
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wczesniej:
Liście świeżego szpinaku podgrzewaj partiami na patelni, aż zwiędną, przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką pulpę. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj:
- blender
- sitko
- formę o średnicy 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg)
Ciasto szpinakowe
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy olej, roztopione i wystudzone masło, pulpę szpinakową, sok z cytryny, mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 16-20 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).
Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremki i układamy na papierze do pieczenia spodem do góry, studzimy.
Żel
Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Odstawiamy. W rondelku zagotowujemy 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód smarujemy konfiturą truskawkową, przykrywamy górą i ponownie smarujemy konfiturą. Borówki skrapiamy chłodnym żelem i układamy na biszkopcie.
Żelujemy (np. pędzlem) ponownie owoce oraz cały torcik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
1287 dni temu
dziękuję za odpowiedź Kochani ! A jeszcze mam takie pytanie. Myślicie, że to ciasto w miarę dobrze zachowa się po zamrożeniu ? Czy nie bardzo z tą żelatyną? Bo cała reszta spoko, pytanie jak te owoce w żelatynie....
Odpowiedz
1288 dni temu
Dzień dobry ! A czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, czy nie bardzo to będzie smakować?
Odpowiedz
1288 dni temu
Izabelo, oczywiście-możesz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. Ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak, ale jeśli jesteś fanką pełnoziarnistych produktów, na pewno Ci zasmakuje.
2731 dni temu
dzień dobry, czy można jakieś inne owoce niż borówka, któreś z sezonowych?
Odpowiedz
2731 dni temu
Sprawdzą się tu maliny, truskawki, brzoskwinie. Odradzamy użycie jabłek czy gruszek :)
3676 dni temu
Proszę o zmodyfikowanie opcji drukowania, bo przepis drukuje się na 3 stronach, bardzo dużą czcionką.Może udałoby się zmieścić na 1 stronie. Kopiowanie do edytora tekstu jest nie wygodne.Skoro jest opcja drukuj..... Pozdrawiam
Odpowiedz
3747 dni temu
Drogi Gościu, forma ma średnicę 22 cm.
Odpowiedz
3747 dni temu
Na jakiej wielkości formę jest ilość ciasta w przepisie?
Odpowiedz
3779 dni temu
Pyszne polecam ☺
Odpowiedz
3781 dni temu
Ajo, jeśli próbowałeś / łaś podziel się wrażeniami.
Odpowiedz
3781 dni temu
Ciekawe czy pomysłodawca sam spróbował?
Odpowiedz
zobacz wszystkie