zobacz film Tarta szpinakowo-borówkowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wczesniej:

Liście świeżego szpinaku podgrzewaj partiami na patelni, aż zwiędną, przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką pulpę. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. 

Przygotuj:

  • blender
  • sitko
  • formę o średnicy 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg)

Ciasto szpinakowe

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy olej, roztopione i wystudzone masło, pulpę szpinakową, sok z cytryny, mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 16-20 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).

Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremki i układamy na papierze do pieczenia spodem do góry, studzimy.

Żel

Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Odstawiamy. W rondelku zagotowujemy 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Studzimy.

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód smarujemy konfiturą truskawkową, przykrywamy górą i ponownie smarujemy konfiturą. Borówki skrapiamy chłodnym żelem i układamy na biszkopcie.

Żelujemy (np. pędzlem) ponownie owoce oraz cały torcik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    964 dni temu
    dziękuję za odpowiedź Kochani ! A jeszcze mam takie pytanie. Myślicie, że to ciasto w miarę dobrze zachowa się po zamrożeniu ? Czy nie bardzo z tą żelatyną? Bo cała reszta spoko, pytanie jak te owoce w żelatynie....

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    965 dni temu
    Dzień dobry ! A czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, czy nie bardzo to będzie smakować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    965 dni temu
    Izabelo, oczywiście-możesz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. Ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak, ale jeśli jesteś fanką pełnoziarnistych produktów, na pewno Ci zasmakuje.
  • Gość Gość
    2409 dni temu
    dzień dobry, czy można jakieś inne owoce niż borówka, któreś z sezonowych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2408 dni temu
    Sprawdzą się tu maliny, truskawki, brzoskwinie. Odradzamy użycie jabłek czy gruszek :)
  • Gość Gość
    3353 dni temu
    Proszę o zmodyfikowanie opcji drukowania, bo przepis drukuje się na 3 stronach, bardzo dużą czcionką.Może udałoby się zmieścić na 1 stronie. Kopiowanie do edytora tekstu jest nie wygodne.Skoro jest opcja drukuj..... Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3424 dni temu
    Drogi Gościu, forma ma średnicę 22 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3424 dni temu
    Na jakiej wielkości formę jest ilość ciasta w przepisie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3456 dni temu
    Pyszne polecam ☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3458 dni temu
    Ajo, jeśli próbowałeś / łaś podziel się wrażeniami.

    odpowiedz

  • Ajo Ajo
    3458 dni temu
    Ciekawe czy pomysłodawca sam spróbował?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!