
Krem angielski
Mleko gotujemy. W metalowej misce ucieramy żółtka z cukrem. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Do utartych żółtek dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku). Ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji.
Do gorącego kremu angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Krem angielski delikatnie studzimy i łączymy z ubitą śmietanką. Do gotowej masy dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.
Ciasteczka z masy cygaretkowej
Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze.
Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu bardzo szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Sos malinowy
Owoce i cukier puder miksujemy.
Jak podawać
Zamrożony deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.

Komentarze (32)
385 dni temu
Czy ktos wie czy mozna jakos zmodyfikowac ten przepis zeby nie uzywac ani mleka ani smietanki, tylk np.dac mleko roslinne i mleko/smietane kokosowa? Czy tak sie uda?
odpowiedz
835 dni temu
Czy maliny można podawać na gorąco? Jak duży pojemnik przygotować? Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić ilości masy. Pozdrawiam!
odpowiedz
835 dni temu
Aśka, może to być np. prostokątna keskówka. Ciepłe maliny do lodowego deseru również się sprawdzą :)
1091 dni temu
Marto, po 2-3 godzinach możesz już sprawdzić czy parfait jest już dobrze zmrożone :)
odpowiedz
1091 dni temu
a jak długo należy mrozić parfait?
odpowiedz
1300 dni temu
pszepyszne
odpowiedz
1430 dni temu
Czy biała czekolada jest tu konieczna, czy można ją zastąpić czymś mniej kalorycznym (np. mascarpone) albo pominąć?
odpowiedz
1452 dni temu
czy nie można by było zalaczac do opisu kaloryczności danej potrawy? bardzo by to ułatwiło dobór przepisu szczuplym inaczej ;)))
odpowiedz
1546 dni temu
Aniu, malin nie musisz rozmrażać.
odpowiedz
1546 dni temu
Czy używając mrożonych malin należy je najpierw rozmrozić, dodać do masy i mrozić całość czy też nie należy owoców rozmrażać?
odpowiedz
1618 dni temu
Fantastyczne ! Goście zachwyceni ! Podałam w ładnych pojemniczkach ( w których mroziłam lody ) i dodałam trochę rumu, aby konsystencja była troszkę inna :) Polecam każdemu z moich znajomych :)
odpowiedz
1737 dni temu
Zrobiłam lody według tego przepisu i wyszły fantastyczne. Częstowałam nimi wielu gości i wszyscy byli zachwyceni, pytali czy stosowałam jakieś fixy do lodów... a ja na to, że są tam tylko jajka, śmietanka, trochę mleka, cukru i tabliczka czekolady. Nie wierzyli ;) Mrożone maliny to najfajniejszy dodatek, są cudowne w smaku i świetnie komponują się z lodami. Serdecznie polecam ten przepis!
odpowiedz
1738 dni temu
GośćM.B., niestety w tym przepisie żółtka są niezbędne.
odpowiedz
1738 dni temu
Czy muszą być w przepisie zółtka? Można je czymś zastąpić, czy pominąć ?
odpowiedz
1746 dni temu
Mniam, mniam muszę to zrobić na najbliższe spotkanie rodzinne ;)
odpowiedz
1752 dni temu
Dziobak, chodzi o wystudzenie kremu do temperatury pokojowej, czyli około 21-24 stopni.
odpowiedz
1753 dni temu
"Krem angielski delikatnie studzimy i łączymy z ubitą śmietanką. " - czyli mamy przepis ale nie mamy przepisu. Poproszę definicje pojęć "delikatnego studzenia" - bo nie wiadomo czy chodzi o metodę studzenia czy o tylko mały spadek temperatury produktu oraz "ostudzony" - jaka to temperatura.
odpowiedz
1756 dni temu
Smakują tak jak wyglądają rewelacja ja polecam maliny bo je uwielbiam
odpowiedz
1756 dni temu
Zrobiłam z truskawkami, jednak doradzam zmiksować owoce, zamiast wrzucić całe, po potem nie można pokroić lodów. Ale bardzo smaczne, ja dodałam więcej cukru.
odpowiedz
1757 dni temu
Krycha, oczywiście możesz spróbować przyrządzić deser także z truskawkami. Aga, 50 g białka to waga po oddzieleniu białek od żółtek. Przeciętnie białko jednego jajka waży około 20-35 g. P, liczba porcji jest zależna od apetytu gości :) Śmietankę należy po prostu ubić mikserem lub trzepaczką, bez żadnych dodatków.
odpowiedz
1764 dni temu
na ile osób ten przepis? jak przygotowac ubitą śmietankę?
odpowiedz
1766 dni temu
Polecam na upały rewelacja moji znajomi byli zachwyceni Anka
odpowiedz
1768 dni temu
Co to znaczy 50g białka ??
odpowiedz
1768 dni temu
Te lody są bardzo proste do zrobienia i naprawdę smakują ja zrobiłem z różnymi owocami malinami truskawkami i borówkami wyszły super
odpowiedz
1777 dni temu
Można zamiast malin dać truskawki?
odpowiedz
1778 dni temu
Jadalne napewno ale czy dobre to już inna sprawa
odpowiedz
1778 dni temu
a takie zamrożone maliny to bedą jadalne?
odpowiedz
1778 dni temu
Lody są przepyszne, a ciasteczka z masy cygaretkowej znajdziecie przy innym przepisie:http://kuchnialidla.pl/product/Deser-Ladies
odpowiedz
1779 dni temu
A jak te ciasteczka powinny wyglądać? Czy ktoś wie??
odpowiedz
1780 dni temu
Pewnie Lidla nie stać by były dwa nagrania od pana Pawła... :(
odpowiedz
1780 dni temu
Łatwiej byłoby, gdyby był wstawiony film. Dodatkowo jakiś błąd wkradł się w składniki - są nie tam gdzie powinny.
odpowiedz
604 dni temu
Tak masz rację
zobacz wszystkie