zobacz film Borówkowe semifreddo

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • mikser
  • silikonowe foremki do muffinek

Przygotuj wcześniej

Mocno schłódź śmietankę.

Przygotowanie

Borówki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny. Całość miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowane borówki odstawiamy na bok. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Masę przekładamy do silikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.

Sos

Do małego garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu. Kiedy borówki zaczną się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny. Sos możemy podawać na ciepło lub przestudzony.

Jak podawać

Na talerz wykładamy sos. Zamarznięte lody wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu obok sosu. Lody dekorujemy świeżymi borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Deser podajemy na wpół zamarznięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • kora kora
    3761 dni temu
    Przepyszne! Smakuje jak lody borówkowe.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3781 dni temu
    Gosiu, papierowe formy się nie sprawdzą w tym przepisie.

    odpowiedz

  • Gosia Goleń Gosia Goleń
    3781 dni temu
    Mam pytanko czy jak nie mam silikonowych foremek mogę użyć tych papierowych ?

    odpowiedz

  • Dziubek Dziubek
    3783 dni temu
    Dziekuje za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3783 dni temu
    Dziubku, konsystencja deseru zbliżona jest do lodów. Zdecydowanie wygodniej będzie jeść go łyżeczką.

    odpowiedz

  • Dziubek Dziubek
    3783 dni temu
    Jaka jest konsystencja tego deseru? Wychodzą z tego lody czy miękki deser? Podawać z łyżką czy widelczykiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    Matyldo, tak jak napisał już Gość - to dwa różne owoce :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3785 dni temu
    Borówka amerykańska (borówka wysoka) to inny gatunek, nasza jagoda to borówka czarna :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3785 dni temu
    Takie pytanko, może się nie znam ale czy borówka (amerykańska) i jagoda to tylko różne (np. regionalne) nazwy tego samego owocu czy jednak dwa różne?? P.S: Czyżby panu Pawłowi zepsuł się "duży" mikser że musiał śmietanę ubijać małym "ręcznym" ;-)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!