 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- mikser
- silikonowe foremki do muffinek
Przygotuj wcześniej
Mocno schłódź śmietankę.
Przygotowanie
Borówki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny. Całość miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowane borówki odstawiamy na bok. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Masę przekładamy do silikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.
Sos
Do małego garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu. Kiedy borówki zaczną się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy. Całość podgrzewamy, mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny. Sos możemy podawać na ciepło lub przestudzony.
Jak podawać
Na talerz wykładamy sos. Zamarznięte lody wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu obok sosu. Lody dekorujemy świeżymi borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Deser podajemy na wpół zamarznięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Boczek pieczony
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Barszcz czerwony z ziemniakami
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (9)
4082 dni temu
Przepyszne! Smakuje jak lody borówkowe.
Odpowiedz
4102 dni temu
Gosiu, papierowe formy się nie sprawdzą w tym przepisie.
Odpowiedz
4102 dni temu
Mam pytanko czy jak nie mam silikonowych foremek mogę użyć tych papierowych ?
Odpowiedz
4104 dni temu
Dziekuje za odpowiedź :)
Odpowiedz
4104 dni temu
Dziubku, konsystencja deseru zbliżona jest do lodów. Zdecydowanie wygodniej będzie jeść go łyżeczką.
Odpowiedz
4104 dni temu
Jaka jest konsystencja tego deseru? Wychodzą z tego lody czy miękki deser? Podawać z łyżką czy widelczykiem?
Odpowiedz
4105 dni temu
Matyldo, tak jak napisał już Gość - to dwa różne owoce :)
Odpowiedz
4106 dni temu
Borówka amerykańska (borówka wysoka) to inny gatunek, nasza jagoda to borówka czarna :)
Odpowiedz
4106 dni temu
Takie pytanko, może się nie znam ale czy borówka (amerykańska) i jagoda to tylko różne (np. regionalne) nazwy tego samego owocu czy jednak dwa różne?? P.S: Czyżby panu Pawłowi zepsuł się "duży" mikser że musiał śmietanę ubijać małym "ręcznym" ;-)
Odpowiedz