Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- mikser
- silikonowe foremki do muffinek
Przygotuj wcześniej
Mocno schłódź śmietankę.
Przygotowanie
Borówki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny. Całość miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowane borówki odstawiamy na bok. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Masę przekładamy do silikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.
Sos
Do małego garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu. Kiedy borówki zaczną się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny. Sos możemy podawać na ciepło lub przestudzony.
Jak podawać
Na talerz wykładamy sos. Zamarznięte lody wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu obok sosu. Lody dekorujemy świeżymi borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Deser podajemy na wpół zamarznięty.
Zobacz podobne
przepisy
Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.
Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!
Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!
Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3812 dni temu
Przepyszne! Smakuje jak lody borówkowe.
odpowiedz
3832 dni temu
Gosiu, papierowe formy się nie sprawdzą w tym przepisie.
odpowiedz
3832 dni temu
Mam pytanko czy jak nie mam silikonowych foremek mogę użyć tych papierowych ?
odpowiedz
3834 dni temu
Dziekuje za odpowiedź :)
odpowiedz
3835 dni temu
Dziubku, konsystencja deseru zbliżona jest do lodów. Zdecydowanie wygodniej będzie jeść go łyżeczką.
odpowiedz
3835 dni temu
Jaka jest konsystencja tego deseru? Wychodzą z tego lody czy miękki deser? Podawać z łyżką czy widelczykiem?
odpowiedz
3836 dni temu
Matyldo, tak jak napisał już Gość - to dwa różne owoce :)
odpowiedz
3836 dni temu
Borówka amerykańska (borówka wysoka) to inny gatunek, nasza jagoda to borówka czarna :)
odpowiedz
3836 dni temu
Takie pytanko, może się nie znam ale czy borówka (amerykańska) i jagoda to tylko różne (np. regionalne) nazwy tego samego owocu czy jednak dwa różne?? P.S: Czyżby panu Pawłowi zepsuł się "duży" mikser że musiał śmietanę ubijać małym "ręcznym" ;-)
odpowiedz