Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krem angielski
Mleko gotujemy. W metalowej misce ucieramy żółtka z cukrem. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Do utartych żółtek dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku). Ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji.
Do gorącego kremu angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Krem angielski studzimy. Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z kremem. Do gotowej masy dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.
Ciasteczka z masy cygaretkowej
Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze.
Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu bardzo szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Sos malinowy
Owoce i cukier puder miksujemy.
Jak podawać
Zamrożony deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.
Zobacz podobne
przepisy
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Sernik na zimno
- Puszysty krem z melona
- Borówkowe semifreddo
- Deser gruszkowo-malinowy
- Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Lody domowe w dwóch smakach
- Babeczki z jeżynami
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Jogurtowy sernik na zimno
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Warzywa stir-fry po tajsku
- Babeczki leśny mech
- Pierogi z mięsem
- Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Wykwintne roladki rybne
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Brownie z chałwą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (38)
1546 dni temu
Po 2-3 godzinach deser zamroził się tylko przy ściankach naczynia, a po całej nocy był tak zmrożony, że aż trudno było go kroić i jeść łyżeczką. Z czego to może wynikać, że nie był kremowy jak zwykłe lody?
odpowiedz
1546 dni temu
Domowe lody i desery, które spędzą całą noc w lodówce, zawsze mocno stwardnieją. Warto wyjąć parfait z zamrażarki z wyprzedzeniem, by nieco odtajało i kroić deser nożem zanurzonym wcześniej w ciepłej wodzie.
1564 dni temu
Mam problem z tym deserem. Tzn. w smaku jest pyszny, ale robiłam już go 4 razy i za każdym razem masa się rozwarstwia po zamrożeniu (góra jest bardziej kremowa, sam spód lodów jest twardszy, jakby więcej wody tam było). Co może być przyczyną?
odpowiedz
1564 dni temu
Magdaleno, rozwarstwianie się zamrożonej masy parfait może być spowodowane niedostatecznym połączeniem się składników kremu angielskiego. Przy następnym podejściu do tego deseru spróbuj dokładniej i energiczniej ubijać masę na etapie łączenia utartych żółtek z zagotowanym mlekiem, by krem dobrze się napowietrzył, a składniki dokładnie połączyły. Na kolejnych etapach powstawania kremu angielskiego (dodawanie czekolady, dodawanie ubitej śmietanki) również warto zwrócić uwagę na dokładne mieszanie masy.
1701 dni temu
To w końcu co gotujemy ? Francuskie "parfait" czy krem angielski zwany "custard" czy może, po polsku, lody waniliowe ? Różnice są niewielkie, ale są, choćby w podawaniu.
odpowiedz
1701 dni temu
Z wykorzystaniem tego przepisu przygotowujemy (zgodnie z tym, co mówi jego tytuł) francuski deser parfait na bazie kremu angielskiego (créme anglaise). Krem angielski jest tu jednym ze składników deseru parfait, dlatego jego nazwę oraz sposób przygotowania umieściliśmy w treści przepisu. Należy dodać również, że krem angielski bardzo często jest dodatkiem do francuskich deserów i równie często stanowi ich bazę. Custard, o którym wspominasz, od klasycznego kremu angielskiego różni się tym, że niekiedy dodaje się do niego żelatynę, skrobię kukurydzianą lub mąkę kukurydzianą, których Paweł nie używał w tym przepisie. Jeśli chodzi o sposób serwowania parfait, umieszczanie deseru w kielichu jest jedną z opcji jego podania. Dość popularną, ale wciąż opcją. Najważniejszą definicyjną kwestią jest tutaj skład, czyli masa powstała na gotującym się mleku, jajkach i śmietanie. Dopisek "domowe lody" w nawiasie ma na celu przybliżenie charakterystyki deseru tym osobom, które do tej pory nie słyszały o parfait.
2786 dni temu
Czy ktos wie czy mozna jakos zmodyfikowac ten przepis zeby nie uzywac ani mleka ani smietanki, tylk np.dac mleko roslinne i mleko/smietane kokosowa? Czy tak sie uda?
odpowiedz
3237 dni temu
Czy maliny można podawać na gorąco? Jak duży pojemnik przygotować? Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić ilości masy. Pozdrawiam!
odpowiedz
3237 dni temu
Aśka, może to być np. prostokątna keskówka. Ciepłe maliny do lodowego deseru również się sprawdzą :)
3493 dni temu
Marto, po 2-3 godzinach możesz już sprawdzić czy parfait jest już dobrze zmrożone :)
odpowiedz
3493 dni temu
a jak długo należy mrozić parfait?
odpowiedz
3701 dni temu
pszepyszne
odpowiedz
3832 dni temu
Czy biała czekolada jest tu konieczna, czy można ją zastąpić czymś mniej kalorycznym (np. mascarpone) albo pominąć?
odpowiedz
3854 dni temu
czy nie można by było zalaczac do opisu kaloryczności danej potrawy? bardzo by to ułatwiło dobór przepisu szczuplym inaczej ;)))
odpowiedz
3947 dni temu
Aniu, malin nie musisz rozmrażać.
odpowiedz
3947 dni temu
Czy używając mrożonych malin należy je najpierw rozmrozić, dodać do masy i mrozić całość czy też nie należy owoców rozmrażać?
odpowiedz
4019 dni temu
Fantastyczne ! Goście zachwyceni ! Podałam w ładnych pojemniczkach ( w których mroziłam lody ) i dodałam trochę rumu, aby konsystencja była troszkę inna :) Polecam każdemu z moich znajomych :)
odpowiedz
4138 dni temu
Zrobiłam lody według tego przepisu i wyszły fantastyczne. Częstowałam nimi wielu gości i wszyscy byli zachwyceni, pytali czy stosowałam jakieś fixy do lodów... a ja na to, że są tam tylko jajka, śmietanka, trochę mleka, cukru i tabliczka czekolady. Nie wierzyli ;) Mrożone maliny to najfajniejszy dodatek, są cudowne w smaku i świetnie komponują się z lodami. Serdecznie polecam ten przepis!
odpowiedz
4139 dni temu
GośćM.B., niestety w tym przepisie żółtka są niezbędne.
odpowiedz
4139 dni temu
Czy muszą być w przepisie zółtka? Można je czymś zastąpić, czy pominąć ?
odpowiedz
4147 dni temu
Mniam, mniam muszę to zrobić na najbliższe spotkanie rodzinne ;)
odpowiedz
4153 dni temu
Dziobak, chodzi o wystudzenie kremu do temperatury pokojowej, czyli około 21-24 stopni.
odpowiedz
4154 dni temu
"Krem angielski delikatnie studzimy i łączymy z ubitą śmietanką. " - czyli mamy przepis ale nie mamy przepisu. Poproszę definicje pojęć "delikatnego studzenia" - bo nie wiadomo czy chodzi o metodę studzenia czy o tylko mały spadek temperatury produktu oraz "ostudzony" - jaka to temperatura.
odpowiedz
4157 dni temu
Smakują tak jak wyglądają rewelacja ja polecam maliny bo je uwielbiam
odpowiedz
4157 dni temu
Zrobiłam z truskawkami, jednak doradzam zmiksować owoce, zamiast wrzucić całe, po potem nie można pokroić lodów. Ale bardzo smaczne, ja dodałam więcej cukru.
odpowiedz
4158 dni temu
Krycha, oczywiście możesz spróbować przyrządzić deser także z truskawkami. Aga, 50 g białka to waga po oddzieleniu białek od żółtek. Przeciętnie białko jednego jajka waży około 20-35 g. P, liczba porcji jest zależna od apetytu gości :) Śmietankę należy po prostu ubić mikserem lub trzepaczką, bez żadnych dodatków.
odpowiedz
4165 dni temu
na ile osób ten przepis? jak przygotowac ubitą śmietankę?
odpowiedz
4167 dni temu
Polecam na upały rewelacja moji znajomi byli zachwyceni Anka
odpowiedz
4169 dni temu
Co to znaczy 50g białka ??
odpowiedz
4170 dni temu
Te lody są bardzo proste do zrobienia i naprawdę smakują ja zrobiłem z różnymi owocami malinami truskawkami i borówkami wyszły super
odpowiedz
4178 dni temu
Można zamiast malin dać truskawki?
odpowiedz
4179 dni temu
Jadalne napewno ale czy dobre to już inna sprawa
odpowiedz
4179 dni temu
a takie zamrożone maliny to bedą jadalne?
odpowiedz
4179 dni temu
Lody są przepyszne, a ciasteczka z masy cygaretkowej znajdziecie przy innym przepisie:https://kuchnialidla.pl/Deser-Ladies
odpowiedz
4181 dni temu
A jak te ciasteczka powinny wyglądać? Czy ktoś wie??
odpowiedz
4181 dni temu
Pewnie Lidla nie stać by były dwa nagrania od pana Pawła... :(
odpowiedz
4182 dni temu
Łatwiej byłoby, gdyby był wstawiony film. Dodatkowo jakiś błąd wkradł się w składniki - są nie tam gdzie powinny.
odpowiedz
3005 dni temu
Tak masz rację
zobacz wszystkie