
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- mikser
- silikonowe foremki do muffinek
Przygotuj wcześniej
Mocno schłódź śmietankę.
Przygotowanie
Borówki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny. Całość miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowane borówki odstawiamy na bok. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Masę przekładamy do silikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.
Sos
Do małego garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu. Kiedy borówki zaczną się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny. Sos możemy podawać na ciepło lub przestudzony.
Jak podawać
Na talerz wykładamy sos. Zamarznięte lody wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu obok sosu. Lody dekorujemy świeżymi borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Deser podajemy na wpół zamarznięty.
Zobacz podobne
przepisy
Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3927 dni temu
Przepyszne! Smakuje jak lody borówkowe.
odpowiedz
3947 dni temu
Gosiu, papierowe formy się nie sprawdzą w tym przepisie.
odpowiedz
3947 dni temu
Mam pytanko czy jak nie mam silikonowych foremek mogę użyć tych papierowych ?
odpowiedz
3949 dni temu
Dziekuje za odpowiedź :)
odpowiedz
3949 dni temu
Dziubku, konsystencja deseru zbliżona jest do lodów. Zdecydowanie wygodniej będzie jeść go łyżeczką.
odpowiedz
3949 dni temu
Jaka jest konsystencja tego deseru? Wychodzą z tego lody czy miękki deser? Podawać z łyżką czy widelczykiem?
odpowiedz
3950 dni temu
Matyldo, tak jak napisał już Gość - to dwa różne owoce :)
odpowiedz
3951 dni temu
Borówka amerykańska (borówka wysoka) to inny gatunek, nasza jagoda to borówka czarna :)
odpowiedz
3951 dni temu
Takie pytanko, może się nie znam ale czy borówka (amerykańska) i jagoda to tylko różne (np. regionalne) nazwy tego samego owocu czy jednak dwa różne?? P.S: Czyżby panu Pawłowi zepsuł się "duży" mikser że musiał śmietanę ubijać małym "ręcznym" ;-)
odpowiedz