Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krem angielski

Mleko gotujemy. W metalowej misce ucieramy żółtka z cukrem. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Do utartych żółtek dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku). Ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji.
Do gorącego kremu angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Krem angielski studzimy. Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z kremem. Do gotowej masy dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.

Ciasteczka z masy cygaretkowej

Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze.
Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu bardzo szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Sos malinowy

Owoce i cukier puder miksujemy.

Jak podawać

Zamrożony deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Gość Gość
    1546 dni temu
    Po 2-3 godzinach deser zamroził się tylko przy ściankach naczynia, a po całej nocy był tak zmrożony, że aż trudno było go kroić i jeść łyżeczką. Z czego to może wynikać, że nie był kremowy jak zwykłe lody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1546 dni temu
    Domowe lody i desery, które spędzą całą noc w lodówce, zawsze mocno stwardnieją. Warto wyjąć parfait z zamrażarki z wyprzedzeniem, by nieco odtajało i kroić deser nożem zanurzonym wcześniej w ciepłej wodzie.
  • Magdalena Magdalena
    1564 dni temu
    Mam problem z tym deserem. Tzn. w smaku jest pyszny, ale robiłam już go 4 razy i za każdym razem masa się rozwarstwia po zamrożeniu (góra jest bardziej kremowa, sam spód lodów jest twardszy, jakby więcej wody tam było). Co może być przyczyną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1564 dni temu
    Magdaleno, rozwarstwianie się zamrożonej masy parfait może być spowodowane niedostatecznym połączeniem się składników kremu angielskiego. Przy następnym podejściu do tego deseru spróbuj dokładniej i energiczniej ubijać masę na etapie łączenia utartych żółtek z zagotowanym mlekiem, by krem dobrze się napowietrzył, a składniki dokładnie połączyły. Na kolejnych etapach powstawania kremu angielskiego (dodawanie czekolady, dodawanie ubitej śmietanki) również warto zwrócić uwagę na dokładne mieszanie masy.
  • KLM KLM
    1701 dni temu
    To w końcu co gotujemy ? Francuskie "parfait" czy krem angielski zwany "custard" czy może, po polsku, lody waniliowe ? Różnice są niewielkie, ale są, choćby w podawaniu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1701 dni temu
    Z wykorzystaniem tego przepisu przygotowujemy (zgodnie z tym, co mówi jego tytuł) francuski deser parfait na bazie kremu angielskiego (créme anglaise). Krem angielski jest tu jednym ze składników deseru parfait, dlatego jego nazwę oraz sposób przygotowania umieściliśmy w treści przepisu. Należy dodać również, że krem angielski bardzo często jest dodatkiem do francuskich deserów i równie często stanowi ich bazę. Custard, o którym wspominasz, od klasycznego kremu angielskiego różni się tym, że niekiedy dodaje się do niego żelatynę, skrobię kukurydzianą lub mąkę kukurydzianą, których Paweł nie używał w tym przepisie. Jeśli chodzi o sposób serwowania parfait, umieszczanie deseru w kielichu jest jedną z opcji jego podania. Dość popularną, ale wciąż opcją. Najważniejszą definicyjną kwestią jest tutaj skład, czyli masa powstała na gotującym się mleku, jajkach i śmietanie. Dopisek "domowe lody" w nawiasie ma na celu przybliżenie charakterystyki deseru tym osobom, które do tej pory nie słyszały o parfait.
  • Gosia Gosia
    2786 dni temu
    Czy ktos wie czy mozna jakos zmodyfikowac ten przepis zeby nie uzywac ani mleka ani smietanki, tylk np.dac mleko roslinne i mleko/smietane kokosowa? Czy tak sie uda?

    odpowiedz

  • Aśka Aśka
    3237 dni temu
    Czy maliny można podawać na gorąco? Jak duży pojemnik przygotować? Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić ilości masy. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3237 dni temu
    Aśka, może to być np. prostokątna keskówka. Ciepłe maliny do lodowego deseru również się sprawdzą :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3493 dni temu
    Marto, po 2-3 godzinach możesz już sprawdzić czy parfait jest już dobrze zmrożone :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3493 dni temu
    a jak długo należy mrozić parfait?

    odpowiedz

  • lolGość lolGość
    3701 dni temu
    pszepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3832 dni temu
    Czy biała czekolada jest tu konieczna, czy można ją zastąpić czymś mniej kalorycznym (np. mascarpone) albo pominąć?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3854 dni temu
    czy nie można by było zalaczac do opisu kaloryczności danej potrawy? bardzo by to ułatwiło dobór przepisu szczuplym inaczej ;)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3947 dni temu
    Aniu, malin nie musisz rozmrażać.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3947 dni temu
    Czy używając mrożonych malin należy je najpierw rozmrozić, dodać do masy i mrozić całość czy też nie należy owoców rozmrażać?

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    4019 dni temu
    Fantastyczne ! Goście zachwyceni ! Podałam w ładnych pojemniczkach ( w których mroziłam lody ) i dodałam trochę rumu, aby konsystencja była troszkę inna :) Polecam każdemu z moich znajomych :)

    odpowiedz

  • Alina Alina
    4138 dni temu
    Zrobiłam lody według tego przepisu i wyszły fantastyczne. Częstowałam nimi wielu gości i wszyscy byli zachwyceni, pytali czy stosowałam jakieś fixy do lodów... a ja na to, że są tam tylko jajka, śmietanka, trochę mleka, cukru i tabliczka czekolady. Nie wierzyli ;) Mrożone maliny to najfajniejszy dodatek, są cudowne w smaku i świetnie komponują się z lodami. Serdecznie polecam ten przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4139 dni temu
    GośćM.B., niestety w tym przepisie żółtka są niezbędne.

    odpowiedz

  • GośćM.B GośćM.B
    4139 dni temu
    Czy muszą być w przepisie zółtka? Można je czymś zastąpić, czy pominąć ?

    odpowiedz

  • Załoga G. Załoga G.
    4147 dni temu
    Mniam, mniam muszę to zrobić na najbliższe spotkanie rodzinne ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4153 dni temu
    Dziobak, chodzi o wystudzenie kremu do temperatury pokojowej, czyli około 21-24 stopni.

    odpowiedz

  • Dziobak Dziobak
    4154 dni temu
    "Krem angielski delikatnie studzimy i łączymy z ubitą śmietanką. " - czyli mamy przepis ale nie mamy przepisu. Poproszę definicje pojęć "delikatnego studzenia" - bo nie wiadomo czy chodzi o metodę studzenia czy o tylko mały spadek temperatury produktu oraz "ostudzony" - jaka to temperatura.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    4157 dni temu
    Smakują tak jak wyglądają rewelacja ja polecam maliny bo je uwielbiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4157 dni temu
    Zrobiłam z truskawkami, jednak doradzam zmiksować owoce, zamiast wrzucić całe, po potem nie można pokroić lodów. Ale bardzo smaczne, ja dodałam więcej cukru.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4158 dni temu
    Krycha, oczywiście możesz spróbować przyrządzić deser także z truskawkami. Aga, 50 g białka to waga po oddzieleniu białek od żółtek. Przeciętnie białko jednego jajka waży około 20-35 g. P, liczba porcji jest zależna od apetytu gości :) Śmietankę należy po prostu ubić mikserem lub trzepaczką, bez żadnych dodatków.

    odpowiedz

  • P P
    4165 dni temu
    na ile osób ten przepis? jak przygotowac ubitą śmietankę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4167 dni temu
    Polecam na upały rewelacja moji znajomi byli zachwyceni Anka

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4169 dni temu
    Co to znaczy 50g białka ??

    odpowiedz

  • Irek Irek
    4170 dni temu
    Te lody są bardzo proste do zrobienia i naprawdę smakują ja zrobiłem z różnymi owocami malinami truskawkami i borówkami wyszły super

    odpowiedz

  • Krycha Krycha
    4178 dni temu
    Można zamiast malin dać truskawki?

    odpowiedz

  • Mistrzuniu Mistrzuniu
    4179 dni temu
    Jadalne napewno ale czy dobre to już inna sprawa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4179 dni temu
    a takie zamrożone maliny to bedą jadalne?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4179 dni temu
    Lody są przepyszne, a ciasteczka z masy cygaretkowej znajdziecie przy innym przepisie:https://kuchnialidla.pl/Deser-Ladies

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4181 dni temu
    A jak te ciasteczka powinny wyglądać? Czy ktoś wie??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4181 dni temu
    Pewnie Lidla nie stać by były dwa nagrania od pana Pawła... :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4182 dni temu
    Łatwiej byłoby, gdyby był wstawiony film. Dodatkowo jakiś błąd wkradł się w składniki - są nie tam gdzie powinny.

    odpowiedz

  • Dziki riki Dziki riki
    3005 dni temu
    Tak masz rację

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!