Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
340 dni temu
Podawanie ilości składników w sztukach jest bardzo niepraktyczne i utrudnia gotowanie.
odpowiedz
3100 dni temu
Jakiś niespójny ten przepis...w składnikach nie ma sera koziego tylko camembert a w opisie przygotowania jest kozi twarożek. Tak samo z rukolą, w składzie jest a potem cisza :| ale spróbuję bo brzmi i wygląda smacznie.
odpowiedz
3100 dni temu
Agnieszko, rzeczywiście wkradł się błąd :) Już poprawiliśmy :) Dziękujemy za czujność!